CPH:DOX: Democrats – Fantastisk dokumentar om Zimbabwes vej mod demokrati

Democrats

5 popcorn

Det er ikke hver dag, at man oplevet stående ovationer efter en filmforestilling. Men sådan var det, da Camilla Nielssons ”Democrats” i går blev vist for sidste gang på CPH:DOX festivalen.

Da filmen var slut og instruktøren kunne præsentere dens to hovedpersoner, rejste publikum sig spontant klappede i flere minutter. Det var en hyldest til instruktøren for en hel særlig filmbedrift, men ikke mindst en hyldest til to mænd, der med fare for deres eget liv har kæmpet for at skaffe Zimbabwe landets første frie forfatning.

Og lad det være sagt med det samme. Camilla Nielsons film er ganske usædvanlig. I tre år har den danske instruktør haft en hel unik adgang til de politiske processer og magtspil i forbindelse med udformningen af Zimbabwes nye forfatning.

Efter en særdeles voldelig valgkamp i 2008, hvor Zimbabwes præsident Robert Mugabe havde brugt militæret til at terrorisere oppositionslederen Morgan Richard Tsvangirai og hans tilhængere, blev han tvunget til at dele magten med sin modstander.

Mugabes regerende ZANU-PF parti indgik i en koalitionsregering med Tsvangirais MDC-T. Samtidig forpligtede parterne sig til at udarbejde en ny forfatning for Zimbabwe. To mænd blev sat i spidsen for dette arbejde: Menneskerettighedsadvokaten Douglas Mwonzora, der repræsenterede MDC-T, og Paul Mangwana, der repræsenterede ZANU-PF.

Det er dette arbejde og disse to mænd, som Camilla Nielsson har fulgt tæt. Mwonzora og Mangwana stiller op til interviewsog lader sig følge gennem møder og diskussioner, både når det går godt, men sandelig også, når det spidser til.

Og det gør det for begge parter under processen. Allerede i den indledende fase er hele reformarbejdet ved at kolapse, da en række offentlige høringer ender i uro og vold, fordi de bliver infiltreret af urostiftere fra ZANU-PF.

Senere, da forhandlingerne om den nye forfatning er gået i gang, bliver Mwonzora pludselig arresteret og tilbageholdt i tre uger. Og da det første udkast til forfatningen kommer på bordet, er det Mangwanas tur til at komme i modvind.

Udkastet viser sig nemlig at indeholde et afsnit om, at ingen kan være præsident i Zimbabwe mere en 10 år i alt – en regel der på forhånd ville udelukke Mugabe fra at genopstille. Mangwana beskyldes for at have solgt ud og været gået over på modstandernes side, og hans liv kommer i fare.

På den måde er ”Democrats” en fantastisk dokumentar om demokratiets svære fødsel, lige som den viser, hvor hurtigt demokratiske principper kan tilsidesættes, hvis man har magten.

Samtidig er den en magtkamp mellem to meget forskellige mænd: På den ene side den elegante, charmerende Mwonzora, på den anden den drevne Mangwana med de store følelsesudsving, der presses af sit bagland, men samtidig er klar over, at der er brug for forandring.

De bindes af deres fælles ønske om at gennemføre forfatningsændringen. Og i løbet af processen lærer de to mænd ikke blot at respektere hinanden, men udvikler også et venskab.

Bag ved det hele lurer konstant frygten for Mugabes magtapparat af militær, politi og hemmeligt politi. Aldrig er filmen mere isnende, end når Mugabe står på talestolen og alle griner, når han kommer med sine udfald.

”Democrats” giver et sjældent indblik i de politiske processer. Som Mangwana siger, er det politiske spil fuld af forstillelser, og man må optræde som en mand af fred, selv når man ikke er det.  Alligevel er han klart den af de to mænd, der rykker sig mest under forhandlingerne for som han påpeger: Livet er dynamisk, og du må flytte dig i takt med forandringerne.

Camilla Nielssons baggrund med en mastergrad i visuel antropologi fornægter sig heller ikke. Hun har kogt tre års arbejde med 12 optageture på en-tre uger og i alt 400 timers råfilm sammen til 100 fængslende minutter, hvor man ikke keder sig ét sekund.

Nu ligger slutresultatet der, selv om slutresultatet af den demokratiske proces i Zimbabwe endnu er ukendt. Den nye forfatning blev godt nok vedtaget, men Mugabe sidder fortsat ved magten, som han generobrede helt ved det seneste valg i 2013.

De to hovedpersoner er dog ikke i tvivl om, at Camilla Nielssons film har haft stor betydning:

– Det, der ofte får demokratiske processer til at strande er, at de ikke bliver dokumenteret. Men filmen dokumenterer processen, og det betyder rigtig meget, fastslog Mangwana efter forestillingen i Grand.

Democrats – 100 minutter – Danmark – Instruktør: Camilla Nielsson – Medvirkende: Douglas Mwonzora, Paul Mangwana m.fl