Danske skuespillere på langfart

Det var på alle måder skønt, da man i mandags kunne se første episode i den 8. og sidste sæson af ”Game of Thrones”. Blandt andet fordi, det var en kærkommen chance til at se Nikolaj Coster-Waldau, der siden 2011 har spillet rollen som kongemorderen Jamie Lannister.

Til gengæld går der langt imellem, at man kan opleve Nikolaj Coster-Waldau i en dansk film. Lige som en lang række andre danske skuespillere og skuespillerinder udspiller størstedelen af hans karriere sig nemlig i disse år i udlandet.

På den ene side er det bekræftende, at man også internationalt lægger mærke til de danske skuespillere, og at de får chancen for et internationalt gennembrud. Det giver reklame til Danmark som filmnation. Det giver skuespillerne en mulighed for at prøve kræfter med roller på film og i TV-serier, som de aldrig ville have haft mulighed for herhjemme. Og frem for alt giver det dem også mulighed for at tjene nogle lønninger, som ellers ville være uhørte for skuespillere i Danmark.

Det kan en anden udenlands-skuespilsdansker Jesper Christensen snakke med om. Han har i tre omgange spillet skurken Mr. White i James Bond filmene ”Casino Royale” (2006), ”Quantum of Solace” (2008) og ”Spectre” (2015), og hver gang for rigtig gode penge. I ”Quantum of Solace” var han for eksempel kun med i få minutter og brugte ikke mere end seks optagedage. Til gengæld tjente han lige så meget, som han ellers ville kunne tjene på et helt år i Danmark, og fik på den måde købt sig en masse kunstnerisk frihed og tid til fordybelse.

Til Jesper Christensens forsvar skal dog siges, at han ikke helt har glemt de danske film og TV-serier. Han var blandt andet med i den kritikerroste TV-serie ”Arvingerne”, lige som han i år har kunnet opleves i en mesterlig præstation i Michael Noers periodedrama ”Før Frosten”. Alligevel kan man godt sukke over, at der er gået fodbold i skuespilbranchen, så de bedste talenter hurtigt søger ud og væk fra Danmark for i stedet at få en international karriere.

Et tredje eksempel på en fremragende dansk skuespiller, som efterhånden er blevet en sjælden fugl i sit hjemland, er Ulrich Thomsen, der minsandten også har spillet Bond-skurk helt tilbage i 1999 i ”The World is Not Enough”.

Det helt store internationale gennembrud fik han dog i de fire sæsoner af TV-serien ”Banshee” som den altdominerende skurk Kai Proctor over 38 afsnit. I øjeblikket er han så i fuld gang med indspilningerne til endnu en international TV-serie ”The New Pope”, instrueret af Paolo Sorrentino og finansieret af HBO og Sky Atlantic. Serien får efter planen premiere senere i år.

Og lad os rulle denne lille kavalkade af med Sidse Babett-Knudsen, der ikke har været med i en dansk film siden Niels Arden Oplevs ”Kapgang” (2014). Til gengæld har hun spillet over for Tom Hanks to gange i filmatiseringen af Dan Browns bestseller ”Inferno” (2016) og ”A Hologram for the King” (2016), arbejdet sammen med kendte instruktører som Peter Strickland, Tom Tkwer og Ron Howard og været med i en hovedrolle i den verdenskendte TV-serie ”Westworld”.