Filmanmeldelse: Bombshell – Velspillet sexchikane-drama på Fox News

Lige siden, at Harvey Weinstein skandalen begyndte at rulle, har verden ventet på en film, der levendegjorde frygten og konsekvenserne ved sexchikane. Nuvel, ventetiden er ovre. Jay Roach drama ”Bombshell” ér den film – en brutal og velspillet  historie om hvordan to af Fox News kvindelige stjerner – Megyn Kelly og Gretchen Carlson fik væltet Fox’es legendariske nyhedsmogul Roger Ailes.

Det er en modig og interessant film af flere grunde. Dels for at bruge Fox News som ramme for en fortælling om sexchikane – en kanal, der er bygget på en giftig blanding af korruption og løgne, og som i kølvandet på Donald Trumps præsidentperiode er blevet nærmest synonyme med fake news. Det tjener manuskriptforfatternes ære, at det er lykkedes dem at anerkende denne kompleksitet, samtidig med, at de får serveret historien om en sexistisk kultur uden at hvidvaske den kontroversielle TV-station.

Dels for at vise, at sexchikane ikke blot er noget, der rammer svage kvinder. Det rammer alle. Det karakteristiske ved filmens hovedpersoner er jo netop, at de er stærke powerkvinder.

Gretchen Carlson, der starter sagen mod Roger Ailes, spillede violin på radio og TV som barn, studerede på både Stanford og Oxford og vandt titlen som Miss America i 1989. Senere blev hun en legende på Fox, hvor hun blandt andet kæmpede for at lave historier om kvinders manglende ligestilling, lige indtil hun blev fyret for netop det.

Hun beslutter sig for at slå tilbage mod den mand, der om noget repræsenterer den kvindeundertrykkende kultur, der hersker hos Fox. Det er en bevidst strategi at gå efter Ailes personligt frem for Fox News, men sagens udfald afhænger af, om andre kvinder vil stå frem og bakke hendes historie op med lignende oplevelser.

Her bliver Megyn Kelly en afgørende brik. Den tidligere advokat, der blev ikonisk ankerkvinde på Fox, er kendt for sin knivskarpe intelligens og humor og for at turde sige tingene ligeud. Selv når det gælder om at konfrontere USA’s kommende præsident Donald Trump med hans sexistiske udtalelser. Roger Ailes er selv ambivalent omkring Trump. For ham handler det om at sælge varen, og da han erkender, at Fox News seere elsker Trump, er det ham, han støtter, og ikke Megyn.

Men Megyn Kellys kamp mod Trump udstiller Fox News kultur: At kanalen sælger en form for pornografi, hvor kvindernes kroppe og ben udstilles via gennemsigtige borde af plexiglas i studierne, og hvor Ailes betragter stedet som sit personlige bordel.  Og samtidig bærer Kelly rundt på sin egen mørke hemmelighed: At hun selv blev udsat for sexchikane fra Roger Ailes, men modstod, og alligevel fik sin position og derfor står i en slags loyalitetsgæld til ham.

Ind fra højre kommer tredje hjørne i dramaet: Den unge, ambitiøse Kayla Pospisil. Til forskel fra de andre to bygger hun ikke på en virkelig figur, men er stykket sammen af forskellige kvinders oplevelser. Kayla fornemmer instinktivt, at hendes krop og skønhed kan åbne døre, men aner ikke, hvad der sker bag døren, når den lukker. Det finder hun ud af på den hårde måde. I en af filmens mest kvalmende scener beder Roger Ailes hende om at hive op i sit skørt, så han kan se hendes figur (”TV er jo et visuelt medie Kayla”), og han bliver ved med at bede hende hive det højere op.

”Bombshell” handler ikke bare om overgrebene, men om, hvor alene ofrene også står både blandt mændene og kvinderne hos Fox News. De tre hovedpersoner danner ikke en feministisk klub, der beslutter sig for at vælte Ailes. Faktisk mødes de kun tilfældigt en enkelt gang i filmen, hvor de står i samme elevator.

Carlson, Kelly og Pospisil spilles fejende veloplagt af Nicole Kidman, Charklize Theron og Magot Robbie. De overgås kun af John Lithgow, der normalt er en af de sjoveste amerikanske skuespillere, men som her fremstår som en despot, der med selvironi gør grin med sin egen krops forfald og samtidig udsender små glimt af sårbarhed, der bare gør ham endnu mere uhyggelig. I takt med, at hans edderkoppespind begynder at falde fra hinanden bliver Ailes en knivskarp balancegang mellem frygt og raseri.

Man kunne godt have gjort ”Bombshell” sjovere, men det er endnu en af filmens styrker, at den ikke forfalder til den sorte humor, der for eksempel prægede ”The Wolf of Wall Street”. Det er emnet simpelt hen for alvorligt til.

Til gengæld står filmen som et monument over kvindelig empowerment og kampen mod sexchikane.

Bombshell – 109 minutter – USA – Instruktør: Jay Roach – Medvirkende: Nicole Kidman, Charlize Theron, Margot Robbie, John Lithgow m.fl.