Filmanmeldelse: Transformers-nonsens

Transformers 5

2 Popcorn

Man ser det for sig: Manuskriptforfatterne hos Paramount sætter sig og ryger en omgang pot. Midt i dunsten fra en chillum får en af dem den ”geniale” idé, at man skal parre Transformer-universet med legenden om Kong Arthur og ridderne af det runde bord. De andre nikker begejstret og, der sættes ild under endnu en pibe fjolletobak, inden de kaster sig over manuskriptet……

Det er lige ved, at man håber, at det er gået for sig på den måde. Den anden mulighed, at man med fuldt overlæg har skabt denne omgang ligegyldige nonsens for at vride endnu flere dollars ud af Tranformer-franchisen, er lige ved at virke en anelse for kynisk selv målt efter Hollywood-standarder.

For det er det, den femte film i Transformer-serien ”Transformer: The Last Knight” er: Rent nonsens.

Men okay hvad kan man også vente af en film, der er efterfølger til seriens nummer fire ”Transformers: Age of Extinction”, som denne anmelder bedømte under overskriften ”Tre timers larmende robotnonsens”.

Det var for knapt tre år siden, og intet har ændret sig: På jorden er menneskene i krig med Tranformers, der kun kan leve frit på Cuba (???????) I rummet svæver Optimus Prime rundt på jagt efter sin døende hjemplanet Cybertron.

På jorden spiller Mark Wahlberg for anden gang rollen som den Autobot-venlige mekaniker Cade Yeager, der får overrakt en mystisk medaljon af en døende transformer. I rummet når Otimus Prime frem til Cybertron og bliver hjernevasket af den onde dronning Quintessa til at angribe jorden.

På jorden finder Cade Yeager ud af, at han er den ”udvalgte ridder”, der skal løfte arven efter Kong Arthur. Han fik nemlig hjælp af Transformerne til at vinde over sakserne i år 484 før vor tidsregning. Til gengæld dannede han og hans riddere en hemmelig loge, der levede deres liv for at beskytte sandheden om Transformers og jorden – der i øvrigt slet ikke hedder Jorden men Unicron.
I rummet sætter Optimus Prime, Quintessa og resterne af Cybertron kursen mod jorden – jeg mener Unicron – for at suge kraften ud af vores planet og genskabe Cybertron.

På jorden rejser Yeager til England for at finde Merlins Stav, der er det eneste, som Quintessa mangler for at fuldføre sin plan. Her møder han den lækre Oxford-professor Vivian (Laura Haddock) i stram, nedringet kjole, den engelske lord Sir Edmund Burton (Anthony Hopkins), der er med i den hemmelige loge, og hans robottjener Cogman. I rummet nærmer Cybertron m.m. sig stadig.

På jorden finder Yeager og Vivian staven på et kæmpestort, nedsunket Transformer-rumskib, ved hjælp af en ubåd, der i virkeligheden er en robot, og lige tids nok inden Cybertron m.m. når jordens atmosfære, og Megatron og de onde Decepticons slutter sig til Quintessa.

Gæt selv, hvem der vinder, og om Optimus Prime vanen tro slutter filmen med en af sine kvalmende afskedshilsner til menneskeheden. Godnat og sov godt.

Hvis det så endda var flot fotograferet og klippet, men det er det ikke. Fotograferne skyder løs med ultraskarpe rystebilleder, mens pottågerne har bredt sig til klipperummet, som har sat billedstumperne sammen, så man øjeblikkelig mister overblikket over enhver actionsekvens.

Instruktøren Michael Bay er kendt for sin forkærlighed for at få alting til at eksplodere, men her virker han nærmest som en parodi på sig selv.

Det eneste forsonende ved ”Transformers: The Last Knight” – og det som hiver filmes to popcorn hjem – er Anthony Hopkins og hans butler-robot. Sidstnævnte med stemme af Jim Carter, der spillede den navnkundige overbutler Carson i tv-serien ”Downton Abbey”. De to sørger for at vride det optimale ud af deres roller og replikker.

Gudskelov er dette kapitel fem ikke helt så langt som forgængeren. Efter 149 larmende eksplosive ligegyldige minutter sidder man tilbage og ønsker, at jorden virkelig går under, så man slipper for både de to næste planlagte Transformers-film. Og på hvor mange mennesker, man virkelig kunne have reddet her i verden for de 217 mio. dollars, der har kostet at producere filmen.

Transformers: The Last Knight – 149 minutter – USA – Instruktør: Michael Bay – Medvirkende: Mark Wahlberg, Anthony Hopkins, Laura Haddock, Stanley Tucci, Isabela Mooner m.fl