Filmanmeldelse: Krigen – Helt nødvendig film om en umulig krig

Krigen

5 popcorn

En mand tager ned til krigen i Afghanistan som chef for et kompagni danske soldater. Han vender tilbage til Danmark anklaget for at være ansvarlig for drab på civile.

Så kort kan man beskrive handlingen i Tobias Lindholms nye og fremragende film ”Krigen”. Den stiller skarpt på de næsten umenneskelige valg, man kan blive tvunget ud i, når man står midt i en krigszone mens kugler og granater fyger om ørene.

Kompagnichef Claus Michael Pedersen (Pilou Asbæk) bliver sendt ned til Helmand-provinsen. Her skal han og hans mænd forsvare den skrøbelige fred mod Taleban og hjælpe de lokale med at bygge landet op igen.

Imens prøver Claus’ kone Maria (Tuva Novotny) at holde sammen på resten af familien i Danmark. Hun står alene med ansvaret for parrets tre børn, der savner deres far og reagerer på savnet på hver deres måde – blandt andet ved at lave problemer i skolen.

Missionen i Afghanistan er en livsfarlig opgave. Ved filmens start bliver en af soldaterne dræbt af en landmine, hvilket skaber en anspændt stemning i lejren. Da Claus nogle dage senere leder en patrulje ind i en lokal landsby, bliver de angrebet af Taleban og må søge dækning. Endnu en dansk soldat bliver alvorligt såret, og hårdt presset skal Claus nu vælge, om han vil redde sine mænd ved at beordre et luftangreb på et område af landsbyen uden at være fuldstændig sikker på, om det er der, at fjenden skyder fra.

Han vælger det første, mens hans valg får store konsekvenser. Kort efter møder auditørkorpset op i lejren, og Claus bliver sendt tilbage til Danmark anklaget for at være skyld i, at otte civile er blevet dræbt under luftangrebet.

Hjemme bliver Claus presset fra alle sider. Hans advokat Martin (Søren Malling) har hverken moralske eller etiske skrupler, men råder ham til at sige, at han var helt sikker på, hvor fjenden befandt sig, før han afgav sin ordre. Det samme gør Maria ud fra sine følelsesmæssige motiver. Hun ønsker ikke, at han skal fire år i fængsel for krigsforbrydelser, men at han i stedet skal tænke på sin familie.

Men kan Claus leve med sin samvittighed, hvis han ikke siger sandheden? Og hvad med de beviser og vidner, som anklagemyndigheden har samlet sammen?

Spændingen under aktionen i Afghanistan afløses i filmens anden halvdel af spændingen i retssalen. På den måde lykkes det Tobias Lindholm at spejle klaustrofobien og utrygheden fra soldaternes patruljering og ildkampen ind i retslokalet, hvor udfaldet af sagen er usikkert lige til det sidste.

Det er denne spænding og det menneskelige drama, der er kernen i ”Krigen”. Filmen er således ikke nogen politisk film, der ønsker at debattere Danmarks deltagelse i krigen i Afghanistan.

Men i mangel af bedre, og fordi den danske indsats i Afghanistan aldrig er blevet belyst til bunds, bliver ”Krigen” alligevel filmen om den umulige krig, som de danske soldater udkæmpede. På den måde er det ikke bare en væsentlig, men også en helt og aldeles nødvendig film. For hvordan kan man vinde en krig, man ikke vil kalde en krig, og mod et folk, som man om dagen forsøger at blive venner med, og som om natten forvandles til ens fjender?

I de centrale hovedroller leverer Pilou Asbæk og Tuva Novotny to dybt troværdige præstationer som henholdsvis Claus og Maria. Men først og fremmest er ”Krigen” endnu et bevis på Tobias Lindholms unikke evner som instruktør.

Det er Lindholms tredje film. Med den fuldfører han sin triologi om mænd i små rum, der startede i ”R” (2010) og fortsatte i ”Kapringen” (2012) – i alle tre tilfælde med Pilou Asbæk i hovedrollen.

Fra en dansk fængselscelle til et kapret fragtskib ud for Afrikas kyst og nu krigen i Afghanistan har Tobias Lindholm gennem sine film udforsket og afdækket, hvordan mænd reagerer, når de bliver udsat for ekstreme situationer.
Samtidig er det lykkedes for Tobias Lindholm at fastholde den bevidst realistiske nærmest halvdokumentariske stil, der er blevet hans faste varemærke, og som man også husker det fra optagelserne ombord på fragtskibet i ”Kapringen”. Det gælder ikke mindst i første halvdel af ”Krigen” i scenerne fra Afghanistan.

Tobias Lindholm lægger heller ikke skjul på, at han længe har ønsket at lave en krigsfilm. På samme måde som med fængselsfilm og gidseldramaer giver det instruktøren mulighed for at arbejde med nogle karakterer, der befinder sig i en geografisk og mental ødemark, hvor almindelige, civiliserede regler er sat ud af kraft.

Resultatet er en fascinerende film, der viser mere om krigens dilemmaer, end nogen officiel dansk rapport har gjort, og som med sin troværdige insisteren er den måske bedste danske film i år.

Krigen – 115 minutter – Danmark – Instruktør: Tobias Lindholm – Medvirkende: Pilou Asbæk, Tuva Novotny, Dar Salim, Søren Malling, Charlotte Munck, Alec Høgh Andersen m.fl.