Filmanmeldelse – Swinger – Mikkel Munch-Fals svinger pisken over parforholdet

swinger

3 Popcorn

– Det generer mig, når film er usande i forhold til det, de udgiver sig for at være!

Sådan sagde instruktøren Mikkel Munch-Fals i Politiken for et år siden i anledning af, at han var blevet udnævnt til konsulent for spillefilm hos Det Danske Filminstitut (DFI)

Sætningen klinger hult i i baghovedet, når man forlader biografen efter at have set Munch-Fals’ seneste film ”Swinger”.

På papiret udgiver den sig for at være en komedie, men der sandt at sige ikke meget humor og latter at hente i filmen. Og hvis man lige så fejlagtigt tror, at man skal på en spændende udforskning i det danske swingermiljø, bliver man lige så skuffet.

I stedet benytter Mikkel Munch-Fals swingerkonceptet til at svinge pisken over parforholdet anno 2016 og udstille det i al sin golde ynkelighed.

Adam (Martin Buch) og Iris (Mille Dinesen) har udadtil et strålende forhold med næsten voksent barn, hus og bil.

Med mellemrum pakker mor og far bilen og kører afsted på golfweekend. Det er i hvert fald, hvad de fortæller deres datter, men i virkeligheden mødes de med fire andre par til en eksklusiv swingerweekend, hvor de i frigjorthedens navn parrer sig på kryds og tværs mellem middage og krocketspil.

Adam er imidlertid ikke tilfreds, hverken med sit forhold eller sit indholdsløse job. Han savner sin ungdoms spontanitet og lidenskab, og da swingerselskabet udvides med det unge par Patricia (Natalie Madueno) og Patrick (Emil Birk Hartmann) forelsker han sig hovedkulds i den unge pige og forbryder sig dermed mod det koncept, som deres lille swingerverden bygger på.

– Skal vi ikke bare give kærligheden en lille chance, jamrer Adam med lige dele skvattethed og desperation.

– Jo, det går vi nu ned i kælderen og gør! svarer swingerværtinden Henriette (Birthe Neumann) prompte, for dernede gør man alt det frække, og hun forveksler selvfølgelig sex med kærlighed.

Samtidig knager det gevaldigt hos nogle af de andre swingerpar. Overklasseparret Jørgen (Rasmus Botoft) og Ingeborg (Therese Damsgaard) lever i en isnende forgyldt skyttegravskrig, hvor de ikke længere kan nå ind til hinanden, og Bolette (Lisbeth Wulff) kæmper for at få et barn, mens hendes mand Jan (Dan Zahle) er ved at gå i stykker af afmagt over sin dårlige sædkvalitet.

Lige som Thomas Vinterberg i ”Kollektivet” misbrugte kollektiv-konceptet som ramme for et tragisk trekantsdrama, misbruger Mikkel Munch-Fals swingermiljøet som ydre staffage for at hudflette sine hovedpersoners parforholdskriser.

Der er noget studentikost og fortænkt over hele manuskriptet, der gør, at man kun i glimt når ind der, hvor personerne bliver ægte og vedkommende. Og samtidig savner man i den grad den solidaritet med personerne, som Mikkel Munch-Fals havde i sin debutfilm ”Smukke mennesker” (2010)
Her viste han, at han tør gå længere og tættere på, end mange andre instruktører, men sexscenerne i ”Swinger” virker med få undtagelser påklistrede og uendeligt uerotiske i deres kødelige ligegyldighed.

Det bliver aldrig forklaret, hvordan Patricia og Patrick overhovedet er blevet lukket ind i den ellers fasttømrede swingerklike. Natalie Madueno viser dog lovende takter som den unge pige, der har sin egen skjulte agenda for at dykke ned i det frisindede miljø – en spændende flertydighed, der desværre ikke udforskes yderligere.

Det arbejder også mod filmens troværdighed at caste både Martin Buch og Rasmus Botoft i samme film. Man venter således hvert øjeblik, at de skal falde ind i deres vante roller fra Rytteriet og udbryde ”Søde Fritz” og ”Du er også sød kære Poul” midt i alle swingerløjerne.

Mille Dinesen spiller til gengæld med en afdæmpethed, der giver hendes rolle langt mere tyngde, end når hun bruser derudaf som Nynne. I det hele taget fremstår filmens kvinder langt stærkere end de sølle, midtvejskriseramte mænd, og man kan bestemt ikke beskylde Mikkel Munch-Fals for at fremhæve sit eget køn – tværtimod.

På samme måde kan man efter ”Swinger” ikke længere beskylde ham for at være en spændende, lovende instruktør. Næste gang må han i hvert fald gerne lægge sig tættere på sin debutfilm, end tilfældet er her.

Swinger – 96 minutter – Danmark – Instruktør: Mikkel Munch-Fals – Medvirkende: Martin Buch, Rasmus Botoft, Natalie Madueno, Emil Birk Hartmann, Birthe Neumann, Lisbeth Wulff, Dan Zahle, Therese Damsgaard m.fl.