MIX-film over hele landet

MIX Copenhagen 2014

29 år er da ingen alder – og så alligevel. I fredags gik startskuddet for MIX Copenhagen, der med sine 29 år på bagen ikke blot kan bryste sig af at være en af Danmarks ældste filmfestivaller, men også af at være en af verdens ældste LBGT-filmfestivaller.

De fire bogstaver står i øvrigt for Lesbiske, Biseksuelle, Bøsser (Gay) og Transseksuelle, men LBGT-betegnelsen er allerede forældet. I indledningen til dette års program opererer MIX således med den nyeste betegnelse på området LBGTQI, hvor de to sidste bogstaver står for Queer og Interseksuelle.

Den lange og efterhånden uoverskuelige betegnelse understreger den sprudlende mangfoldighed af kønsidentiteter og seksualiteter, som MIX-festivallens brede hat dækker over.

På samme måde manifesterer MIX Copenhagen, at LGBTQI-film er i fremmarch, både hvad angår spillefilm, dokumentarfilm og kortfilm. Særligt kortfilmene er velrepræsenterede på dette års MIX-festival, der har hele otte kortfilmsprogrammer inden for så forskellige genrer som Kina, gys, queer-/trans-dokuer og nordiske perler.

For at understrege, at København ikke har patent på LGBTQI’ere, har festivallen knopskudt rundt omkring i landet. Parallelt med MIX Copenhagen afvikler fynboerne deres egen MIX Odense, og århusianerne deres Proud Festival, hvor programmerne fra de tre festivaller overlapper.

På de 10 dage, festivallen sender sit regnbuefarvede budskab ud over København, kan man vælge imellem 38 spillefilm, 24 dokumentarfilm og 60 kortfilm – altså i alt 122 film eller lidt over 12 film pr. dag.

Så hvad skal man vælge hvis man tilhører en eller flere af ovennævnte bogstavkategorier eller blot er et aseksuelt A eller et heteroseksuelt H. Her følger en håndfuld bud:

APROPRIATE BEHAVIOR
Det års åbningsfilm handler om Shirin og hendes brud med kæresten Maxine. Den er en LGBTQI-udgave af Bridget Jones, med en kvinde, der kæmper for at få kontrol over sit liv og være en perfekt persisk datter, en politisk korrekt biseksuel og en hip ung Brooklyn-boer. Alt sammen befriende morsomt og oprigtigt lige fra startscenen, hvor Shirin går ned af gaden med en strapon-dildo ved højlys dag.
Onsdag 08.10 – 16:45 – Empire Bio (Kbh.)
Torsdag 09.10 – 20:00 – Odense
Fredag 10.10 – 19:30 – Empire Bio (Kbh.)

IN THE NAME OF
Den polske film vakte berettiget opsigt på Berlinalen. Det er historien om den katolske præst Adam, der bor i en udkantslandsby, hvor han arbejder med socialt belastede unge. Her tiltrækkes han af den stille Lukasz, men tingene kompliceres, da den nytilkomne dreng Blondie begynder at sprede rygter om Adams seksualitet. ”In the name of” er en smuk og rørende beretning om seksuel længsel.
Onsdag 08.10 – 21:45 – Cinemateket (Kbh.)
Søndag 12.10 – 20:45 – Cinematekter (Kbh.)

KILL YOUR DARLINGS
Daniel Radcliffe har smidt tryllestaven og usynlighedskappen i dette amerikanske drama om beat-poeternes ungdomsår. Her spiller han rollen som den unge Alan Ginsberg, der sammen med en række ligesindede levede i en verden af stoffer, sprut og sex. Det er fortællingen om, hvordan blandt andet knivdrabet på engelsklæreren David Kammerer i 1944 var med til at starte en generation af unge, anti-akademiske kunstnere.
Lørdag 04.10 – 19:15 – Cinemateket (Kbh.)
Fredag 10.10 – 20:00 – Empire Bio (Kbh.)

LOVE IS STRANGE
I den amerikanske instruktør Ira Sachs film følger man en kærlighedsaffære over fire årtier mellem Ben og George. Da de endelig får mulighed for at gifte sig og træde frem som par officielt, bliver det en kortvarig lykke. George bliver fyret fra den katolske skole, hvor han arbejder, og parret må flytte fra deres lejlighed. Med blandt andet John Litgow, Alfred Molina og Marissa Tomei i hovedrollerne.
Mandag 06.10 – 21:45 – Cinemateket (Kbh.)

52 TUESDAYS
Australske Sophie Hyde har vundet priser på både Berlinalen og Sundance festivalen for denne film, der sætter fokus på seksualitet og identitetskonstruktion. Da 16-årige Bilies mor Jane begynder sit skifte til manden James, må Billie flytte hjem til sin far. I et år ser hun kun sin mor om tirsdagen og i mellemtiden begynder Billie også at udforske sin egen seksualitet.
Tirsdag 07.10 – 19:00 – Empire Bio (Kbh.)
Lørdag 11.10 – 21.45 – Cinemateket (Kbh.)