Filmanmeldelse: Abernes Planet: Opgøret – Voldsom og visuelt vidunderlig abefilm

Abernes Planet Opgøret

5 popcorn

Glem alt om mumier og genoplivede ægyptiske forbandelser og slet ethvert spor i din hukommelse om Transformere der leger Kong Arthur. Denne sommers virkelige blockbuster, som vil blive stående, er afslutningen på den nye Abernes Planet triologi.

Da film-franchisen om aberne, der overtager jorden, blev genoplivet med ”Abernes Planet: Oprindelsen” (2011), var der ellers ikke mange, der på forhånd gav den en chance.

Efter den oprindelige klassiker fra 1968 (den med den ikoniske slutning, hvor det går op for Charlton Heston, at Abernes Planet i virkeligheden er jorden) fulgte fire ringe efterfølgere og to endnu ringere tv-spin-off serier, indtil abe-feberen døde ud i midten af 70’erne.

Men som Christopher Nolans moderne Batman-triologi viste, så kan det godt lykkes at genoplive en historie, hvis man gør det på en seriøs måde.
Og det må man sige, at folkene bag den nye Abernes Planet triologi har gjort. Det afsluttende kapitel ”Abernes Planet: Opgøret” er en voldsom og visuelt vidunderlig film, der får trilogien til at minde om både Ringenes Herre og Star Wars.

Som i de to foregående film, er omdrejningspunktet i ”Abernes Planet: Opgøret” chimpansen Cæsar (Andy Serkins) og hans stamme, der har slået sig ned i en stor skov.

Efter begivenhederne i ”Abernes Planet: Revolutionen” (2014) forsøger aberne at overleve og finde et hjem til sig selv, men jages af den militære enhed Alpha-Omega, som ledes af en grum oberst (Woody Harrelson)
For at undgå yderligere blodsudgydelser beslutter Cæsar at flytte stammen, men inden de når så langt, bliver de angrebet af Alpha-Omega, der blandt andet dræber Cæsars kone Cornelia og deres ældste søn Blue Eyes.

Opfyldt af hævntørst drager Cæsar derfor afsted for at slå obersten ihjel fuldt af orangutangen Maurice, gorillaen Luca og chimpansen Rocket. Undervejs samler de en stum menneskepige op, og senere opdager de, at den virus, der i sin tid gjorde aberne mere intelligente, har udviklet sig, så den nu enten dræber menneskene eller gør dem dummere.

Mens den første film i triologien handlede om genetiske eksperimenter, der løb løbsk, og toeren om de stigende racestridigheder mellem mennesker og aber, er det denne gang ren krig.

Der optræder ingen af menneskene fra de to foregående film, og sympatien ligger efterhånden udelukkende hos aberne. Ja, faktisk sidder man som tilskuer og hepper på sin egen races udslettelse, hvilket jo kan lyde paradoksalt, men sådan er det.

Visuelt er det aldeles overdådigt. Både i de indledende sekvenser, der minder om krigsfilm som ”Platoon” og ”Dommedag nu” og i de midterste sekvenser, hvor de fire aber på hesteryg gennem snedækkede skove får det til at minde om en klassisk westernfilm – eller måske snarere om hobitterne i Ringenes Herre på mission for at konfrontere Sauron og ødelægge ringen.

Mindst lige så storslået er Andy Serkins, der her for tredje gang giver liv til aben Cæsar. Selv om Cæsar kan tale, er det ikke mindst hans øjne, der afspejler hans humør, og Andy Serkins computeranimerede mimik burde alene gøre ham fortjent til en Oscar.

I øvrigt er store dele af filmen tavs, da aberne hovedsageligt kommunikerer via tegn- og kropssprog. Det lyder måske umiddelbart som et benspænd, som filmens instruktør Matt Reeves imidlertid har vendt til en klar styrke. Tavsheden understreger nemlig mere end noget den enorme troværdighed og de mange detaljer og nuancer i abernes computer-genererede ansigtsudtryk og fagter.

Med ”Abernes Planet: Opgøret” bliver historien ført helt frem til kort før starten på den oprindelige film, fuldstændig, som man for nylig så det med Star Wars spin-off filmen ”Roque One”.

Dermed er der spundet den flottest mulige ende på abe-eventyret, og vi har omsider fået forklaringen på, hvordan det lykkedes aberne at overtage herredømmet på jorden: Det er som forventet menneskene selv, der er skyld i deres egen udslettelse.
Måske ikke den mest opløftende morale, men hey nu har aberne så overtaget jorden, og tilbage står en af de mest vellykkede franchises i det 21. århundrede. Bravo!

Abernes Planet: Opgøret – 140 minutter – USA – Instruktør: Matt Reeves – Medvirkende: Andy Serkis, Karin Konoval, Woody Harrelson, Steve Zahn, Judy Greer, Terry Notary, Amiah Miller, Devyn Dalton m.fl.