Filmanmeldelse: Spider-Man: Homecoming – Endelig den helt rigtige Spider-Man

Spider-Man Homecoming

5 popcorn

Glem alt om de tidligere Spider-Man film. Der er nemlig kommet en ny edderkoppemand – eller rettere dreng – til byen, som gør alle tidligere Spider-Man filmatiseringer overflødige.

Det kan måske virke latterligt, at filmstudierne genstarter Spider-Man for tredje gang på 15 år, men når du har set “Spider-Man: Homecoming” er du glad for, at de gjorde det. For tredje gang er lykkens gang for Spider-Man, der omsider har fundet sin rette hylde: Endelig en Spider-Man film, hvor hovedpersonen har den rigtige alder, og hvor figuren ikke står alene, men indpasses i det Marvel-univers, som den er en del af.

Tobey Maguire var god som Spider-Man i 2002 og Andrew Garfield endnu bedre i 2012. Men at lade en henholdsvis 27-årig og 29-årig, der ligner deres alder, spille en figur, der i originalhistorien er en pubertetsramt teenagedreng med superheltedrømme, har bare aldrig været ramt på kornet.

Allerede der er Tom Holland den bedste Spider-Man nogensinde. Han er med sine 21 år langt tættere på udgangspunktet, lige som rollen er ført tilbage til det, den oprindelig var: Konflikten mellem at være 15 år med alt hvad det medfører af teenageforelskelser, uovervejede impulsive handlinger og manglende modenhed, og så pludselig få ekstraordinære kræfter og muligheden for at redde verden.

Handlingen starter lige efter Avenger-teamets krig mod Chitaurierne i ”The Avengers” (2012). Da Tony Stark (Iron Man) sammen med USA’s regering Hetablerer U.S. Department of Damage Control for at få styr på alt det farlige alien-teknologi, der ligger spredt over byen efter slaget om New York, ødelægger det forretningen for Adrian Toomes skrotfirma. Bitter over udsigten til økonomisk ruin beslutter Toomes sig i stedet for at blive kriminel og indsamle teknologien i smug.

Otte år senere nogle måneder efter begivenhederne i ”Captain America: Civil War” (2016). Med hjælp fra sin mentor Tony Stark (Iron Man) prøver Peter Parker at leve et liv som helt almindelig high school elev i New York bydelen Queens.

Han er forelsket i Liz og ven med den nørdede, men teknisk kloge Ned. I sin fritid leger han lokal helt, men drømmer om noget større end at hjælpe gamle damer over vejen, selv om Stark har fortalt ham, at han endnu ikke er klar til at blive en Avenger.

Da Peter kommer på sporet af Toomes bande, der lever af at lave supervåben af det chitauri-teknologi, de stjæler, og begå ny kriminalitet, beslutter han sig for at trodse Starks formaning og gribe ind.

“Spider-Man: Homecoming” er på cen måde en perfekt balanceret blanding af high school drama og superhelteaction. Special-effekterne er lige så gode som altid, men det er ikke mindst manuskriptet og rollebesætningen, der gør den nye Spider-Man film så god.

Tom Holland har simpelt hen lige det, der skal til, hvilket man så allerede i slutningen af “Captain America: Civil War”, hvor han næsten blæste Robert Downey Jr. og Chris Evans ud af lærredet med sin korte optræden. De 10 minutter, han var med, var således bedre end alle de forrige Spider-Man film tilsammen. Her er han så hovedperson i en hel film, hvilket er ren forkælelse.

På samme måde gør Michael Keaton god fyldest i rollen som Toomes alias Vulture med mekaniske vinger formet af chitauri-teknologi. Toomes adsiller sig fra de andre Marvel-skurke ved, at han – lige som Peter Parker – er en helt almindelig fyr, der pludselig får adgang til kræfter, han ikke havde tidligere. Og samtidig er han en sammensat figur, hvis motiver om at bruge indtægterne fra ulovlighederne til at forsørge sin familie, mange vil kunne nikke genkendede til. Her er kort sagt ikke en superskurk, der er ude på at overtage verdensherredømmet eller slå Avengers. Bare en fyr, der ønsker at forbedre sine levevilkår.

Læg dertil, at filmen ikke bruger unødig tid på at vise, hvordan Peter Parker blev bidt af en edderkop og fik sine kræfter (det nævnes bare i forbifarten), eller på at fortælle, hvordan hans onkel er blevet slået ihjel (han bor hos sin tante May, og det er det). Resultatet er den mest lovende og tilfredsstillende Spider-Man film, vi endnu har set.

Spider-Man: Homecoming – 133 minutter – USA – Instruktør: Jon Watts – Medvirkende: Tom Holland, Michael Keaton, Robert Downey Jr., Marisa Tomei, Jon Favreau, Zendaya, Laura Harrier m.fl.