Filmanmeldelse: The Big Sick – Komedie med masser af ægte romantik

The Big Sick

5 popcorn

Har du nogen sinde tænkt på, hvad romantik og kærlighed virkelig er?

Er det de store glanspolerede sekunder, hvor man kigger hinanden dybt i øjnene sekunder, før, at læberne smelter sammen? Eller er det, når man vågner om natten, fordi ens kæreste snorker eller synet af hendes usminkede morgenhårsansigt over skålen med havregryn? Alle de akavede og uperfekte øjeblikke, som udgør et liv.

I ”The Big Sick” er det heldigvis det sidste, og det er en af filmens helt store styrker, fordi det ikke blot gør den meget romantisk, men også meget troværdig.

Måske bunder ægtheden også i, at der et langt stykke af vejen er tale om en sand beretning. Hovedpersonen Kumail Nanjiani fortæller således historien om, hvordan han mødte sin kone Emily Gordon, og hvordan de ikke blot måtte overvinde de urgamle traditioner fra Kumails pakistanske familie, men også en mystisk infektion, som gjorde, at Emily blev lagt i kunstig koma.

De to har sammen skrevet manuskriptet om den parkistanske wannabe-standupper Kumail i Chicago, der prøver at slå igennem og kører Uber ved siden af for at tjene til huslejen.
Hans familie ønsker bare, at han starter på en rigtig uddannelse og gifter sig med en af de pakistanske kvinder, der igen og igen tilfældigt dumper forbi, når han er på besøg hos sine forældre.

Og så en aften afbrydes han på scenen af et opmuntrende tilråb fra den unge kvinde Emily blandt tilskuerne. Han opsøger hende i baren efter showet, og snart er der gnister i luften mellem de to. Det, der skulle være et onenight stand, ender med at blive et forhold, som Kumail dog vælger at holde hemmeligt af frygt for sin families reaktion.

Tingene bliver endnu mere komplicerede, da Emily rammes af en mystisk sygdom, så lægerne vælger at lægge hende i kunstigt koma. På hospitalet møder Kumail for første gang hendes forældre, og sammen våger de over Emily, mens infektionen langsomt bevæger sig op mod hendes hjerte.

”The Big Sick” markedsføres som en romantisk komedie, hvilket kun delvist er sandt. I forhold til, at den foregår i et standup-miljø, er den nemlig ikke specielt komedieagtig. Man smiler en del undervejs, men lårklaskende morsom er den på ingen måde. Hvad den mangler i komik har den til gengæld til overmål i romantik, for her er to mennesker, som man både tror på og krydser fingrer for.

Kumail Nanjiani, der ellers er mest kendt for sin rolle som computernørd i HBO-serien ”Silicon Walley” spiller en voksen udgave af sig selv. Han er faktisk for gammel til rollen i forhold til de virkelige begivenheder, som filmen bygger på, men hans drengede, underspillede Hugh Grant-agtige humor, ender faktisk med at blive en styrke.

Emily spilles af Zoe Kazan, og kemien mellem de to er til at føle på lige fra starten. Kazan falder overbevisende ind i rollen og kombinerer sin storøjede, lidt engleagtige skønhed med både intelligens og sårbarhed.

Selv om de to er filmens hjerte – i bogstaveligste forstand – er der tale om et ensemblespil. På den ene side flankeres parret af Kumails forældre og bror, på den anden side af Emilys halvneurotiske forældre spillet af Ray Romano og Holly Hunter.

Ikke mindst spillet mellem Kumail og Emilys forældre byder på mange tåkrummende og akavede situationer. Som da Emilys far for at bryde isen begynder at tale om 9/11.

”The Big Sick” lyser ikke blot af varme og ægthed, men kommer også omkring mere alvorlige emner som racisme, kulturelle forskelle og alvorlig sygdom. Den er klart sommerens sødeste filmoplevelse og virkelighedens Kumail og Emily fortjener at blive sammen for evigt. Det er således lykkedes dem at skabe en film med både hjerte og sjæl.

The Big Sick – 120 minutter – USA – Instruktør: Michael Showalter – Medvirkende: Kumail Nanjiani, Zoe Kazan, Holly Hunter, Ray Romano, Anupam Kher, Zenobia Schoff m.fl.