Filmanmeldelse: The Lost City of Z – Et gammeldags Hollywood-eventyr på den fede måde

The lost City of Z

5 popcorn

Farlige sygdomme, fjendtlige indfødte, floder fyldt med piratfisk og et eller andet sted skjult i den fugtiggrønne jungles dyb måske resterne af en glemt civilisation.

Sådan lyder de eksotiske ingredienser i den amerikanske instruktør James Grays sjette film ”The Lost City of Z”. Alene titlen smager af et godt, gammeldags Hollywood-eventyr på den fede måde, og det er lige hvad det er.

James Gray er ellers kendt for at skildre en anden form for jungle. Siden han debuterede 1994 med ”Little Odessa” om nogle sovjetiske jøder i Brooklyn har han lavet yderligere fire film, der alle foregår i New York, og som alle har været nomineret i Cannes.
Denne gang har han så taget springet ud i den ægte vare. ”The Lost City of Z” er baseret på en virkelig eventyrer, den britiske major Percy Fawcett (Charlie Hunnam), der i 1906 bliver sendt til Amazonas for at kortlægge junglen. Baggrunden er, at Brasilien og Bolivia nærmest står på randen af krig på grund af uoverensstemmelser omkring deres fælles grænse og derfor har bedt Storbritannien om hjælp.

Fawcett tager imod opgaven for at genoprette sin families gode navn og drager afsted til Sydamerika. Her møder han korporal Henry Costin (Robert Pattinson) og korporal Arthur Manley (Edward Ashley), der bliver hans loyale følgesvende på rejsen.

Turen bliver den første af tre Amazonas-ekspeditioner, som Fawcett gennemfører de næste 20 år. Undervejs møder han den indfødte spejder Tadjui, der fortæller ham om en hemmelig by i junglen dækket af guld og fuld af mennesker. Fawcett afviser først historien, men da han opdager kunstfærdige potteskår og nogle små stenstatuer, bliver han overbevist om, at byen virkelig findes.

Han døber den ”The Lost City of Z”, og tanken om dette forsvundne El Dorado kommer til at fylde resten af hans liv. Selv om han bliver gjort til grin af det etablerede forskersamfund i England, fortsætter Fawcett jagten, mens hans kone Nina (Sienna Miller) og deres tre børn må leve med en fraværende mand og far.

Det er en klassisk eventyr, som James Gray kaster sig ud i. En fortælling om at blive draget af det ukendte og uudforskede og en filmæssig rejse midt ind i junglens våde, bankende hjerte både i bogstaveligste forstand og i overført betydning.

Stille og roligt genskaber han tidsånden fra begyndelsen af det 20 århundrede og Percy Fawcetts liv – nogle steder på grænsen til det abstrakte og drømmeagtige, andre steder som en moderne arthouse version af Indiana Jones.

James Gray transformerer historien om Fawcett til en lignelse om tro, spiritualitet og menneskets søgen efter transcendens, mens Charlie Hunnam leverer en af sine bedste præstationer til dato. Han viser Fawcetts forvandling fra en ung ambitiøs mand til en erfaren opdagelsesrejsende, hvis besættelse af at finde den glemte by mere bliver et spørgsmål om overbevisning end en jagt efter anerkendelse.

”The Lost City of Z” starter som et enkelt jungleeventyr, men når undervejs at skildre to årtier og næsten alt fra britisk klassicisme til europæisk imperialisme, racisme, sexisme og desillusionen efter 1. Verdenskrig. Det er mange ting på én gang – nok også for mange. Men når vi bevæger os gennem Amazonas via fotografen Darius Khondjis billeder af den uendeligt grønne nærmest klaustrofobiske regnskov, er det eventyret som træder stærkt og klart igennem.

Det er der, man helst vil være, og på den måde er ”The Lost City of Z” en smuk og ambitiøs fortælling.
Fawcetts jagt på Z blev i øvrigt sat i relief i 2003, hvor antropologen Michael Heckenberger fandt spor af en større civilisation dybt inde i Amazonas: Organiseret landbrug og byer med store åbne pladser forbundet af veje og broer. Så drømmen lever endnu derude.

The Lost City of Z – 141 minutter – USA – Instruktør: James Gray – Medvirkende: Charlie Hunnam, Robert Pattinson, Sienna Miller, Tom Holland, Edward Ashley m.fl.