MIX CPH for 34. gang

Hvis du har lyst til at hoppe ind i den farverige og mangfoldige LBGTQ-verden, så er chancen der i denne weekend. Fra i dag og 10 dage frem slår CPH MIX dørene op for 34. gang. Dermed er MIX CPH ikke bare Danmarks ældste, årligt tilbagevendende filmfestival, men også en af de ældste LBGTQ filmfestivaler i verden.

Som altid er målet for MIX CPH at vise film, der stiller spørgsmålstegn ved og udfordrer grænserne i mainstreamportrætteringer af køn og seksualitet. Men siden sidste år har festivalen gennemgået flere forandringer.

For det første er der navnet, der hvis man skriver det fuldt ud er MIX COPENHAGEN LesbianGayBiTransQueer+ Film festival 2019. Det er det lille + tegn, der er kommet til.

”Med tilføjelsen + ønsker vi at understrege, at vi stræber efter at repræsentere flere end de fem bogstaver til at beskrive vores publikum”, lyder forklaringen i indledningen af det næsten 100 sider lange program.

Samtidig har CPH MIX ændret sit logo, der første gang så dagens lys ved festivalens 25 års jubilæum i 2010. Desuden har MIX-folkene givet sig i kast med at kreere en MIX-podcast med titlen ”Coming Out of the Celluloid Closet. Her vil man kunne lytte til spændende samtaler mellem medlemmer af LBGTQ+ miljøet.

Men vigtigst af alt er selvfølgelig filmene. Her kan man vælge mellem hele 107 forskellige film fordelt over de 10 festivaldage – et sprudlende overflødighedshorn af forskellige kønslige og seksuelle udtryksformer.

Og et nøje udvalgt overflødighedshorn, skulle man hilse og sige. Sidste år landede MIX CPH således i en sand mediestorm, da festivalen valgte at boykotte alle film med ciskønnede skuespillere i transroller. For folk, der har svært ved at huske alle begreberne, er en ciskønnet person en, der identificerer sig med det køn vedkommende biologisk er født med – modsat transkønnede.

Festivalen ønskede at fremhæve de problemer, som transpersoner står over for i filmbranchen, og boykotten blev så vel modtaget at MIX’ publikum, at man har valgt alt fortsætte den i år.

Og kigger man på programmet, er det lykkedes MIX CPH at finde tre spændende spillefilm, hvor transkarakteren spilles af transskuspillere: Den amerikansk/philipinske film ”Lingua Franca”, den argentiske thriller-komedie ”Black Heart” og den amerikanske ”Bit” om en gruppe feministiske queer vampyrer. Samtidig har MIX også film med intetkøns- og aseksuelle skuespillere på rollelisten, selv om de ifølge festivalens programlæggere er svære at finde.

CPH MIX bliver i år skudt i gang med den kompromisløse franske film ”Wild” om en anonym, hjemløs sexarbejder, der hverken kan eller vil adskille følelser fra sex.

For dem, der ikke nåede at se den her fredag aften, er chancen der igen på tirsdag den 29. oktober klokken 19.30 i Empire Bio.

Og med disse ord ønsker CineMadsen alle en rigtig god MIX CPH 2019.