Trine fik sin Bodil nummer seks

Bodil 2017

De seneste måneder er debatten om kløften mellem filmanmelderne og ”folket” blusset op igen. Anmelderne beskyldes således for at favorisere film, som ingen gider se og for at have glemt, at film ikke bare er kunst, men også underholdning.

Årets Bodilfest blev en understregning af denne kløft. Danske Filmkritikere, der står bag Bodil-prisen, valgte således at give prisen for ”Bedste Film” til spillefilmsdebutanten Rasmus Heisterberg for ”I blodet” og prisen for ”Bedste manuskript” til en anden spillefilmsdebutant ”Christian Tafdrup” for filmen ”Forældre”.

Det bemærkelsesværdige er, at der ikke er specielt mange danskere, der har set de to film. Mens folk sidste år flokkedes i biografen for at se ”Flaskepost fra P” og ”Klassefesten 3”, har de to prisvindere kun solgt tilsammen 7.122 biografbilletter.

Men filmkritikerne vurderer udelukkende en film på kvaliteten, og Bodil-komiteen var ikke i tvivl om, at ”I blodet” var den bedste danske film i 2016.

”Den emmer af, at instruktøren har noget på hjerte”, mente komiteen, og Rasmus Heisterberg havde selv denne kommentar i sin takketale:

”Ddet er en overvældende og fantastisk oplevelse at vinde denne her Bodil, og det er en Bodil, som tilhører alle de unge skuespillere, der har været med til at lave filmen. Det er dem, som har været med til at lave filmen, som er oppe på lærredet og som bær den.”

Bodilfesten var denne gang flyttet fra Bremen til Konservatoriets Koncertsal. ”I blodet” vandt i øvrigt endnu en pris, da Victoria Carmen Sonne vandt prisen for ”Bedste kvindelige birolle”
Og så blev det endnu engang Trine Dyrholms aften, da hun vandt en bodil for ”Bedste kvindelige hovedrolle” for sin fremragende indsats i Thomas Vinterbergs trekantsdrama ”Kollektivet”.

Dermed nåede Trine Dyrholm op på at have vundet 6 Bodil-statuetter i sin karriere. Det gør hende til den mest prisvindende skuespiller i Bodilprisens 70 år lange historie, hvilket dog ikke imponerede Dyrholm:

”Jeg synes, det er noget mærkeligt noget, at jeg har flest priser. Det går jeg ikke så meget op i”, sagde hun i sin takketale og fortsatte:

“Det der med at have fået mange priser har måske også noget at gøre med, at man har haft en masse muligheder i nogle år, hvor der måske ikke var så mange kvinderoller”.

Bodil-priserne blev fordelt således:

Bedste danske film: I blodet
Bedste kvindelige hovedrolle: Trine Dyrholm (Kollektivet)
Bedste mandlige hovedrolle: Søren Malling (Forældre)
Bedste kvindelige birolle: Victoria Carmen Sonne (I blodet)
Bedste mandlige birolle: Lars Mikkelsen (Der kommer en dag)
Bedste dokumentar: The War Show
Bedste amerikanske film: The Revenant
Bedste ikke-amerikanske film: Min far Toni Erdmann
Bedste manuskript: Christian Tafdrup (Forældre)
Bedste fotograf: Maria von Hausswolff (Forældre)
Æres-Bodil: Henning Jensen
Sær-Bodil: Christina Rosendahl