DEBAT: Jubih – Nordisk Film opgiver at rive Palads ned

Tirsdag var en glædens dag for alle, der kan lide biografer. Altså den gammeldags type biografer, der alle har hvert deres individuelle præg også arkitektonisk.

Her meddelte Nordisk Film nemlig, at Palads Teatret i København får lov at bestå i sin nuværende form. Det betyder samtidig, at Nordisk Film opgiver det stærkt omdiskuterede og udskældte op til 18 etager høje bygningskompleks, som Bjarke Ingels Group (BIG) har tegnet.

Et kompleks der, hvis det var blevet gennemført, totalt ville have domineret Axeltorv og givet byen endnu en mega-biografcenter, som ligner alle de andre nye biografcentre, der som hurtigtvoksende kloner skyder op i disse år.

Så fornuften sejrede. Eller rettere Nordisk Film valgte at lytte til den massive storm af protester, der rejste sig, da de offentliggjorde BIG-projektet – både folkeligt, politisk og fagligt. 

”Vi har kunnet mærke, at der ikke var appetit på BIG-projektet. Mange reagerede meget stærkt på det, og det gjorde os klar over, at der er mange, som gerne ville have indflydelse på, hvad der skal ske på Palads-grunden. Vi har lyttet til kritikken og lukket BIG-projektet, og så starter vi derfra”, sagde Asger Flygare Bech-Thomsen, direktør for Nordisk Film Biografer, til Berlingske om beslutningen.

Dermed skulle en af Københavns Centrums mest markante bygninger være blevet reddet – i hvert fald for nu.

Palads er en af Danmarks ældste – og største biografer. Helt tilbage i 1912 blev Københavns 2. banegård, der lå på stedet, omdannet til biograf under navnet Palads Teatret.

Seks år senere i 1918 åbnede så en helt nyopført biografbygning på stedet, en majestætisk nybarok bygning med karakteristiske søjler og buer, der på det tidspunkt var Nordeuropas største biograf med eget husorkester.

Da biografen i 70’erne blev bygget om og efterhånden indrettet i 17 sale i tre etager var den nu verdens største multibiograf.

Og i 1989 fik biografen så sit karakteristiske pastelfarvede udseende, der er blevet et af byens vartegn, da den blev udsmykket af den danske kunstner Poul Gernes.

Men selv om BIG-projektet nu er opgivet, er det højest usikkert, om det er mere end Palads Teatrets facade, der kommer til at overleve i længden.

BIG-projektet var Nordisk Films andet forsøg på at rive den gamle biograf ned. Allerede i 2017 foreslog et konsortium bestående af blandt andre DSB og Nordisk Film Biografer at rive den bevaringsværdige bygning ned og overdække banegraven for at gøre plads til et helt nyt kvarter med en 24 meter høj karré og fire tårne i højden 50 til 100 meter.

Det blev opgivet, og nu er BIG-projektet, der fulgte efter, også skrinlagt.

Nordisk Film vil i stedet gennemføre en mildere modernisering og prøve at finde frem til et kompromis, som alle parter kan leve med. Det gælder også Palads Teatrets publikum, som efterspørger bedre lys, billeder og sæder.

”Hvis det skal blive en realitet, kræver det, at biografen får større sale. Det er svært at komme udenom, at vi skal bygge ned i jorden. Der er ingen, som har interesse i at have biografsale over jorden, for jeg tror ikke, det ville passe ind på Axeltorv. Men det bliver svært at bygge noget, uden at vi samtidigt kommer til at kigge på, hvad der skal ske over jorden”, siger Asger Flygare Bech-Thomsen.