Filmanmeldelse: Fast & Furious 8 – Brølende fed turboaction for 8. gang

Fast & Furious 8

5 popcorn

Man behøver ikke at kigge længe rundt i biografsalen for at danne sig et indtryk af, hvem der er Fast & Furious filmenes stampublikum: Det er de unge teenagere og de voksne drengerøve i selskab med deres børn (sønner) og kærester.

Vi er der for at få vores turbodrønende, benzinosende fix – føle hvordan kroppene og blodtrykket skrues op i gear, mens handlingen eksploderer på lærredet. Og vi er der, fordi Vin Diesel og hans team kan levere varen, som kun få franchise-filmserier ville kunne gøre det på nu 8. film.

Hvis der eksisterer et hierarki inden for actionfilm, så ligger nihilistiske fart-dramaer som ”Mad Max: Fury Road” i toppen med James Bond og Mission Impossible filmene lige under og en kæmpe masse af B- C- og D-film med primitiv vold og endnu mere primitiv handling og dialog i bunden.

Midt i det hele finder man så Fast & Furious filmene, der startede som simple drag race film, men et sted undervejs har transformeret sig selv til sin helt egen ekstraordinære og ekstravagante genre. En serie med lige præcis nok intelligens og hjerte til at få de mange stunts og fartscener til at føles som noget større.

Hvis der er noget som denne filmserie har lært os, siden den startede for 16 år siden, så er det, at hver gang man tror, at den nu er ved at løbe tør for benzin, så bliver vi introduceret for en endnu smartere brændstofs-indsprøjtning.

Dominic (Vin Dielsel) og Letty (Michelle Rodriguez) er endelig blevet gift og nyder hvedebrødsdagene på Cuba, hvor der både bliver tid til en god gammeldags gang macho-gaderæs og til at de to kan diskutere deres fremtid.

Alt forandres imidlertid, da Dom bliver kontaktet af en mystisk kvinde ved navn Cipher (Charlize Theron), som tvinger ham til at udføre kriminelle missioner for sig og svigte sit team, inklusive Agent Luke Hobbs (Dwayne Johnson).

Dom hjælper blandt andet Cipher til at få fat i et dommedagsvåben, der kan kortslutte en hel by, så den står uden elektricitet. Det står hurtigt klart for hans venner og Hobbs, at de får brug for al den hjælp, de kan for at stoppe den smukke high tech terrorist fra at udføre sine planer. Selv hvis det inkluderer, at de skal arbejde sammen med deres tidligere svorne fjende Deckard Shaw (Jason Statham).

Resultatet er en spektakulær actionjagt på tværs af kloden: Fra horder af førerløse biler, der jager gennem New Yorks gader og regner ned fra skyskraberne til ubådsjagt i det kolde russiske nord. Der bliver i bogstaveligste forstand ikke sparet på noget, når Doms team får frit valg på alle hylder til at vælge køretøjer.

Vin Diesel leverer sin mest følelsesmæssigt indlevende præstation til dato, mens Dwayne Johnson, der blev kørt lidt ud på en sidespor i ”Fast & Furious 7” falder mere og mere på plads som seriens sekundære helt. Filmens helt store actionstjerne er dog Jason Statham – ikke bare under kampscenerne, men også i sine verbale slåskampe med Hobbs.

Resten af Dom’s team – Michelle Rodriquez, Tyrese Gibson, Chris Bridges og Nathalie Emmanuel – hviler komfortabelt i deres roller, men står meget af vejen i baggrunden for en række nye personer i franchise-serien: Charlize Theron er skræmmende ond som Cipher, mens Kristofer Hivju udsender samme intimiderende aura af umiddelbar, lurende vold som hendes næstkommanderende Rhodes, som han har i sin kendte rolle som Tormund Giantsbane i ”Game of Thrones” serien. Endelig forsøger Scott Eastwood sig – lidt mindre succesfyldt – som en slags erstatning for Kurt Russels Mr. Nobody. Russell selv er heldigvis også stadig med, men i mindre omfang.

Med ”The Fate of the Furious” er Fast & Furious filmene kommet ud af de dystre skygger efter en af seriens hovedskuespillere Paul Walkers pludselige død under optagelserne til ”Fast & Furious 7” og er gået ind i den afsluttende triologi, der også kommer til at omfatte en 9’er og en 10’er.

Men vil du action-forkæles i påsken, så er der intet bedre alternativ end denne brølende bilfilm.

The Fate of the Furious  136 minutter – USA – Instruktør: F. Gary Gray – Medvirkende: Vin Diesel, Jason Statham, Dwayne Johnson, Michelle Rodriquez, Tyrise Gibson, Chris Bridges, Nathalie Emmanuel, Charlize Theron, Kurt Russell, Luke Evans, Kristofer Hivju, Scott Eastwood m.fl.