Filmanmeldelse: I Am Here – Rå men gribende roadmovie

I Am Here

4 popcorn

Anders Morgenthaler er en mand, der favner bredt. Fra den satiriske tegneserie ”Wulff-Morgenthaler” og børnefilmen ”Æblet og ormen” (2009) til den mørke og originale animationsfilm ”Princess” (2006) og den lidt vakkelvorne spillefilmsgyser ”Ekko” (2007) har han vist mod og fantasi til at prøve filmmediet af.

Det er ud fra dette flaksende og grænsesøgende udgangspunkt, at man skal bedømme hans seneste film ”I Am Here”. Den starter som et desperat og gribende drama om barnløshed og udvikler sig til en gotisk roadmovie a la David Lynch, med dværge i pandadragter og babyer smurt ind i deres eget lort i skabet.

Maria er direktør i et stort shippingfirma i Hamburg, bor i en lækker lejlighed med kæresten Peter og er tilmed gravid. Efter 10 års kamp er ønskebarnet inden for rækkevidde, men den grumme skæbne vil det anderledes. En nat aborterer hun og er tæt på at dø i en styrblødning, mens det ufødte barns sjæl blafrer rundt om hende som en lille røgsky.

Hun overlever, men gynækologen understreger, at hun er for gammel og hendes livmoder for ødelagt til, at hun nogensinde kan blive gravid igen. Du Maria i stedet begynder at tale om adoption, sætter Peter foden ned. Han orker ikke mere og med et ”Kan vi ikke bare være elendige og kede af det sammen” flytter han ud af lejligheden.

Maria nægter imidlertid at give op. Via sit arbejde har hun hørt om et område på grænsen mellem Tyskland og Tjekkiet, hvor mindreårige teenagepiger trækker ved vejsiden, og hvor man kan købe sig til et barn, hvis man har penge nok.

Hun begiver sig vestpå, og på vejen møder hun dværgen Petit, som viser sig at være en desillusioneret narkoman, der nølende lover at hjælpe hende mod at få penge til sine stoffer.

På et bordel i en lille tjekkisk grænseby opdager han en baby i skabet hos en ung prostitueret og ender med at kidnappe barnet.

Hvad der mere sker skal ikke røbes her, blot at ”I am here” ikke er nogen hyggefilm. Til gengæld udvikler den sig hele tiden uforudsigeligt langs det underliggende metafysiske spor om sjæle, genfødsel og mirakler.

Kim Bassinger spiller hovedrollen med en indædthed og desperation, som vil vække genklang hos alle, der lige som hende har været besat af drømmen om et barn og mærket livets hjerteskærende skrøbelighed.

Det er berigende at se denne store skuespillerinde få lov til at folde sit talent ud. Som en moderne amazone nægter hun at give op og give slip på trods af alle ods. Og som får os fuldstændig til at glemme, at hun faktisk er 61 år i den virkelige verden og derfor godt over den fødedygtige alder.

I virkeligheden kunne filmen være fortsat af dette spor uden roadmovie-delen, fordi den centrale konflikt er så stærk. Og måske ville der endda være kommet en endnu bedre film ud af det.

Men Morgenthaler har truffet sit valg og fører os ind i en verden, der meget symbolsk er placeret på grænsen mellem to lande, og hvor almindelig civilisation og regler er sat ud af kraft og erstattet af menneskelig fornedrelse. På den baggrund virker en narko-dværg og en baby proppet ind i et skab, mens moderen spreder sine endnu ikke voksne lår som en helt naturlig konsekvens af dette valg og ikke overlæsset effektmageri.

Nu er Morgenthaler hverken David Lynch eller Coen-brødrene eller H.C. Andersen for den sags skyld, selv om ”I Am Here” også låner skamløst fra eventyret ”Historien om en moder”. Der er en hel del løse ender og et samlet værk som skifter fokus og stemning undervejs.

Men har man lyst til at hænge på og lade sig gribe – og sidde lidt på kanten af stolen undervejs – så har ”I Am There” faktisk en hel del at byde på. Og Morgenthaler skal være velkommen til at fortsætte sine eksperimenter.

Lidt udsædvanligt har filmen i øvrigt ikke rigtig premiere. Den vises i stedet ved forskellige events rundt om i landet i denne uge og næste, inden den allerede fra den 15. januar kan ses på VOD (Video On Demand).

I Am Here – 97 minutter – Danmark – Instruktør: Anders Morgenthaler – Medvirkende: Kim Bassinger, Jordan Prentice, Sebastian Schipper, Peter Stomare m.fl.