Filmanmeldelse: Ækte vare – Autentisk rapfilm fra Københavns vestegn

Ækte vare

4 popcorn

Med en gennemsnitsalder på omkring 20 og iklædt gade-standarduniform med hip hop kasketter og hættetrøjer, var kernemålgruppen til Fenar Ahmads debutspillefilm ”Ækte vare” talstærkt tilstede, da filmen blev vist på CPH:PIX  for en lille måned siden

Det danske indslag i festivalens hovedkonkurrence havde da heller ingen problemer med at stå distancen. Med sin ligefremme dialog og iørefaldende lydside blev den endnu et bevis på, at dansk ungdomsfilm er stærkt på vej tilbage i disse år. Nu har “Ækte vare” den så fået ægte premiere i de danske biografer.

“Ækte vare” handler om de fire kammerater Mikael, Tariq, Samir og Eddie fra Københavns betonslummede vestegn – nærmere bestemt Brøndby Strand.

De fire hænger ud, mens de drømmer om at slå igennem som hiphop-stjerner. Det nødvendige udstyr til at lave en video og en prøveindspilning skaffer og finansierer de ved indbrud og tyverier.

Mikael er den med mest talent, lige som han er gruppens eneste etniske dansker. Da han får tilbudt et job hos den ældre, allerede kendte rapstjerne Apollo, siger han det derfor ikke til de andre.

I stedet for lader han som om, han stadig er stilladsarbejder, mens han i virkeligheden bruger dagene i studiet med Apollo og weekenderne med at tage med ham til koncerter i provinsen.

På den ene side nyder han berømmelsens sødme: Rampelyset i skyggen af Apollo, festerne efter koncerterne, VIP-behandlingen og de lækre piger. Men samtidig går det også op for Mikael, at Apollo er både egoistisk og usympatisk og udnytter hans talent og hans tekster til egen fordel, og hans venner begynder at tage afstand til ham, fordi han har solgt ud til en poprapper. Han bliver nødt til at vælge, hvilken verden han vil tilhøre.

”Ækte vare” er på den måde en klassisk dannelseshistorie om at blive voksen og finde sit ståsted. Til gengæld er handlingen langt fra så gennemskuelig – blandt andet på grund af hovedpersonen Mikaels overbevisende nølen undervejs, både i forhold til vennernes rapprojekt og til Apollo.

Man kan diskutere, om gruppens kriminalitet og den vold, som de udlever et par gange, ikke forherliges lovlig meget. Det er imidlertid ikke Fenar Ahmads ærinde at moralisere, men derimod at beskrive det miljø, han har sat sig for at indfange, så troværdigt som muligt.  Og her hører småkriminaliteten og volden altså til.

Det samme gælder gruppens ”perkerslang”, som Mikael taler på lige fod med de andre. På den måde får Ahmed fint understreget at gruppens sprog ikke handler om hudfarve og etnicitet, men om at være en del af samme kultur.
Rapperen Gilli (alias Kian Rosenberg Larsson) spiller hovedrollen som Mikael med en indlevelse og naturlighed, som var det hans egen livshistorie, der beskrives. Det samme gælder de øvrige unge i gruppen Ali Sivandi, Lirim Jusufi og Benny Jamz.

Også Rasmus Hammerich er overbevisende i birollen som den egoistiske, afdankede Apollo, og det samme gælder Marijana Jankovic og Maria Erwolter i de kvindelige biroller.

Med ”Ækte vare” har Fenar Ahmad lavet et stærkt og ægte bud på dansk ungdom lige nu.

Ækte vare – 89 minutter – Danmark – Instruktør: Fenar Ahmad – Medvirkende: Gilli, Ali Sivandi, Lirim Jusufi og Benny Jamz, Rasmus Hammerich, Marijana Jankovic, Maria Erwolter m.fl.