Filmanmeldelse: Deja Vu – Jon Bang Carlsen har lavet dybt fascinerende fortælling om sig selv

deja-vu

5 popcorn

Uh, den der fornemmelse, når man opdager, at man i virkeligheden er langt mindre individuel og langt mere formet og styret af sin fortid, end man har lyst til at indrømme.

Den 66-årige filmskaber Jon Bang Carlsen troede i lang tid, at det var muligt for en instruktør at forblive objektiv og skjult bag sit kamera. Det viser sig imidlertid, at de valg, han har taget omkring sine mange film, langt fra er tilfældige.

Tværtimod spejler hans omkring 40 år lange filmkarriere nogle basale grundelementer fra hans barndom, som optræder igen og igen: Hans dybe tvivl omkring Gud, hans far der forlod familien og efterlod et menneskeligt kaos, og hans opvækst i det lille jyske landsbysamfund tæt ved havet.

Det er dette gensyn, der er rygraden i Jon Bang Carlsens dybt fascinerende dokumentarfilm ”Deja Vu” – et retrospektivt portræt over instruktørens liv med hans egne filmværker som et levende fotoalbum, han hopper frem og tilbage i.

Hver for sig udgør filmene små puslebrikker. Når de sættes sammen danner de imidlertid et pixeleret billede af en mand, der har brugt sit liv og sin kunst på at flygte fra sin oprindelse kun for at genskabe den igen og igen.

Som tilskuer er man vidne til et kunstnerisk eksperiment, men også til en visuelt og mentalt underholdende rejse ind i og omkring Jon Bang Carlsen. Instruktørens stemme binder fortællingen og de mange klip sammen og slår små underfundige knuder på den undervejs.

Centralt står en oplevelse fra tiden efter, at Carlsens far forlod sin familie. Faderen havde et billede af Jesus hængende over sin seng, og hver aften, før han sov, bad han til billedet om at beskytte familien. Da faderen forsvandt, brændte Jon Bang Carlsen øjnene ud i Jesus-billedet og grundlagde sin livslange og livsdybe tvivl omkring Gud.

Tvivlen kommer til udtryk på kryds og tværs i ”Deja Vu”, som når han spørger en mand i et af filmklippene ”Er Gud aldrig i tvivl?”. Eller da han slår fast, at ”Det modsatte af tro er ikke tvivl, men sikkerhed. Så den dag, jeg er sikker på, at Gud eksisterer, vil jeg afsværge min tro.”

Også tabet af faderen løber som en rød tråd gennem ”Deja Vu”. I en nøglescene ser man Jon Bang Carlsen opsøge et hus i USA igen og igen, til kameraet en dag fanger billedet af en ældre mand, der mistroisk kigger ud af vinduet på den fremmede på gaden. Om det er Carlsens far, som han omsider har fået opsporet, men ikke tør henvende sig til, eller en tilfældig mand, der bliver eksponent for faderen, står hen i det uvisse.

På den måde er ”Deja Vu” som et overflødighedshorn fra en af Danmarks mest originale fortællere, der har meget på hjerte og sin helt egen måde at sige det på.

Filmen er et godt sted at begynde, hvis man vil have en idé om, hvem Jon Bang Carlsen er. Og for dem, der allerede kender ham, giver den lyst til at gense hans mange film.

Deja Vu – 85 minutter – Danmark – Instruktør: Jon Bang Carlsen – Medvirkende: Jon Bang Carlsen m.fl.