Filmanmeldelse: Cirkusdynastiet – Kærlighed og jalousi under cirkuskuplen

Cirkusdynastiet

4 popcorn

Lugten af savsmuld, heste der galoperer rundt i manegen, sprechtstallmeisterens stemme, når han præsenterer næste nummer og artister i glitrende kostumer, der udfører deres numre, mens vi sidder med hjertet i halsen.

Circus har altid fascineret folk. Det er rendyrket eskapisme, hvor man for en stund lægger dagligdagen bag sig og suges ind i en magisk, anakronistisk verden af glimmer og vilde dyr, der optræder på en måde, man ellers kun ser i tegneserier.

Men hvem er cirkusfolkene egentlig? Hvordan er deres eget liv og deres egne drømme, når projektørlyset er slukket, og publikum er gået hjem?

Det spørgsmål bliver besvaret i instruktøren Anders Riis Hansens nye film ”Cirkusdynastiet”. I to sæsoner har han fået lov til at følge med bag scenetæppet i Cirkus Arena, og her er han kommet helt tæt på nogle af cirkussets mest prominente medlemmer.

Anders Riis-Hansen koncentrerer sin historie om romancen mellem Cirkus Arenas unge kronprins Patrick Berdino og den smukke cirkusprinsesse Merrilu Casselly. De to cirkussfamilier er tætte venner. De har tilbragt mere end 20 år sammen og skabt Nordens største cirkusdynasti. På samme måde har Patrick og Merrilu kendt hinanden, siden de var små, og det har altid ligget i kortene – i hvert fald forældrenes kort – at de to skulle føre cirkus videre sammen.

Umiddelbart ligner det da også en drømmekonstellation, men som altid er det farligt at basere forretningsmæssige og familiemæssige ambitioner på noget så skrøbeligt som kærlighed – især i et lukket miljø som cirkus, hvor der ikke er plads til jalousi og dårlig stemning.

Cirkusprinsessen får sin cirkusprins, men om parret også ender med at leve lykkeligt til deres dages ende bliver hurtigt et åbent spørgsmål, uden at slutningen dog skal afsløres her.

Anders Riis-Hansen, der tidligere har lavet ”Blekingegadebanden”, har her udskiftet det politiske og ideologiske drama med en glitrende familiedokumentar fra et usædvanligt miljø.

Forunderligt nok viser kærlighedshistorien mellem Patrick og Merrilu sig at være det mindst interessante ved ”Cirkusdynatiet”. Deres indbyrdes forhold og skænderier er så dagligdags banale, at det mest af alt minder om et afsnit fra en realityserie med Amalie og ”Ulven”Peter.

Alene havde det aldrig kunnet bære en hel film. Så er de sort/hvide filmklip om Cirkus Arenas historie langt mere spændende, lige som beskrivelsen af venskabet mellem de to cirkusfamilier og den benhårde, daglige træning, der ligger bag de flotte cirkusnumre.

Det er når Merrilu går i manegen med smerter fra et forvredet knæ og gennemfører sit halsbrækkende nummer med smil om munden og tårer bag den tykke mascara, at ”Cirkusdynastiet” for alvor lever. For sådan er cirkus også. The show must go on uanset fysiske skavanker og parforholdsproblemer.

Samtidig er det Anders Riis-Hansens held, at hans historie også får tilført noget ydre drama. Et tilbud til Casselly-familien om at komme til USA og optræde i verdens største cirkus, Ringling Brothers, med deres elefanter, skaber således tiltrængt spænding midtvejs i filmen.

Og sandelig om man ikke tager sig selv i at være lige ved at klappe undervejs af de flotte cirkusnumre.

Cirkusdynastiet – 90 minutter – Danmark – Instruktør: Anders Riis-Hansen – Medvirkende: Patrick Berdino, Merrilu Casselly, Berdino-familien, Casselly-familien m.fl.