Filmanmeldelse: Terminator Genisys – Arnold is back!

Terminator Genisys

4 popcorn

“I’ll be back!”

De ikoniske ord har været Arnold Scharzeneggers tagline siden de to første Terminator-film i 1984 og 1991. Nu er han så tilbage, ældre og mere selvironisk, men alligevel mere Terminator end nogen anden nogensinde bliver det.

Det har udviklet sig til en sommersport at genvitalisere gamle actionklassikere og gøre dem relevante for nye generationer. ”Mad Max” (1979) har fået fræsende nye hestekræfter med ”Mad Max: Fury Road” (2015). Dinosaurerne fra ”Jurassic Park” (1993) brøler med fornyet kraft i ”Jurassic World” (2015). Og nu forsøger man så at kickstarte Terminator-bølgen igen med ”Terminator Genisys”.

Og lad det være sagt med det samme. ”Terminator Genisys” er på mange måder den rigtige Terminator 3 – den Terminator-film, der burde være kommet efter klassikeren ”Terminator Judgement Day” dengang i 1991. I stedet fik vi den utilfredsstillende ”Terminator 3: Rise of the machines” (2003) og den ligegyldige ”Terminator Salvation” (2009).

Denne gang har manuskriptduoen Laeta Kalogridis og Patrick Lussier i bogstaveligste forstand skruet tiden tilbage til udgangspunktet og skabt en historie, der balancerer flot mellem respekten for universet i de to første film og behovet for nytænkning.

I den indledende prolog genoplever vi krigen, der udslettede milliarder af mennesker, og overlod kontrollen over jorden til Skynet og robotterne. Vi ser modstandsbevægelsen under den karismatiske John Connor (Jason Clarke) vokse sig stærk og næsten besejre robotterne, kun for at se sig snydt på målstregen. Skynet har nemlig opfundet en tidsmaskine og sender en Terminator tilbage i tiden for at slå Johns mor Sarah Connor (Emilia Clarke) ihjel, før han bliver født. For at forhindre dette, sender John Connor sin bedste ven Kyle Reese (Jai Courtney) tilbage i tiden for at redde Sarah.

Dermed er vi ved starten af den oprindelige Terminator, i en mørk gyde i Los Angeles, hvor Kyle lander nøgen som en nyfødt foran en hjemløs. Men bedst som vi tror, at vi skal se en genindspilning af den første film, bliver alt vendt på hovedet.

Det viser sig nemlig, at der også huserer en  Terminator T-1000 (Lee Byung-hun), og at Sarah selv er beskyttet af en aldrende udgave af den oprindelige Terminator (Arnold Schwarzenegger), der har ageret bodygard for hende, siden hun var ni år gammel. Det bliver således Sarah, der i første omgang redder Kyle, og ikke omvendt.

Intet er således, som vi troede det var, og det er nu op til de to at få stoppet Skynet, inden det overtager magten over alle computere i verden og starter sin udryddelse af menneskeheden. Her får de selvfølgelig god hjælp af “Pops”, som Sarah har døbt sin Terminator.

Tempoet er højt i ”Terminator Genisys”, og de visuelle effekter overdådige. Således husker jeg ikke, at jeg før har set en bus slå saltomortaler.

Men samtidig er det som om, den visuelle glassur føles langt mindre epokegørende, end da man så de første to Terminator-film. Hvor mange gange har man for eksempel ikke set Golden Gate blive pulveriseret? Har der overhovedet været tid til at genopbygge den efter ”San Andreas” for nogle uger siden eller efter ”Pacific Rim”, ”Star Trek Into Darkness”, ”Godzilla” og ”Rise of the Planet of the Apes” m.fl. Den slags ødelæggelser er efterhånden blevet så mainstream, at man næsten tænker ”Suk, nu igen…”

Computereffekterne og tempoet dækker også over de huller i manuskriptet, der vitterlig er, ikke mindst omkring tidsspringene.

Jai Courtney gør sit bedste som Kyle, men er låst fast i sine stærk-mand helteklichéer, og Emilia Clarke har ikke Linda Hamiltons dybde og sårbarhed. Dermed ikke sagt, at de ikke fylder rollerne ud og egentlig er meget på niveau med hinanden. Det er bare ikke lige så interessant, som det kunne have været.

Til gengæld redder Arnold Schwartzenegger som altid dagen. Hvor har man længtes efter at høre ham sige ”I’ll be back” igen. De gamle oneliners krydres med nye som ”I’m old not obsolete” (jeg er gammel, ikke forældet), og når Pops forsøger at tvinge et robotsmil frem  for to sekunder efter at blive sit sædvanlige stenansigt, føler man sig rigtig dejlig underholdt.

Så jo, Arnold og Terminator er tilbage. ”Terminator Genisys” bliver nok ikke en filmklassiker som forgængerne, men den er det bedste forsøg på at videreføre Terminator-serien, som er set i snart et kvart århundrede.

Terminator Genisys – 126 minutter – USA – Instruktør: Alan Taylor – Medvirkende: Arnold Schwarzenegger, Jai Courtney, Emilia Clarke, Jason Clarke m.fl.