CPH:DOX 2017 – Cause of Death Unknown – Når medicinen dræber

Cause of Death Unknown

5 popcorn

Føler du dig utryg ved medicinalindustrien? Har du en fornemmelse af, at det er pengene der tæller mere end patienterne, når der udvikles ny medicin? Og tror du, at de store medicinalfirmaer ikke fortæller sandheden om deres produkter, hvis der er bivirkninger?

Hvis ja, så bliver du i hvert fald ikke mere tryg af at se den norske instruktør Anniken Hoels dokumentarfilm ”Cause of Death Unknown”.

Instruktører har tit et tæt forhold til deres film, men sjældent så personligt som her. ”Cause of Death Unknown” er således direkte udsprunget af den familietragedie, der ramte Anniken og hendes familie for 12 år siden.

I 2005 døde hendes 10 år ældre storesøster Renate fuldstændig uventet, mens hun var under behandling med antipsykotisk medicin. Fra det ene øjeblik til det andet mistede Anniken Hoel sin elskede søster og store idol, men hvorfor?

Spørgsmålet om dødsårsagen begynder hurtigt at vokse og fylde. For hvordan kan en kvinde på bare 35 år holde op med at trække vejret sådan ud af det blå? Renate led af skizofreni og havde taget antipsykotisk medicin gennem flere år. Men bortset fra det var hun fuldstændig sund og rask.

Anniken Hoel beslutter sig for at finde svaret på søsterens død. Hun går på jagt efter sandheden – en jagt der kommer til at vare 10 år og føre hende fra Tromsø til Wales, Bruxelles og USA.

Undervejs taler hun med pårørende til andre, der er døde på uforklarlig vis, mens de fik antipsykotisk medicin, med eksperter, psykiatere, journalister, whistleblowers og – efter mange forgæves forsøg – repræsentanter for medicinalindustrien.

Det står hurtigt klart, at Anniken har fat i noget, og at Renates mystiske død kun er én blandt tusindvis af lignende tilfælde. Alene i Norge finder hun 2.500 dødsfald, der minder om søsterens, hvor mennesker under 45 år pludselig har fået hjertestop.

Det står også hurtigt klart, at en af bivirkningen ved Zyprexa, som var et af de antipsykotiske præparater, som Renate brugte, er pludselig død. Men hvorfor ved psykiateren, der udskrev medicinen, ikke dette?

Langsomt tegner der sig et billede af en verdensomspændende industri med store, internationale medicinalkoncerner som Pfizer, Lilly, AstraZeneca og Johnson and Johnson, hvor pengene styrer alt. Virksomhederne bruger enorme penge på deres lobbyarbejde over for politikere, læger og almindelige mennesker og bekymrer sig kun lidt om de ofte fatale bivirkninger.

Undervejs bliver Anniken Hoel selv truet med, at hun skal stoppe sin snagen. Kortfattede beskeder med ordlyden ”Kom ikke til Washington”, minder i betænkelig grad om mafiametoder, men den norske instruktør giver ikke op.

Anniken Hoel er både filmens styrke og svaghed. Styrke fordi hun ikke helmer i sin jagt på sandheden, og fordi man bliver grebet af hendes stædige insisteren. Vel er hun ikke nogen perfekt instruktør, men de filmmæssige fejl, der vitterlig er i ”Cause of Death Unknown” får bare det hele til at virke endnu mere troværdigt.

Omvendt kan man godt blive i tvivl om, hvornår filmen er et personligt projekt, og hvornår Anniken skifter kasketten ud og bare generelt vil afsløre medicinalindustrien.
Uanset hvad så er ”Cause of Death Unknown” kolosalt medrivende og et rigtig godt stykke journalistisk afdækningsarbejde, der ikke får en til at være mere tryg, når man næste gang skal have medicin.

Cause of Death Unknown – 85 minutter – Norge, Danmark, Sverige, England og USA – Instruktør: Anniken Hoel

24/03 – 20:00 – Empire Bio
26/03 – 19:00 – Palads