Filmanmeldelse: Captain Marvel – Ny superkvinde tørrer røv med Supermand

Fuck at Captain Marvel som tegneseriehelt har haft en lidt rodet historie mellem forskellige forlag, hvor personen både har været mand og kvinde.

Og dobbeltfuck alle de sexistiske internettrolde, der har bombarderet filmsiden Rotten Tomatoes med hadefulde ytringer, fordi de ikke ønsker en kvindelig Captain Marvel på film.

For med den nye Captain Marvel film er det endegyldigt slået fast, at Captain Marvel er en vibrerende, sarkastisk, fantastisk kvinde, som sparker røv i universet i en grad, så det får Supermand til at ligne en tør, gammel rosin.

Den 21. film i rækken af Marvels storslåede superheltesaga har én overordnet opgave: At køre Carol Danvers alias Captain Marvel i stilling til den kommende fjerde Avenger-film ”Avenvenger Endgame”, der får premiere til april.

Derfor foregår handlingen også længe før begivenhederne i ”Avenger Infinity War”, der som bekendt endte med, at ultraskurken Thanos uddslettede halvdelen af alle levende væsener i universet.

Vi er tilbage i 1995, hvor Carol Danvers (Brie Larson) befinder sig på planenten Halo, der er hovedplanet i Kree’ernes planetsystem. Hun husker intet om sin fortid på jorden, men er under navnet Vers blevet indrulleret i Kree’ernes kampstyrke for at bekæmpe de onde Skulls, der kan skifte form til hvad som helst.

Vers/Danvers lider af mystiske mareridt, og prøver at kontrollere de store kræfter, som hun har i sin krop. Under en mission mod Skull’erne falder hun imidlertid i baghold, og da hun undslipper ender hun på jorden i Los Angeles.

Her møder hun en ung Nick Fury (Samuel L. Jackson), der endnu har til gode at se sit første rumvæsen. Det får han rådet bod på nu, mens han og Captain Marvel forsøger af afdække Carols fortid og finde frem til et hemmeligt laboratorium, så de kan stoppe Skull’ernes planer.

Det sker med en gruppe Skulls med Skull-lederen Talos lige i hælene, og det viser sig snart, at krigen mellem Kree’erne og Skull’erne ikke er, som Carol troede.

”Captain Marvel” løser opgaven med at køre sin hovedfigur i stilling til topkaraktér. Det, der kunne være endt som en lidt tam mellempapirsfilm, bliver i stedet et underholdende superhelteepo med det største kvindelige fingeraftryk i nogen Marvelfilm indtil nu.

At det lykkes skyldes ikke mindst Brie Larson i hovedrollen, der endnu engang får vist, hvor god og alsidig en skuespiller hun er. Hos hende bliver Captain Marvel aldrig todimensionel, men har hele tiden både dybde og nuancer. Og så er dialogoerne mellem hende og Nick Fury simpelt hen hele filmens humoristiske, veltonerede dynamo Der er også den måske sejeste kat i hele Marvel-universet, men den skal publikum selv have lov at opleve uden yderligere spoilere.

Rollen som Captain Marvel må i øvrigt også have bekommet Brie Larson ekstra godt, efter som hun løbende har brugt sin karriere som skuespiller til at kæmpe for ligestilling mellem kønnene.

Her passer en historie om en kvinde, der opdager, at hun er så meget mere og stærkere, end hun altid er blevet fortalt, jo som fod i hose. Og det samme gælder de indledende træningskampe på Halo mod hendes mentor ”Yon–Rogg” (elegant spillet af Jude Law), der på ægte mansplainingvis fortæller hende igen og igen, at hun ikke skal være så følelsesladen.

Så glem alt om patriarkat og maskulint overherredømme. Der er en ny ultrasej sheriff i byen. Hun hedder Captain Marvel, og jeg kan næsten ikke vente med at se hende sparke røv mod Thanos i ”Avengers Endgame”.

Captain Marvel – 124 minutter – USA – Instruktør: Anna Boden og Ryan Fleck  – Medvirkende: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Jude Law, Annette Bening m.fl.