Filmanmeldelse: Bugs – Med larver og græshopper på menukortet

Bugs

5 popcorn

Har du lyst til at spise fuldfede larver til morgenmad? Eller langhornede græshopper til frokost? Sådan lyder præmissen i Andreas Johnsens nye dokumentarfilm ”Bugs”, hvor en kok og en forsker sendes på en noget speciel kulinarisk jordomrejse.

Måske skal vi alle sammen vænne os til at spise insekter, som to milliarder mennesker allerede gør ifølge filmen. I 2050 vil jordens befolkning nemlig være vokset til 9 milliarder. Det vil kræve, at fødevareproduktionen øges med 70 procent, og en af de største underudforskede fødekilder er insekter.

Men er biller og larver vejen til mætte menneskemaver overalt på kloden? Og er vi overhovedet interesserede i en verden, hvor insektmad er blevet til storindustri?

For at få svar på det, har Andreas Johnsen fulgt Nordic Food Labs skotske chefkok Ben Reade og canadiske chefforsker Josh Evans på deres jagt verden rundt for at finde delikate insekter og endnu mere delikate måder at tilberede dem. Deres mål er at finde lækker mad, men det viser sig hurtigt, at de er lige så interesserede i at snakke om bæredygtighed og økonomi.

Det er der blevet en ganske underholdende rejse ud af gennem Mexico, Kenya, Japan og Australien. Underholdende fordi Reade og Evans er sjove og går til opgaven med nørdet ildsjælsbegejstring. Det rødhårede sludrechatol Reade taler nonstop, når han da ikke fylder munden med endnu en insekt-delikatesse, mens Evans flittigt noterer alle guldkornene ned fra de lokale. På den måde fremstår de som to glade, gastronomiske globetrottere på madsafari.

I 75 minutter følger man dem, mens de fortærer afrikanske termitter, mexicanske myrer, australske larver, japanske hvepse, italienske maddiker og alskens andre fårekyllinger, græshopper og biller, der grilles, sauteres, bages, mases til pasta eller spises rå eller i levende live.

Mage til kriblende menu og entusiasme skal man lede længe efter, og de to mænd kommer med så levende og interessante beskrivelser af deres smagsoplevelser, at man får lyst til selv at smage.

Det er Andreas Johnsens fortjeneste, at han fuldstændig undgår at sensationalisere insekt-spiseriet, men i stedet følger de to hovedpersoner og giver os et spændende indblik i en problemstilling, der kan få stor betydning for verden i de kommende årtier.

Og det er filmens store fortjeneste, at den går et spadestik dybere end bare at grave larver frem af jorden. Reade og Evans nøjes således ikke med at spise. De stiller også undersøgende spørgsmål om, hvordan insekter ville kunne spille en større rolle i vores daglige føde. Reade er således skeptisk over for dem, der bare ser profit på bunden af spanden med græshopper og er bekymret ved udsigten til at lære folk at spise insekter blot for at give Monsanto og andre fødevaregiganter endnu flere produkter at sælge.

Nok handler det om velsmag, men bæredygtigheden følger lige efter. De to mænd forsøger at klarlægge, om man kan høste insekter i stor skala uden at ødelægge de lokale samfund, der allerede lever af dem. Desuden stiller de alvorlige spørgsmålstegn ved, om det overhovedet lader sig gøre at flytte insektspisning ud af de lokalområder, hvor det praktiseres. For ligesom Retsina smager bedst i Grækenland, smager biller og larver bedst i sammenhæng med de lokale råvarer og madkulturer som de er indlejret i. Som de siger: ”At spørge om, hvordan man tilbereder insekter, er lige så meningsløst som at spørge om, hvordan man tilbereder pattedyr.”

”Bugs” belyser insektspising på en finurlig måde og viser, at visionen om insekter som løsningen på verdens fødevareproblemer ikke nødvendigvis har hverken hold i virkeligheden eller er kulturelt bæredygtig.

Filmen får premiere den 7. september i mere end 50 biografer landet over i samarbejde med DoxBio og er på den måde beregnet på et stort publikum.

Bugs – 73 minutter – Danmark, Holland, Frankrig og Tyskland – Instruktør: Andreas Johnsen – Mevirkende: Josh Evans, Ben Reade, Roberto Flore m.fl.