Filmanmeldelse: 3 Days to Kill – Gode skuespillere redder nonsens-manuskript

3 Days to Kill
cxpattso2 Popcorn
Der er film, hvor skuespillerne ødelægger et ellers godt manuskript med deres indsats.

Sådan er det ikke med “3 Days to Kill”. Her forholder det sig lige omvendt. Luc Bessons nyeste forsøg som manuskriptforfatter er nemlig en af de mest ujævne, genreforvirrede, klichéagtige omgang nonsens, der længe er set på et lærred.

Hans (mak)værk reddes udelukkende på stregen, fordi det har gode, gamle Kevin Costner i hovedrollen flankeret af Connie Nielsen og Hailee Steinfeld – og med en supervampet Amber Heard som joker.

”3 Days to Kill” starter med en CIA-operation, som ender i kaos – præcis som resten af filmen gør det. I kølvandet på operationen finder CIA-dræbermaskinen Ethan Renner (Costner) ud af, at den hoste, han har, er uhelbredelig kræft. Han trækker stikket på sin agentkarriere og tager til Paris for at bruge den resterende tid på at reparere på forholdet til sin fraseparerede kone Christine (Nielsen) og deres datter Zoey (Steinfeld).
Men ak, CIA-agenter går ikke på efterløn. Før Renner når at sige så meget som bonjour til sin familie opsøges han af en sand blondinebombe fra CIA med det karismatiske navn Vivi Delay der giver ham et tilbud, han ikke kan afslå: Opspor og dræb en tysk superterrorist og hans håndlanger i Paris og få til gengæld en ny eksperimenterende kur mod kræft, der kan forlænge hans liv.
Der er kun en to-tre hager: Zoey ved intet om, at hendes far er en effektiv dræbermaskine. Christine tror, at han er færdig med CIA. Og kræft-medicinen har bivirkninger, der gør ham ukampdygtig på de mest kritiske tidspunkter.

Sidstnævnte kan dog afhjælpes med solide doser vodka, og måske skulle tilskuerne være blevet tilbudt det samme ved indgangen.

”3 Days to Kill” forsøger således det ene øjeblik at være kold agentfilm for det næste at blive en varm fortælling om en far, der forsøger at kompencere for, at han har svigtet og i lyntempo skal lære at håndtere den småmutte teenagepige, som hans lille pige har udviklet sig til.

Blodig vold veksler med scener, hvor Costner kører rundt i Paris på en lilla pigecykel, som han har købt til Zoey, fordi hun elsker lilla – altså da hun var otte år. Nu er den bare pinlig.
Sideløbende med, at han slår folk ihjel, skal han slås med sin datters teenagenykker, og vinde hendes tillid. Så superterrorristens stakkels kasserer Mitat, som selv er far til tvillinge-teenagepiger, bliver skiftevis proppet ned og hevet op af bagagerummet, når Renner har brug for gode råd. Og da Renner omsider får lov at lære Zoey at cykle sker det selvfølgelig på Montmatre foran Sacré Coeur mens turisterne klapper.
Vivi Delays rolle bliver heller aldrig klar, bortset fra at se på strip og beordre sine underordnede til at smide tøjet, så Renner kan være velklædt.
Læg dertil franske politifolk, der taler med accent, som var de med i et afsnit af ”’Allo ’Allo” og nogle skurke med bizarre navne som ”The Wolf” og ”The Albino”, der ville have passet bedre i en James Bond parodi, og resultatet er som førnævnt det rene vrøvl.

Men så er det, at Costner med sin cool karisma og sin sårbare charme giver filmen et fikspunkt og en person, man umiddelbart bekymrer sig om, mens man hvirvles rundt i den brogede suppegryde.
Connie Nielsen er ikke verdens bedste eller mest spændende skuespillerinde, men hun har en moden, klassisk skønhed, der gør, at man godt forstår, at Renner vil tilbage i hendes liv – og ikke forstår, hvorfor han forlod det.
Den kun 18-årige Haylee Steinfeld, der fuldt fortjent blev nomineret til en Oscar for bedste kvindelige birolle for sin medvirken i Coen brødrendes ”True Grit” (2010) rammer teenagedatteren Zoey lige på kornet med en blanding af trods og usikkerhed.
Endelig giver kun 28-årige Amber Heard den fuld skrue som Vivi Delay, der er lige dele CIA-agent, dominatrix og femme fatale, med laktøj, blodrøde læber høje hæle og konstant skiftende hårfarve.

Tilsammen løfter de ”3 Days to Kill” op på et niveau, så man faktisk bliver underholdt lidt undervejs.

3 Days to Kill – 117 minutter – USA, Frankrig, Grækenland og Rusland – Instruktør: McG – Medvirkende: Kevin Costner, Connie Nielsen, Haylee Steinfeld, Amber Heard m.fl.