CineMadsen Short 10

HBO FJERNER ”BORTE MED BLÆSTEN”
Selv om en film har vundet 8 Oscars, kan den stadig blive ramt af politisk korrekthed. Tirsdag fjernede streamingtjenesten HBO således en af filmhistoriens største klassikere ”Borte med blæsten” (1939) fra deres program. Det sker efter, at manuskriptforfatteren bag slavedramaet ”12 Years A Slave” (2013) – John Ridley – har rettet en skarp kritik mod filmen i avisen Los Angeles Time. Ridley kritiserede ”Borte med blæsten” for dens racistiske skildring af afroamerikanere og dens glorificering af fortiden sydstater. Filmen, bygger på Magaret Mitchells lige så berømte bog fra 1936 og skildrer den storslåede kærlighedshistorie mellem sydstatskvinden Scarlett Ohara og sydstatsmanden Rhett Buttler før, under og efter den amerikanske borgerkrig. ””Borte med blæsten” er et produkt af sin tid og viser nogle af de etniske og racistiske fordomme, som desværre har været almindelige i de amerikanske samfund”, siger en talsmand fra HBO og tilføjer: ”Den racistiske skildring var forkert dengang og er forkert i dag, så vi så det som uansvarligt at have filmen liggende uden en forklaring og afstandtagen til skildringen”. HBO oplyser, at filmen vender tilbage på streamingtjenesten senere. Her vil den blive sat i en historisk kontekst, hvor der lægges afstand til den racistiske skildring. Godt man har den på DVD.

BIRTHE NEUMANN SKAL SPILLE KAREN BLIXEN
Instruktøren Bille August meddelte sidste år, at han vil filmatisere forfatteren Thorkild Bjørnvigs bog ”Pagten”, der handler om Bjørnvigs forhold til den ældre forfatter Karen Blixen. Så kom corona-epidemien og efter at hele den danske filmproduktionsmiljø har været lukket ned i månedsvis er Bille August nu parat til at gå i gang med optagelserne, som startede tidligere denne uge på Fyn. Samtidig har Bille August fundet ud af, hvem der skal spille den centrale rolle som Karen Blixen. Det bliver den 73-årige skuespiller Birthe Neumann, mens Simon Bennebjerg skal portrættere den unge digter. Filmen foregår i 1950’erne og er et psykologiusk drama om det intense venskab mellem den aldrende og verdensberømte forfatter og den lovende digter – et venskab som vender op og ned på begges liv. Bille Augusts datter Asta August er også med i filmen, hvor hun spiller Thorkild Bjørnvigs elskerinde Benedicte. Det forventes, at ”Pagten” får premiere i starten af 2021. Bille Augusts film er ikke det eneste filmprojekt under opsejling om Karen Blixen. Instruktøren May el-Toukhy arbejder således på at filmatisere forfatteren Tom Buk-Swientys bog ”Løvinden” om Blixen.

THOMAS VINTERBERGS NYE FILM ÅBNER BIOGRAFKLUB DANMARK
Det ligger nu klart, at Thomas Vinterbergs nye film ”Druk” åbner den næste sæson i Biografklub Danmark. Det sker med premieredato den 24. september. I denne uge fik Vinterbergs film  så endnu en blåstempling, da Filmfestivallen i Cannes, der ellers blev aflyst i år, alligevel offentliggjorde sit program, hvor filmen var med på listen. Dermed får ”Druk” et såkaldt Cannes-stempel. Det er tredje gang, at Thomas Vinterberg sættes i forbindelse med Cannes-festivalen. Han blev første gang udtaget til Cannes i 1998 med sin berømte Dogmefilm ”Festen” og vendte tilbage igen i 2012 med ”Jagten”. Vinterbergs drukfilm er allerede solgt til 30 lande. Den handler om fire gymnasielærere – Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe og Magnus Millang – der på grund af manglende arbejdsglæde og motivation beslutter sig for at være konstant påvirket af alkohol i alle døgnets 24 timer. Det hjælper dem både i deres job og ægteskaber, men får også store konsekvenser for deres liv. Det er efterhånden syv år siden, at Thomas Vinterberg første gang luftede tanken om at skabe en film om den danske drukkultur.