Filmanmeldelse: Du forsvinder – Lidt fortænkt dansk drama om hjerneskader

Du forsvinder

4 popcorn

Hvem er vi mennesker egentlig? Er vores personlighed udelukkende et udtryk for biologi og kemi i vores hjerner? Eller er der noget mere og dybere, som vi selv er herre over og kan styre?

Det er udgangspunktet i filmatiseringen af Christian Jungersens bog ”Du forvinder” om et ægtepar, hvis liv kastes ud i en voldsom krise, da den ene rammes af en hjerneskade. Og med en pointe, der som djævelens advokat sætter tingen på spidsen, for hvad nu hvis, man bedre kan lide den hjerneskadede version af personen end den ”ægte”?

Frederik (Nikolaj Lie Kaas) er skoleleder på en privatskole, da han en dag anklages for at have bedraget skolen for 12 millioner kroner.

Men sagen en mere speget end som så. På en ferie på Mallorca falder Frederik ned fra en bjergside. Han overlever faldet, men under undersøgelsen opdager lægerne, at han har en svulst i hjernen, der ændrer hans personlighed.

Frederik skal nu overbevise retten om, at han var utilregnelig i gerningsøjeblikket, og at det var hjerneskaden, der fik ham til at gør de ting, han beskyldes for.

Samtidig kæmper Frederiks kone Mia (Trine Dyrholm) for at forstå, hvad der sker med ham, og begynder at interessere sig for neuropsykologi. Hun er fanget i et dilemma, for på den ene side, kan hun godt se, hvordan Frederik tre år tidligere begyndte at ændre sig fra travl karrieremand til en mand, der kom til spisetiderne og som udviste mere interesse for hende end før. På den anden side føler hun, at de tre år, har været de bedste i deres ægteskab, så også her er spørgsmålet, om det er svulsten i Frederiks hjerne, der har ændret hans personlighed.

Christian Jungersens bog var ud over rammehistorien en grundig indføring i den nyeste forskning omkring hjerneskader og identitet. Den slags fungerer som regel bedre i bogform end på film, og det er også tilfældet her.

Filmversionen af ”Du forsvinder” er således fyldt med fagudtryk som frontallapper, impulskontrol, neuroner og orbitofrontale skader, hvilket gør den lidt tung og docerende at danse med.

Det forbedrer heller ikke filmens flow, at en del af disse oplysninger leveres af en enerverende voice over, eller at filmen hopper i tid og sted, så det kan være svært for publikum at få det nødvendige overblik til at danne sig deres egen mening om situationen.

Her er der tale om et bevist valg fra instruktøren Peter Schønau Fogs side. Det er efterhånden 10 år siden, at Fog lavede ”Kunsten at græde i kor”, og den lange pause har øjensynligt ikke gjort ham til en bedre instruktør. Han hakker fortællingen i stykker, så vi som publikum skal føle den forvirring, der opstår, når man ikke længere kan stole på sin hjerne, men resultatet er som sagt, at man mister overblikket over, hvad der skete hvornår og dermed også noget af indlevelsen i filmens figurer.

Til gengæld får ”Du forsvinder” åbnet op for nogle spændende problemstillinger. Både omkring, hvor vores identitet og personlighed egentlig sidder, men også omkring, hvad man som pårørende stiller op, hvis dem vi elsker pludselig begynder at ændre sig på afgørende vis, så de ikke længere ligner sig selv.

Samtidig er ”Du forsvinder” en film, hvor meget hentes hjem på skuespillernes præstationer. Nikolaj Lie Kaas har således ingen problemer med at spille en klassisk hjerneskadet karakter, der ofte er arrig og utilregnelig.

Filmens sande hovedrolle er dog Mia og ikke Frederik. Det er gennem hendes øjne, man oplever historien og fortællingens drama, og her lever Trine Dyrholm op til sin position som Danmarks bedste skuespiller med en følelsesmæssig kraftpræstation. Få kan som Dyrholm skabe følelserne i sin figur så let og lydefrit og nuanceret. Hun afspejler både den forvirrede hustru, der prøver at finde ind til den mand, hun giftede sig med, og en desperation over en virkelighed og en sandhed, hun prøver at flygte fra. Alene hendes præstation er en stjerne værd i sig selv.

Læg dertil altid velspillende Mikkel Boe Følsgaard retssagens borende anklager og resultatet er en film, der trods sine mangler leverer en tankevækkende historie.

Du forsvinder – 117 minutter – Danmark – Instruktør: Peter Schønau Fog – Medvirkende: Trine Dyrholm, Nikolaj Lie Kaas, Michael Nyqvist, Mikkel Boe Følsgaard, Lars Knutzon, Sofus Rønnov m.fl.