Filmanmeldelse: Suicide Squad – Film på selvmordskurs

Suicide Squad

3 Popcorn

Den uendelige række af superheltefilm fortsætter med at vælte ud af Hollywoods dollarpolerede filmfabrikker. Samtidig tegner der sig et billede af superheltefilmenes A- og B-hold, hvor ikke mindst DC Comics superheltefilm hører til sidstnævnte.

Den gode nyhed er, at ”Suicide Squad” er bedre end ”Batman V. Superman: Dawn of Justice”, som den fortællermæssigt kommer lige i halen på. Den dårlige nyhed er, at den stadig ikke er en særlig god film, og at den trods store huller i manuskriptet er skuffende forudsigelig.

Supermand er død (ups spoiler for dem, der endnu ikke har set Batman V. Superman) og USA, der altid er parate til at introducere nye fjendebilleder, er bekymrede. For hvad hvis det næste supermenneske, der dukker op, viser sig at være terrorist, der er fjendtligt indstillet mod amerikanerne og deres værdier?

Lad os ikke gå længere ind i filmens præmis. Løsningen er selvfølgelig lige så vanvittig som problemet: Den kyniske efterretningsofficer Amanda Waller (Viola Davis) får overbevist USAs regering og hærledelse om, at ild skal bekæmpes med ild – i dette tilfælde en række af verdens farligste forbrydere, hvoraf enkelte endda har ekstraordinære evner.

Vi nævner i flæng: Lejemorderen Deadshot, der aldrig misser et skud (Will Smith), Jokerens totalt psykopatiske og utilregnelige kæreste Harley Quinn (Margot Robbie), den afstumpede tyv Boomerang med en fetish for lyserøde plys-enhjørninger (Jai Courtney), den halvt menneskelige halvt reptilagtige Killer Croc (Adewale Akinnuoye-Agbaje) og Diablo (Jay Hernandez), der kan lave ild, og som gemmer på en tragedie.

Ingen af dem ønsker at hjælpe, men efter at have fået implanteret en bombe i nakken for at holde dem i skak, bliver gruppen sendt ud på deres mission.

De skal bekæmpe heksen Enchantress, der har besat arkæologen Dr. Moon (Cara Delavingne), og heksens bror – to metavæsner, der plejede at regere verden, men som blev forrådt af menneskene og nu vil udslette dem.

Mere baggrundspsykologi behøves ikke i dette univers. Søskendeparret forener deres kræfter og åbner en af disse….gaaaabbb…..gigantiske, violette kaos-portaler, hvor skyerne skilles og kæmpestore magnetfelter suger alt op omkring sig. Samtidig forvandler de en hel hær af almindelige mennesker til en slags zombie-lignende væsner, så vores ”helte-forbrydere” har noget at beskæftige sig med, til de når frem til den endelige styrkeprøve.

Læg dertil en barsk oberst (Joel Kinnamam), der har kommandoen over holdet, og som samtidig er forelsket i Dr. Moon samt hans sværdsvingende ninjabodygard Katana (Karen Fukuhara), og rodet er komplet.

Forbryder-heltene tumler gumpetungt rundt uden den nødvendige skarpe dialog til at løfte løjerne. Deres modstandere er ikke videre imponerende, når det kommer til stykket og de egentlige superhelte er forvist til biroller. Superman er som sagt død, og Batman viser sig kun i et par få scener. Det samme gælder superskurken Jokeren, der spilles helt ud over kanten af Jared Leto, som dog slet ikke har nok at arbejde med.

Sympatien samler sig modvilligt om Will Smith, der som den eneste på holdet udviser en form for moral, så vi næsten glemmer alle dem, han har slået ihjel for penge.

Til gengæld løber Margot Robbie helt og aldeles med opmærksomheden som Harley Quinn: Gruppens evige ballademager ligner en mellemting mellem en cheerleader fra helvede og en markedsgøgler. Hun er en levende trykkoger uden låg, der med sin sarkasme sprøjter en giftig portion sjov ind i hver eneste scene, hvor hun er med – og det er mange.

Og så er Quinn åbenbart alle varmblodige mænds våde filmdrøm anno 2016: En psykiater, der har lagt sin intelligens og sin lægekittel på hylden, og i stedet proppet sig ned i minimale hotpants og en alt for stram t-shirt, der går som en pole dancer og slås med en dødsforagt, som var hun på selvmordsmission.

Det samme er filmen, som er bedst, når action-scenerne kører rodet derudad og værst, når den forsøger at give sine endimensionelle figurer dybde. Det kan næsten kun gå fremad med DC’s næste to filmatiseringer ”Wonder Woman” og ”Justice Leaque”, der kommer i 2017.

Suicide Squad – 123 minutter – USA – Instruktør: David Ayer – Medvirkende: Will Smith, Margot Robbie, Jared Leto, Ben Affleck, Amanda Waller, Jai Courtney, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Jay Hernandez, Cara Delavingne m.fl.