Danske filmfestivaller holder flyttedag

CPH DOX 01

Ugen bød på hele to markante nyheder inden for den danske filmfestival-verden: CPH:DOX flytter fra foråret til efteråret, og CPH:PIX og BUSTER fusionerer til én stor festival.

Det var ikke noget tilfælde, at de to nyheder blev lanceret samtidig. Den ene  er en konsekvens af den anden, og i det spil ser det ud som om, at CPH:DOX har ført det store ord.

Det er kun et par uger siden, at CPH:DOX sluttede for 13. gang. Med 91.400 besøgende, slog festivallen ikke blot sin egen publikumsrekord fra 2014 med yderligere 7.500 besøgende. Den understregede også, at den er absolut storebror blandt de danske filmfestivaller. CPH:PIX havde således 55.000 besøgende i foråret, mens BUSTER kunne mønstre 37.700.

CPH:DOX har i det hele taget haft massivt vokseværk de senere år. Vi skal kun fire år tilbage, før antallet af besøgende var på omtrent det halve. Dermed er DOX ikke blot Danmarks største filmfestival, den er også en af verdens største og vigtigste dokumentarfilmfestivaller, der kun overgås af den hollandske IDFA. At DOX har udviklet sig til en international branchebegivenhed kan man blandt andet se på, at festivallen i år tiltrak mere end 1.400 delegerede branchegæster – herunder 320 journalister.

I et interview på CineMadsen kort før dette års CPH:DOX lagde festivaldirektør Tine Fischer ikke skjul på, at DOX’ ambition er at blive endnu større end IDFA – en udtalelse hun uddybede i pressemeddelelsen om flytningen:

– Vi har igen i år oplevet stor publikumsfremgang og interessen fra den internationale filmbranche er nu så markant, at vi har besluttet at rykke festivalen til marts for at give os selv den plads, det kræver at udvikle festivalen yderligere i forhold til det internationale marked. Vi har altid været placeret i ugen før IDFA, og det har ikke gjort den store forskel tidligere, men nu hvor vi selv er i filmfestivalernes A-liga, har vi brug for mere rum at boltre os på.

Dermed er vi fremme ved kabalens anden del – fusionen mellem CPH:PIX og BUSTER. Hidtil har PIX været placeret om foråret, men lige som det ikke går at have CPH:DOX og IDFA liggende lige efter hinanden, ville det også skabe en ubalance i det danske festivalårshjul, hvis DOX og PIX lå med blot en måneds mellemrum.

Derfor har man besluttet at fusionere CPH:PIX og Buster som alle år har haft et naturligt fællesskab og lade den nye fusionerede festival løbe om efteråret.

Umiddelbart ligner det en win-win-win situation. CPH:DOX får det nødvendige albuerum til at udvikle sig yderligere, mens man nu har sikret, at Europa også fremover har to toneangivende dokumentarfilmfestivaller, der henholdsvis starter og slutter festivalåret. Og CPH:PIX og Buster får mere masse og får udnyttet deres respektive ressourcer mere optimalt.

Det springende punkt bliver, om den nye fusionerede festival får samme greb omkring børn og unge, som BUSTER har haft hidtil. Det vil man kunne se til efteråret 2016, når den nye festival har premiere.

CPH:DOX springer til gengæld 2016 over og har nu et langt tilløb, inden den næste DOX løber af stablen i marts 2017.