Filmanmeldelse: 7 Years of Lukas Graham – Befriende ærligt musikalsk portræt

Jeg kan endnu huske, da jeg for en række år siden hørte en gammel studie-optagelse med Beatles, hvor de gennemspillede de første spæde linier af den endnu ufærdige sang ”Yesterday”.

Det var med lige dele ærefrygt og kildrende gåsehud ned af nakken, at jeg sad der i sofaen og var ørevidne til fødslen af det, der skulle blive den mest spillede og indspillede sang nogen sinde.

Når jeg nævner det her, er det fordi jeg havde den samme fornemmelse, da jeg sad i biografen og så dokumentaren ”7 Years of Lukas Graham”. I en nøglescene ser man bandet i et studie i Los Angeles, mens de spiller de første toner til det, der skal blive til kæmpehittet ”Take the World by Storm”.

Sangtitlen kunne også have været filmens. René Sacha Johannsens dokumentar er nemlig en intens og nuanceret fortælling om et stykke enestående, dansk pophistorie.

På samme måde er filmens titel dobbelttydig. Dels er den spundet over hittet ”7 Years”, der for alvor sendte Lukas Graham Band op på den internationale stjernehimmel. Dels følger filmen bandet og dets medlemmer i syv afgørende år, hvor det med stort held lykkes dem at indtage verden.

Undervejs bekræftes man i, hvor dygtige musikere, vi har at gøre med. Bassisten Magnus Larsson og trommeslageren Mark Falgren kan deres kram og har deres store del af æren for bandets succes.

Men først og fremmest er ”7 Years og Lukas Graham” et fascinerende og indlevende portræt af bandets forsanger, multiinstrumentalisten Lukas Forchhammer alias Lukas Graham.

Og dertil et meget ærligt portræt. René Sacha Johannsen har fortalt, at det tog ham lang tid at komme ind under huden på Lukas Graham, men det mærker man intet til i filmen. Tværtimod fremstår han hundrede procent autentisk fra start til slut.

”Jeg er fuldstændig åben”, sig han på et tidspunkt undervejs, og det er han. Hvad man ser, er hvad man får, og hvad man får er det nu voksne kaosbarn fra Christiania befriende fyldt med ambitioner og forventninger – og en herlig skuffet taber, når han ikke vinder der Grammys, bandet var nomineret til.

”Jeg er ikke nogen nummer to”, siger han utilfreds, og beder sin publicist fucke af, da hun beder ham slappe af.

Lukas Forchhammer er lige dele kunstner og diva, der lader flosklerne, følelserne og armbevægelserne få frit løb. Men han er først og fremmest et menneske, der også rummer sorgen over at have mistet sin far, frustrationerne når pladeselskabet forlanger en glat popsingle og de dybe reflektioner over at blive far.

Det er lidt af et scoop, at René Sacha Johannsen har fået lov at følge bandet på sidelinien i alle disse år. Og heldigt for publikum, der får lov til at genfinde stoltheden over nogle gennemmusikalske danskere, der godt tør trodse janteloven og tænke stort og glæden fra en svunden tid før corona, hvor man kunne stå tætpakket sammen til en koncert og bare svinge med.

7 Years of Lukas Graham – 77 minutter – Danmark – Instruktør: René Sacha Johannsen – Medvirkende. Lukas Forchhammer, Magnus Larsson, Mark Falgren m.fl.