Bodil-fest bliver herretur

Bodil

I søndags gik jagten efter danske filmpriser ind for alvor, da de eftertragtede Robert-statuetter blev uddelt.

Ikke overraskende gjorde Thomas Vinterberg stort set rent bord. “Jagten” vandt således hele seks Robert’er i kategorierne årets danske spillefilm, årets instruktør, årets manuskript, årets mandlige hovedrolle, årets kvindelige birolle og årets klipper.

Intruktørprisen delte Vinterberg i øvrigt med Tobias Lindholm, som også var instruktør på sidste års Robert-vinder “Kapringen”.

– Vi har badet os i succes, og det har ikke klædt os, men nu har vi endelig lejligheden til at dele æren og glæden med dem, der virkelig står bag filmen, som er alle disse mennesker, der står bag ved mig, sagde Thomas Vinterberg, da han skulle modtage Robert-statuetten for ‘Årets danske film’.

Det var 30. gang, at Robert-priserne blev uddelt, og i alt blev der overrakt 29 Robert-statuetter.

Dermed er det imidlertid langt fra slut for “Jagten”. For nylig blev filmen nomineret til en Oscar for bedste udenlandske film. Om den også vinder sin kategori afgøres den 2. marts. Men allerede den kommende weekend kan den vinde endnu en dansk pris, når Bodil- festen løber af stabelen.

Bodil-festen tegner i øvrigt lige som Robert-uddelingen til at blive en ren herretur i år. Alle de fem film, der dyster om at blive den bedste danske film, er således instrueret af mandlige instruktører.

Foruden “Jagten” drejer det sig om Lars von Triers “Nymphomaniac”, Niels Malmros “Sorg og glæde”, Michael Noers “Nordvest” og “Mikkel Nørgaards “Kvinden i buret”.

På nær at Christoffer Boes “Spies & Glistrup” er blevet udskiftet med “Nymphomaniac” er det nøjagtig de samme film, der konkurrerede ved Robert-uddelingen.

Det har været et rigtig dynamit-år for dansk film, hvilket tydeligt afspejler. sig i nomineringerne. Det er nogle af dansk films helt store instruktører fra vidt forskellige generationer, som er med i puljen, siger formanden for danske filmkritikere, Jakob Wendt Jensen.

Så “Jagten” på filmpriser fortsætter i bogstaveligste forstand.