Filmanmeldelse: Forført – Juliette Binoche som midaldrende kvinde på jagt på internettet

Der er nogen skuespillere, som har et nærvær og en udstråling, dette udefinérbare ”noget”, der gør, at de alene ved deres tilstedeværelse gør en film værd at se, uanset hvad der ellers sker på lærredet.

En sådan skuespiller er franske Juliette Binoche der allerede inden sit internationale gennembrud som 24-årig i Philip Kaufmans ”Tilværelsens ulidelige lethed” (1988) havde imponeret flere store franske auteur-instruktører som Jean-Luc Godard, Jacques Doillon og André Téchiné.

Med sit mørke hår, levende brune øjne og spinkle skikkelse har hun gået sin sejrsgang i filmverdenen og på filmfestivaler i over 30 år med højdepunkter som ”De elskende fra Pont-Neuf” (1991), ”Blå/Hvid/Rød” (1993/94), Chocolat (2000), ”Elles” (2011) og ”Clouds Of Sils Maria” (2014).

Hvorfor nu hele denne snak om Juliette Binoche?

Fordi hun er hovedårsagen til, at det er overhovedet er værd at gå ind og se Saffy Nebbus nye film ”Forført” eller som den direkte oversat hedder ”Hvem tror du, at jeg er?”

Det er historien om den omkring 50-årige litteraturprofessor Claire, der kæmper for at komme over, at hendes mand forlod hende og deres ægteskab for en langt yngre kvinde.

Da hendes elsker ikke prioriterer deres forhold, beslutter hun at overvåge ham via Facebook, hvilket hurtigt fører til, at hun indleder et Facebook-venskab, med hans unge bofælle, fotografen Alex.

Claire tager kontakt til Alex via en falsk profil, hvor hun udgiver sig for at være den 24-årige Clara. Alex bliver betaget af og forelsket i den mystiske kvinde, og hendes stemme, som han åbenbart ikke kan høre, tilhører en langt ældre kvinde.

Da Alex til slut bliver utålmodig og insisterer på, at de skal mødes, spidses situationen til.

Læg dertil, at filmens ramme er, at Claire sidder og fortæller historien til sin psykolog, at der snakkes meget undervejs, at alle er velhavende og smukke, og at handlingen i sidste tredjedel slår adskillige uventede og lidt fortænkte sving. Kort sagt en fransk film med meget stort F.

Når det hele alligevel glider ubesværet ned, frem for at ende som en fransk kliché, skyldes det to ting. For det første hele temaet, der indfanger et af nutidens store dilemmaer: At vi lever i en verden, hvor enhver har friheden til og muligheden at udgive sig for hvad som helst på nettet – og hvor der omvendt er rige muligheder for at blive (for)ført bag lyset. En verden hvor vi – som Claire udtrykker det – skiftevis bliver jægeren og byttet.

Den anden grund er Juliette Binoche. At se hendes ansigt og de skiftende udtryk i hendes øjne udfolde alle facetter af dette overgangsalderdrama om at blive usynlig, når man bliver ældre, og nægtet det begær, man stadig har, er lige så gribende som fascinerende.

Men igen, det ville det såmænd have været, om hun så havde læst telefonbogen op i stedet for snurrende kamera, så lad os være ærlige. Ville nogen tro på, at ingen ville vise Juliette Binoche, der nu er midt i 50’erne og stadig fortryllende smuk, begær? Nej vel? På den måde bliver Claires desperation lidt et postulat.

Og så vil jeg ikke engang gå ind i diskussionen om, hvordan denne historie ville kunne opfattes, hvis den i stedet handlede om en midaldrende mand, der tilsvarende stalkede en ung kvinde på nettet.

Den ville i hvert fald med garanti blive mødt anderledes af det modne, kvindelige, biografpublikum, der er filmens målgruppe. Som det er nu, passer den imidlertid perfekt til en venindetur i biografen.

Forført – 101 minut – Frankrig – Instruktør: Saffy Nebbus – Medvirkende: Juliette Binoche, Nicole Garcia, Francois Civil, Guillaume Gouix m.fl.