OSCAR-uddelingen 2019

Natten til mandag faldt afgørelsen i verdens mest prestigefyldte filmshow, da de eftertragtede Oscar-statuetter blev uddelt for 91. gang. Det blev Peter Farrellys rørende komediedrama ”Green Book” om det unikke venskab mellem to meget umage mænd, der løb med den fornemme pris for bedste film.

Dermed valgte Oscar-juryen modsat sidste år at hylde det politiske frem for filmkunsten. ”Green Book” om venskabet mellem en sort pianist og hans hvide, italienske chauffør sætter således fokus på borgerrettigheder i 60’ernes USA og trækker dermed også tråden op til vore dage.

”Vi lavede denne film med kærlighed, omsorg og respekt. Det er en film, der handler om at elske hinanden trods vore forskelligheder”, sagde Peter Farrelly i sin takketale, mens han knugede Oscar-statuetten i sine hænder.

Dermed overhalede ”Green Book” den Netflix-producerede ”Roma” af den mexicanske instruktør Alfonso Cuaron, der ellers er en bedre film både kunstnerisk og efter stort set alle andre parametre. Til gengæld vandt Roma fuldt fortjent både en Oscar for ”Bedste ikke-engelsksprogede film” og ”Bedste fotografering”, så på den måde var der noget til alle.

Det blev heller ikke til nogen ”dansk” Oscar til Viggo Mortensen i den ene af de to hovedroller i ”Green Book”. Til gengæld vandt den anden hovedrolleindehaver Mahershala Ali en Oscar for ”Bedste mandlige birolle”.

Viggo Mortensen blev dog hyldet af instruktøren Peter Farrelly, der i sin takketale understregede, at der ”Ikke ville have været nogen film uden Viggo Mortensen”.

Blandt aftenens andre store vindere var filmen ”Bohemian Rhapsody” om den legendariske Queen-forsanger Freddy Mercurys liv. Filmen vandt både en Oscar for ”Bedste Lydredigering”, ”Bedste Lyddesign” og ”Bedste klipning” – og som den flotte finale lykkedes det filmens hovedperson Rami Malek at vinde en Oscar for ”Bedste mandlige hovedrolle” for sin suveræne præstation som den ikoniske sanger.

Oscar-statuetten for ”Bedste sang” gik imidlertid til Lady Gaga for sangen ”Shallow”, som hun lavede i forbindelse med filmen ”A Star Is Born” (2018), hvor hun selv spiller den kvindelige hovedrolle. Og da Lady Gaga gik på scenen til Oscar-showet og sang sangen sammen med Bardley Cooper, der har den anden hovedrolle i filmen, opstod der et af de magiske Oscar-øjeblikke.

Lady Gaga tiltrak sig i øvrigt også en del opmærksomhed på grund af sin påklædning, idet hun mødte op med en af verdens største diamanter – Tiffany-diamanten – rundt om halsen. Tiffany-diamanten er på ikke mindre end 128,65 karat. Den blev fundet i Sydafrika i 1877, og foruden Lady Gaga har kun to andre kvinder båret diamanten offentligt.

En tredje film, der løb med flere Oscar-statuetter, var Marvel-filmen ”Black Panther”. Filmen løb således med prisen for ”Bedste musik”, ”Bedste kostumer” og ”Bedste produktdesign”.

På kvindesiden vandt Olivia Colman fuldt fortjent en Oscar for ”Bedste kvindelige hovedrolle” for sin rolle som Queen Anne i mesterværket ”The Favourite”. En tour-de-force præstation, hvor hun spiller den usikre dronning, der ikke blot presses af krig, men også bliver splittet ud mellem to ambitiøse kvinder, der begge forsøger at vinde hendes gunst. Prisen for

”Bedste kvindelige birolle” gik lige så fortjent til Regina King, for hendes rolle i det smukke, stille racedrama ”I Beale Steet Could Talk”. Her spiller hun moderen til en kvinde, hvis kæreste uskyldigt anklages for voldtægt. Og sådan gik det slag i slag til alle de 24 Oscar-statuetter var placeret.

Det var i øvrigt første gang siden 1989, at Oscar-showet blev gennemført uden en vært. Det blev konsekvensen, da Kevin Hart valgte at trække sig, efter at han var blevet kritiseret på grund af nogle homofobiske opslag, han for år tilbage slog op på twitter. I stedet blev de forskellige kategorier introduceret af en række kendte stjerner såsom Michael B. Jordan, Emilia Clarke, Jennifer Lopez og Serena Williams.

Den samlede Oscar-liste så således ud:

Bedste film:
Green Book

Bedste kvindelige hovedrolle:
Olivia Colman (The Favourite)

Bedste mandlige hovedrolle:
Rami Malek (Bohemian Rhapsody)

Bedste instruktør:
Alfonso Cuaron (Roma)

Bedste originale manuskript:
Green Book

Bedste kvindelige birolle:
Regina King (If Beale Street Could Talk)

Bedste mandlige birolle:
Mahershala Ali (Green Book)

Bedste ikke-engelsksprogede film:
Roma

Bedste dokumentar:
Free Solo

Bedste animerede spillefilm:
Spiderman – Into The Spiderverse

Bedste kortfilm:
Skin

Bedste hår og make up:
Vice

Bedste kostumer:
Blanck Panther

Bedste lydredigering:
Bohemian Rhapsody

Bedste lyddesign:
Bohemina Rhapsody

Bedste produktdesign:
Black Panther

Bedste animerede kortfilm:
Bao

Bedste visuelle effekter:
First Man

Bedste filmklipning:
Bohemian Rhapsody

Bedste korte dokumentar:
Peiod. End Of Sentence

Bedste filmatisering:
BlacKkKlansman

Bedste fotografering:
Roma

Bedste musik:
Black Panther

Bedste sang:
Shallow (Lady Gaga)