Stolt med stort O

Oscar 01

Der er en del at være glad for i dansk film i øjeblikket. Ja, faktisk har jeg gået og været stolt med stort O den sidste halvanden uges tid. Nærmere præcist siden, at Oscar-komitéen offentliggjorde årets nomineringer.

Ikke nok med, at Tobias Lindholms ”Krigen” er nomineret til en Oscar for bedste ikke-engelsksprogede film. Samtidig blev Joshua Oppenheimer nominereret til en Oscar for bedste dokumentarfilm med ”The Look of Silence” – præcis som han blev nomineret til en Oscar i samme kategori for to år siden, med ”The Act of Killing”.

Det er selvfølgelig en personlig triumf og cadeaux til Joshua Oppenheimer for at have lavet to fremragende dokumentarfilm, som belyser folkemordet i Indonesien i 1965 fra to vidt forskellige vinkler – bødlernes og ofrenes.

Men det er også et vidnesbyrd om, at danske dokumentarfilm generelt ligger på et meget højt niveau i disse år, og at der bliver lagt mærke til dem rundt omkring i verden.

På samme måde er nomineringen af ”Krigen” en stor cadeaux til Tobias Lindholm, som også var medforfatter på Thomas Vinterbergs ”Jagten”, som var nomineret til en oscar i 2014.

Hvis nogen synes, at Danmark fylder meget blandt Oscar-nomineringerne, så er det ikke helt forkert. Ifølge Det Danske Filminstitut (DFI) er Danmark de sidste 10 år blevet Oscar-nomineret fem gange i kategorien bedste udenlandske film. Det er mere end noget andet land i verden.

Mens ”The Look of Silence” blandt andet skal kæmpe mod den engelske ”Amy”, skal ”Krigen” dyste med den franske ”Mustang”, den jordanske ”Theep”, columbianske ”Embrace of the Serpant” og ”Sauls søn” fra Ungarn. Den ungarske film er storfavorit til at snuppe prisen.
Spændingen om Oscar-statuetterne udløses den 28. februar. Det er imidlertid ikke den eneste filmfestival, hvor Danmark har mulighed for at vinde en pris. Vi er således også godt repræsenteret på årets Berlinale, der finder sted om få uger i den tyske hovedstad.

Her er Thomas Vinterbergs ”Kollektivet” udtaget til hovedkonkurrencen, hvor han i 2011 var repræsentereret med filmen ”Submarino”.

I Panorama-programmet vises Ali Abassis spillefilm ”Shelley”, mens Moritz Siebert og Estephan Wagners ”Les sauteurs” er med i Forum-sektionen.

Animatoren Siri Melchior har tre korte animationsfilm om ”Lili” med i børnesektionen Generation Kplus, og i Berlinale Special Galla afdelingen vises Pernilla Augusts svensk-danske film ”Den alvorlige leg” med Mikkel Boe Følsgaard. Filmen har manuskript af Lone Scherfig.

Endelig byder Berlinalen også på et gensyn med den dansk-palæstinensiske instruktør Mahdi Fleifel, der for nogle år siden fik mange roser for sin dokumentarfilm ”A World Not Ours”. Denne gang er han repræsenteret med kortfilmen ”A Man Returned”.

Så hvis nogen har talt om metaltræthed og pristørke i dansk film, ja så er de hermed ophævet. Danske film er tværtimod i højeste grad festival-aktuelle denne vinter