FILM: Underverden II – Nyt vellykket dyk i den københavnske underverden

Det er efterhånden syv år siden, at instruktøren Fenar Ahmad i 2017 sparkede døren ind til de danske filmlærreder med den realistiske selvtægts-actionfilm ”Underverden”, og tog danskerne med på et voldeligt krydstogt gennem den københavnske underverden. Samtidig beviste han, at Danmark godt kan levere actionfilm af internationalt tilsnit.

Hvorfor nu al denne snak om tid? Fordi Fenar Ahmad er tilbage med en opfølger, der får det til at virke som om, at der slet ikke er gået noget tid siden dengang. ”Underverden II” er ikke blot en lige så ferm actionthriller. Den har også samme drive som forgængeren.

Lige som i den virkelige verden er der gået syv år i filmen siden, at hjertekirurgen Zaid tog på hævntogt i den kriminelle underverden for at hævne sin brors død.

Siden da har Zaid siddet i fængsel hvor han holder sig for sig selv og triller rundt med bogvognen – det ultimative dengsejob. I mellemtiden er han også blevet far til sønnen Noah, som han knapt nok kender.

Han vil derfor gøre alt for at komme ud af fængslet. Og muligheden viser sig, da PET-agenten Helle giver ham et tilbud, der garanterer hans frihed.

Det er dog ikke en ufarlig aftale. Helle vil nemlig have Zaid til at infiltrere det københavnske bandemiljø og skaffe informationer om den intelligente og ultravoldelige gangsterboss Muhdir.

For Zaid bliver det hurtigt et kapløb mod uret, hvor han hvert øjeblik kan blive afsløret som stikker, hvilket ikke blot kan få dødelige konsekvenser for ham selv, men også for Noah og Zaids kone Stine.

”Underverden II” er først og fremmest Dar Salims film. Endnu engang leverer han en sand pragtpræstation som Zaid, der denne gang handler langt mere kontrolleret og ikke bare er drevet af blindt raseri. Man kommer helt ind under huden på hovedpersonen, og Dar Salim balancerer flot de mange følelser, der konstant banker løs i ham, som han er nødt til at holde i skak for ikke at afsløre sig selv.

Mens den andrenalinpumpende actiondel stadig fylder i ”Underverden II” er fokus denne gang et lidt andet. De mest fængende scener er således ikke actiondelen, men når Zaid er i Tivoli med Noah og da han spiller fodbold i et socialt boligbyggeri, hvor de unge bliver lokket ind i bandemiljøet med hurtige penge.

På den må de er ”Underverden II” endnu mere rettet mod de yngre generationer, der også  blev påvirket af forgængeren. Ikke i form af en moralsk løftet pegefinger, men som en nøgtern konstatering af, hvordan  unge suges ind i en kriminel løbebane.

Meget af filmen afhænger selvfølgelig også af skurken. Og her er den iranske skuespiller Soheil Bavi et fund i sin første danske filmrolle. Bavi, der er uddannet ved den førende skuespilskole i Iran er magnetisk skræmmende som Muhdir, der snakker pænt med de unge drenge og leger med vores sympati, samtidig med, at han har brutale torturtaktikker lige ved hånden.

På den måde bliver ”Undeverden II” ikke bare en gentagelse men en selvstændig forlængelse af den første film. Og Fenar Ahmad får på flotteste vis klaret at laveden svære to’er.

Underverden II – 110 minutter – Danmark – Instruktør: Fenar Ahmad – Medvirkende: Dar Salim, Stine Fischer Christensen, Soheil Bavi, Birgitte Hjort Sørensen, Asgar Hansen m.fl.