BRANCHEN: Danske biografer går mod lysere tider

S

Selv om det er et godt stykke hen i september, og efterårskulden er begyndt at trænge sig på, går jeg alligevel rundt med forårsfornemmelser indeni. Små bobler af forventningsfuld glæde, fordi meget tyder på, at danske biografer omsider er ved at rejse sig efter corona-epidemien.

Det har ellers set sort ud længe. Meget sort. Og det har ikke skortet på dommedagsvisioner undervejs, mens biografdørene var hermetisk lukkede i mange måneder.

Nogle mente, at en stor del af biograferne ikke ville kunne overleve den lange nedlukning. At de ville gå konkurs og blive nødt til at dreje nøglen om. Andre hævdede, at corona-epidemien var biografernes endelige dødsstød. De mente, at folk er blevet så vant til at streame film hjemme i sofaen, at de aldrig vil søge tilbage til biografsæderne.

Heldigvis ser rygtet om biografernes død ud til at være stærkt overdrevet.

”Lige nu er der ikke noget, der tyder på, at streaming har taget over og gjort biograferne overflødige. Der er intet, der tyder på, at dommedagsprofeterne får ret”, sagde Danske Biografers direktør Lars Werge tidligere denne uge.

Han indrømmede dog, at det har været meget slemt:

”Pengene væltede simpelt hen ud i 2020, og 2021 bliver også blodigt. Heldigvis undgik vi, at biografer lukkede”, forklarede Lars Werge.

Tallene taler da også deres tydelige sprog. I juli gennemgik filmmagasinet Ekko regnskaberne i 57 danske biografer. De viste, at restriktionerne og nedlukningerne havde kostet biograferne 140 millioner kroner alene i 2020.

Men det var mine forårsfornemmelser, vi kom fra. Den 1. september forsvandt coronarestriktionerne og samtidig begyndte der for alvor at komme de store publikumsmagneter på lærredet, som har manglet lige siden Mette Frederiksen lukkede landet ned i marts 2020.

Der er tale om en firetrinsraket. Først væltede Anders Matthesens ”Ternet Ninja 2” biograferne landet over. Filmen havde premiere den 19. august med et rekordstort antal forestillinger – ja helt op til mellem 20 og 30 forestillinger i nogle biografer på én dag.

Og her lidt over en måned senere har filmen allerede solgt 729.919 billetter. Det svarer til at 12-13% af alle indbyggere i landet har set filmen på nuværende tidspunkt.
Den næste del af raketten ramte landet i forrige uge, hvor hele to store publikumsfilm havde premiere. Den ene var Denis Villeneuves længe ventede blockbuster-udgave af Frank Herberts science fiction klassiker ”Dune”. Den anden Charlotte Sielings flotte historiske drama ”Margrete den Første”.

Sidstnævnte har allerede solgt 54.390 billetter, og da den er premierefilm i Biografklub Danmarks nye sæson, er der helt sikkert mange flere på vej.

Og om en uge venter så endnu et kæmpe filmbrag, når den længe ventede James Bond film nummer 26 ”No Time To Die” omsider omsider får premiere.

Så biograferne ér på vej tilbage. Og i min kastaniefyldte lomme krydser jeg fingrer. Da jeg startede denne blok for snart 12 år siden handlede mit første indlæg om, at film skal ses i biografen. Det mener jeg stadigvæk.