Filmanmeldelse: Independence Day: Resurgence – Smadremanden slår til igen

Independence Day Resurgence

3 Popcorn

”Jeg vil godt understrege, at jeg er et totalt fredselskende menneske. Folk tror, at jeg elsker at sprænge ting i luften. Sådan er jeg slet ikke. Men hvis det er det, der skal til for at stoppe krige og religiøst vanvid? Så vil jeg ikke afvise det, og det håb for menneskeheden tror jeg også, at man kan se i mine film.”

Sådan lyder det fra instruktøren Roland Emmerich alias ”Smadremanden”, der kan prale af, at have smadret jorden og alverdens storbyer på lærredet flere gange end nogen anden instruktør.

Roland Emmerich vil heller ikke afvise, at jorden ville have godt af en invasion fra rummet, så vi kunne samle os mod en fælles ydre fjende frem for at bekrige hinanden.

Hans karriere som ”Smadremanden” startede da også for alvor med netop dette scenario i filmen ”Independence Day” (1996). Her bliver jorden angrebet af aliens i et moderskib på størrelse med en kvart måne og 36 mindre rumskibe, der hver er 24 kilometer brede.

Det lykkedes at afværge invasionen efter en del smadrerier og millioner af døde. I de mellemliggende år har Roland Emmerich så smadret videre i film som Godzilla (gigantisk øgle raserer New York), The Day After Tomorrow (klimaforandringer skaber vildt vejr og store ødelæggelser rundt om i verden, herunder New York) og 2012 (jordens kerne ophedes og skaber jordskælv og Himalaya-høje tsunamibølger – og ja ret meget ødelæggelse).

Nu har Roland Emmerich så fået lyst til at genoplive sin gamle alien-invasionsdrøm med opfølgeren ”Independence Day: Resurgence”.

Tyve år efter begivenhederne i ”Independence Day” er jorden kommet sig efterødelæggelserne, og FN har skabt et globalt forsvarssystem ESD, der bruger teknologi, man har fundet i resterne af rumskibene fra den første angrebsbølge.

Det nytter dog ikke stort, da et nyt gigantisk moderskib dukker op, lander midt i Atlanterhavet og begynder at bore sig ind mod jordens kerne for at udnytte varmen der.

ESD finder ud af, at rumvæsnerne fungerer lige som insekter på jorden, og at de venter på deres dronning. Og snart går den stålsatte kamp i gang for at slå dronningen ihjel, inden rumvæsnerne får ødelagt jorden helt.

Det er en interessant øvelse, som Roland Emmerich er ude i her med oplagte paralleller til 9/11 og den verdensomspændende krig mod terror. Alt sammen ting, der er sket siden ”Independence Day”.

På den måde rider filmen med på den fremherskende frygt – ikke mindst i USA – for at ”fremmede” udefra skal komme og ødelægge vores samfund. Nationalisme-retorikken er tyk som sirup.

Men hov, i virkeligheden råber ”Independence Day: Resurgence” ikke på de store, dybsindige fortolkninger eller krav om logiske sammenhænge. Roland Emmerich er her først og fremmest for at smadre på den mest underholdende måde, og det gør han på den mest skamløst, befriende måde.

De mellemliggende 20 år har imidlertid også budt på store forbedringer inden for computeranimation, så visuelt er filmen rent guf for øjnene, selv om man efterhånden bliver træt af at se monumenter bliver ødelagt – også selv om det ser godt ud.

Brent Spiner, Bill Pullman og Jeff Goldblum er tilbage i deres roller. Sidstnævnte løber med det meste af filmens humor, mens man savner samspillet mellem Goldblum og Will Smith, der åbenbart ikke havde lyst til at være med til endnu en omgang global ødelæggelse.

Til gengæld er der blevet mindre plads til næste generation, så selv om Liam Hemsworth, Jessie T. Uscher og Maika Monroe er en sympatisk heltetrio, får de slet ikke nok at arbejde med.

Men de får måske chancen senere. I bedste moderne franchise-stil ender ”Independence Day: Resurgence” nemlig åbent. En tre’er er på vej, så Roland Emmerich har ikke smadret sin sidste bygning.

Og så et lille hjertesuk. I filmen har USA fået en kvindelig præsident (tag den Trumph), men derudover er kønsrollerne ganske, som de plejer: Mændene udfører sammenbidt deres heltegerninger, mens kvinderne er bekymrede. Er vi virkelig ikke nået længere? Åbenbart ikke.

Independence Day: Resurgence – 120 minutter – USA – Instruktør: Roland Emmerich – Medvirkende: Brent Spiner, Bill Pullman, Jeff Goldblum, Liam Hemsworth, Jessie T. Uscher, Maika Monroe m.fl