O Sole Mio – Italienske filmdage i Grand

Film - Italienske filmdage i Grand

Tyske filmdage og franske filmdage. Med jævne mellemrum kører biograferne en lille kavalkade af film fra et bestemt område, og nu er turen kommet til støvlelandet.

Fra den 30. april til den 3. maj lukker Grand Biografen i København dørene op for fire hektiske italienske filmdage. Så er du træt af det kolde og lunefulde aprilvejr og drømmer om sydens sol, temperamentsfulde italienere og lækre pastaretter, så er chancen der her.

Det er det italienske filminitiativ ”Cinema Made In Italy”, som nu kommer til København for første gang for at vise de danske biografgængere et repræsentativt – og kan man vist roligt sige eksklusivt – udvalg af de film, der har gået deres sejrsgang i Italien det foregående år.

Og der er noget at glæde sig til. Kavalkaden rummer i alt syv film, der rækker lige fra den mest populære film i Italien nogensinde ”Quo Vadis”, der har solgt svimlende 10 mio. billettter i sit hjemland, til kritikerfavoritten ”Springtur i Toscana”, som allerede har høstet et hav af priser.

Samtidig er filmene et eksempel på den nybølge, der strømmer gennem den italienske filmbranche i disse år. I generationer har italiensk film været synonymt med instruktører Fellini, Antonioni, Bertolucci, De Sica, Rossellini og Visconti. Nu har en ny stribe af instruktører som Marco Bellocchio og Paolo Virzi taget over og vist, at italiensk film stadig er værd at gå i biografen for.

Men døm selv. Her kommer en liste over, hvad man kan opleve i grand fra i morgen søndag og indtil midten af næste uge:

SPRINGTUR I TOSCANA
Paolo Virzis medrivende komediedrama er af nogen blevet kaldt en italiensk udgave af ”Thelma og Louise”. Få mestrer at skabe en dialog som Virzi, og det er også tilfældet her, hvor to kvinder fra hver sin ende af den sociale rangstige møder hinanden på en psykiatrisk institution ude i landlige omgivelser. Grevinden Beatrice og den tatoverede Donatella undslipper nærmest ved et tilfælde og drager igennem de smukke toscanske landskaber for, som Beatrice siger ”At finde en lille smule lykke”. Smukt og rørende.
Søndag den 30/04 klokken 19.00

WAR OF THE YOKELS
Vi er i sommeren 1975 på østkysten af Italien, hvor der udbryder en krig mellem sønnerne fra egnes velhaverfamilier og de lokale fiskere, hyrder og bønder. Overklassen mod underklassen, repræsenteret af den karismatiske Francisco og den grumme Scaleno, som har kæmpet mod hinanden fra barnsben af. Men da Francisco forelsker sig i den unge, smukke, men fattige Mela begynder hans ellers fastlåste meninger om, hvad det er godt og ondt, at smuldre, og et moderne Romeo og Julie kærlighedsdrama udspiller sig.
Mandag den 01/05 klokken 19.00

PAWN STREET
En bittersød fortælling fra pantelånernes Torino, hvor en blandet skare af lokale pantsætter deres ejendele, hvor de så venter på at blive købt tilbage eller solgt. Blandt dem er transvestitten Sandra, som pantsætter sin pels, den unge Stefano i pantelånerbutikken, som er ved at lære de barske hverdagsbetingelser i sit nye fag, og Michele – en pensioneret drager – der kommer til at låne penge af den forkerte. De tre personers skæbne vikles stille og roligt og på tragisk vis ind i hinanden.
Mandag den 01/05 klokken 21.30

QUO VADO
Mere end 10 mio. italienere kan vel ikke tage fejl? Quo Vado er den største italienske biografsucces nogensinde. Det er historien om Checco, der er fastansat ved kommunen, stadig bor hos sine forældre og ikke har de fjerneste planer om at blive gift. Men så skal der omstruktureres, og denne super-tryghedsnarkoman ender i det nordligste Norge. Deroppe ved polarcirklen bliver hans italienske vaner for alvor udfordret – og også hans hjerte.
Tirsdag den 02/05 klokken 19.00

ITALIAN RACE
Dette sports actiondrama er instrueret af Matteo Rovere. De Martino-familien har altid beskæftiget sig med racerløb. Da familiens overhovede Mario dør af en blodprop, efterlader han sig sit værksted til sin unge datter Giulia, som også er en usædvanligt talentfuld racerkører. Til begravelsen dukker Giulias 40-årige storebror Loris (Stefano Accorsi) imidlertid op og kræver sin del af værkstedet. Hans viden om racerløb og bilmotorer bliver der brug for, da Giulia stiller op til et løb, hvor hele familiens fremtid står på spil.
Tirsdag den 02/05 klokken 21.30

SWEET DREAMS
Den italienske mesterinstruktør Marco Bellocchio tackler altid sit materiale fra en personlig vinkel. Det er også tilfældet i filmatiseringen af Massimo Gramellinis biografiske bestseller.Kun ni år gammel mister Massimo pludseligt og voldsomt sin mor, og det får afgørende indflydelse på resten af hans liv. Han bliver en dygtig journalist, men er rastløs og skifter fokus fra fodbold til krigen i Bosnien og videre. Han er ikke i stand til at tage noget alvorligt eller knytte sig til andre mennesker. Indtil den dag han møder kvinden, der tvinger ham til at gøre op med fortiden.
Onsdag den 03/05 klokken 19.00

LATIN LOVER
De italienske filmdage rundes af med denne sprudlende kærligheds- og forviklingskomedie. De mange kvinder fra den afdøde stjerne Saverio Crispos liv er samlet til stor familiefest på et landsted i Apulien. Blandt gæsterne er også adskillige døtre fra mandens mange ægteskaber, samt to enker og Crispos gamle body double, Pedro del Rio, som viser sig at have kendt festens afdøde midtpunkt bedre end nogen andre. Det hele bliver bestemt ikke kedeligere efterhånden som skeletterne rasler ud af skabet, gamle fejder genoptages og natlige afsløringer kommer for en dag.
Onsdag den 03/05 klokken 21.30