Filmanmeldelse: Drager, lego-missioner og det vilde internet

Det er lørdag, weekenden er i fuld gang, og for nogle betyder det en tur for hele familien i biografen. Men hvad skal man vælge?

Heldigvis er der i øjeblikket mulighed for at se en række ganske veludførte opfølgere til nogle af de seneste års største animationsfilm. Så spørgsmålet er egentlig snarere om man er til vikinger og drager, legofigurer på intergalaktisk færd eller en animeret tur ind i internettet med Vilde Rolf?

Her følger en hurtig gennemgang af tre af de mest populære animationsfilm lige nu.

SÅDAN TRÆNER DU DIN DRAGE 3

Det er blevet tid for tredje og sidste ombæring af Dreamworks-studiernes megasucces ”Sådan træner du din drage”. I den flotte finale er vi tilbage på Besærkøen, hvor Hikke nu er blevet høvding for vikingestammen og har gjort øen til et fristed for alle drager. Resultatet er imidlertid, at øen er blevet overfyldt med drager, og samtidig er truslen fra dragejægerne større end nogensinde. Den onde dragejæger Grimmel ønsker at dræbe Hikkes tro følgesvend Tandløs. Han er både ondskabsfuld og udspekuleret, og så har han et trumfkort i form af en natskyggehun, som Tandløs selvfølgelig falder for. Kan Hikke samle selvtillid nok til at redde stammen og føre dragerne til dragernes hemmelige verden? Det er sjældent, at figurerne i animationsfilm bliver ældre, men i dragetriologien har man fulgt Hikke udvikle sig fra barn til ung mand, få en kæreste og blive høvding. ”Sådan træner du din drage 3” har måske ikke samme wauw-effekt, som første gang, vi blev præsenteret for drageuniverset. Til gengæld har animationsteknologien udviklet sig i takt med figurerne, siden den første dragefilm havde premiere i 2010. Det er fejende flot, med forrygende flyveture og en historie, der er en værdig afslutning på drageeventyret for alle seriens mange fans.

LEGO FILMEN

Jeg må indrømme, at da jeg første gang hørte, at man nu havde lavet en hel spillefilm med Lego-figurer, var jeg mere end skeptisk. Men ”Lego filmen – et klodset eventyr” viste sig at være et lille mirakel – en hylende morsom fortælling, som på eleganteste vis knyttede tråden mellem Lego-verdenen og den virkelige verden. Lego-figurerne viste sig bare at være legetøj (hvad de jo også er), og filmens skurk var i virkelighedens verden en neurotisk familiefar, der gerne ville styre alt. I den veloplagte 2’er har lillesøsteren fået lov til at lege med sammen med sin Duplo-figurer. I Lego-universet bliver det til, at store Dublo-væsner fra en anden planet invaderer Lego-byen og forvandler den til ruiner. Fem år senere lever Emmet, Lucy, Batman og de andre mesterbyggere i et dystopisk Mad Max-lignende landskab. Da General Kaos kidnapper Lucy og de andre mesterbyggere, må den evigt positive Emmet drage ud i rummet for at redde dem fra Dublo-dronningen Jakabli Wajavil, der konstant ændrer form. Resultatet er en blanding af alt muligt: Musical, Star Wars, science fiktion, superhelteepos, komedie m.m. Ideerne flyder som honning fra filmens skabere, og det samme gør de rappe replikker. Så ”Lego filmen 2” er stadig et mirakel for både små og store

VILDE ROLF 2****

Præmissen om, at legetøj eller i dette tilfælde computerspilfigurer har et liv ”efter fyraften” er altid et godt udgangspunkt for sjove lege med forholdet mellem fantasi og virkelighed. Hjemme hos os er Vilde Rolf en af de film, vi ser igen og igen. Der er en dejlig, basal energi i historien om computerspilskurken, som bare gerne vil være en del af de andre spilfigurers fællesskab og derfor tager ud for at vinde en medalje og i processen både bliver den helt, han altid har drømt om at være og får rigtige venner i et visuelt overflødighedshorn af fantasifulde spiluniverser. I etteren interagerer spilfigurer og går på besøg i hinandens spil gennem strømfordelerdåsen i en spilarkade, et lille, lukket univers. I toeren er Rolfs bedste ven Prinsesse Vaniljes racerspil truet af ophugning, og derfor begiver Rolf og Vanilje sig ud på internettet for at skaffe en reservedel. Her opdager de, hvor meget større verden er med mange farer, fristelser og uventet hjælp. Visuelt er filmen rigtig flot og der er mange sjove, satiriske hip til sociale medier og forskellige internetscams. Historiens grundfortælling om at give slip på den, man elsker bliver dog noget bombastisk fortalt, og selvom animationsfilm har tradition for at skære pointerne ud i pap, bliver det alligevel lidt i overkanten til sidst. Til gengæld er der tilstrækkeligt med morskab i Vaniljes møde med Disneyprinsesserne og hendes konfrontation med sin egen prinsesshed, samt det visuelle univers, at det i nogen grad opvejer gumpetyngden.