Filmanmeldelse: Vores mand i Amerika – Sprudlende og dybt fascinerende fortælling om diplomaten Henrik Kauffmann

Skamløs, egoistisk opportunist og landsforræder eller patriotisk rebel og Danmarks største frihedskæmper?

Meningerne er delte omkring enegængeren Henrik Kaufmann, som var landets ambassadør i USA, da 2. Verdenskrig brød ud, og tyskerne besatte Danmark.

Kauffmann brød nemlig alle diplomatiske regler og nægtede at tage imod ordrer fra en regering, der fik deres handlinger dikteret fra Berlin. I stedet erklærede han sig som det frie Danmarks retmæssige stemme og repræsentant ovre fra den danske ambassade i Washington – et chancespil der nemt kunne have kostet ham en direkte udvisning og hjemsendelse til Danmark til en efterfølgende fængselsstraf eller dødsdom.

Det lykkedes imidlertid for Kauffmann at få amerikanerne over på sin side med en plan, der i sin frækhed var en Egon Olsen værdig: Han indgik en uopsigelig aftale med USA om at få lov til at anlægge en militærbase på Grønland og finansierede aflønningen af sit eget personale og de andre oprørske ambassader med penge fra den danske guldreserve, der inden krigen var blevet sejlet i sikkerhed i USA.

Man kan undre sig over, at der skulle gå hele 75 efter krigens slutning, før der blev lavet en film om dette usædvanlige menneske, der med et amerikansk udtryk var ”larger than life”.

En del af forklaringen er sikkert, at man ikke ønskede at se Danmark og den danske samarbejdspolitik udstillet. Og måske skyldes det også hensynet til Kauffmann og hans families eget eftermæle efter hans spektakulære død i 1963. Her blev han kræftsyg og lammet dræbt af sin hustru Charlotte, som derefter begik selvmord.

Nu blev opgaven med at fortælle historien om Henrik Kauffmann på film imidlertid grebet af en anden rebel – instruktøren Christina Rosendahl, der som forkvinde i brancheforeningen Danske Filminstruktører især har markeret sig i debatten omkring ligestilling mellem mænd og kvinder.

Resultatet er en sprudlende og dybt fascinerende fortælling, der følger historien fra Kauffmann overtog ambassadørposten i USA i 1939 indtil krigens slutning. Et liv, der veksler mellem glitrende ambassadeballer til intense møder og forhandlinger mellem Kauffmann og ledende amerikanske embedsmænd og politikere.

I centrum af det diplomatiske hasardspil står Ulrich Thomsen. Få andre mandlige, danske skuespillere ville have kunnet løfte rollen, men Thomsen kan i kraft af sin urokkelige udstråling og integritet. Han ikke blot ligner den virkelige Kaufmann, men har også den samme blanding af hensynsløshed og charme, der forklarer og gør det troværdigt, hvorfor det lykkedes ham at få overbevist det ellers isolationistiske USA om sin sag og Danmarks strategiske værdi for amerikanerne.

Tidsbilledet, tøjet og musikken er perfekt ramt fra dengang, hvor man klædte om til middag, hvor herrerne rejste sig for damerne, og hvor det endnu ikke var blevet politisk ukorrekt, at der blev røget og drukket drinks overalt. Man kan dog godt tillade sig at bebrejde Christina Rosendahl, at hun træder lovligt hurtigt ud af sin egen fortælling, så snart krigen er slut. Hele det interessante efterspil, hvor Henrik Kauffmann fortsatte som USA-ambassadør frem til 1958 og blandt andet var med til at stifte FN, berøres kun i nogle få hurtige scener.

Samtidig er det klart, at Christina Rosendahl – på samme måde som forfatteren Bo Lidegaards Kauffmann-biografi, der tydeligt har været en inspirationskilde – er lige så interesseret i at skildre det blodige medlidenhedsdrab og selvmord og privatmennesket Henrik Kauffmann som diplomaten.

Parallelt med storpolitiken beskriver ”Vores mand i Amerika” således det stormfulde trekantsdrama mellem Henrik Kauffmann, hans kone Charlotte og denne søster Zilla, som Kauffmann skulle have været dybt betaget af – og vice versa.

Så meget af filmens 115 minutter går med denne kærligheds- og jalousi-fortælling, at det helt er ved at skubbe balancen. Måske tænker Ulrich Thomsen det samme, da han i en scene som et piskesmæld udbryder ”Der er krig og folk dør. Tag dig sammen!”, efter at Charlotte har lavet endnu en scene.

Filmen holder sig dog på den rigtige side, og lige som med Lidegaards bog lykkes det på formidabel og helt usentimental vis at vække mennesket Kauffmann til live. Denne enestående diplomat, der vovede at gå langt ud over sit mandat og gøre Danmark større, end vi nogensinde har været.

Vores mand i Amerika – 115 minutter – Danmark – Instruktør: Christina Rosendahl – Medvirkende: Ulrich Thomsen, Denise Gough, Mikkel Boe Følsgaard, Burn Gorman, Ross McCall m.fl.