Interview: En lun jyde tjekker ind på Berlinalen

Berlinalen 2018 - Dag 06-08

Kasper Rune Larsen glæder sig til at hans debutfilm ”Danmark” skal vises på festivalen, mens han samtidig arbejder på at bevare sit fokus.

– Vi jyder pakker det ind, når noget gør ondt.

Sådan sagde instruktøren Kasper Rune Larsen i efteråret, da CineMadsen interviewede ham omkring hans debutfilm ”Danmark”. Nu kan man så tilføje, at jyder heller ikke slår kraftspring på bordet af begejstring, når deres debutfilm bliver udtaget til en international filmfestival. Kasper ser i hvert fald rimelig uimponeret ud, da han en regnkold januardag sidder over for mig på en café´på Enghave Plads i København og skal fortælle om sine forventninger til Berlinalen, hvor ”Danmark” er udtaget til festivalens ungdomssektion Generation 14+.

– Hvad er der egentlig sket omkring din debutfilm siden efteråret?

– Det Danske Filminstitut har overtaget distributionen af filmen, og samtidig har vi fået en international salgsagent på. Og så er den kommet med på Berlinalen.

– Hvordan fik du besked om, at den var udtaget til Berlin?

– Vi fik en mail i december, og så gik alt muligt i gang. På grund af udtagelsen er andre filmfestivaller begyndt at henvende sig. Samtidig var ”Danmark” så billig at producere, at der ikke engang var lavet en plakat. Det er vi så ved at gøre nu. Endelig er vi gået i gang med at klippe en ny trailer til filmen. En mere gennemarbejdet trailer, der kan bruges internationalt.

– Hvad tænkte du, da du fik meddelelsen?

– Jeg tænkte, at det var en fortjent afrunding på filmens forløb, og at det ville åbne op for nogle nye muligheder omkring den. At der ville være muligheder for, at den blev vist i biografer i udlandet, hvor interessen er større end herhjemme for denne type film. Måske kan det endda være, at den får dansk premiere. Indtil videre er den jo kun blevet vist på CPH PIX og i fjernsynet.

– Hvad betyder Berlinalen for dig?

– Berlinalen er en af de festivaller, der betyder noget for mig personligt. Jeg har været meget i Beræin med venner, familier og kærester, så byen rummer en masse minder for mig. Samtidig er Berlinalen jo en A-festival og en af de festivaler, jeg følger med i, og som jeg gerne vil være med på. Det er jeg så nu.

– Er du glad? Det kan være lidt svært at se.

– Mit problem er, at jeg er super glad, men samtidig er tankerne jo også begyndt at melde sig omkring fremtiden og om modtagelsen. Så jo, der er ingen tvivl om, at jeg er super glad, men Berlin er kun toppen af kagen. Det er kun en uge med sjov og champagne ud af tre års arbejde. Derfor prøver også at kigge fremad og bevare mit fokus.

– Hvad er dit fokus så?

– Mit fokus er at bevare benene på jorden. Ikke tro, at man har sprunget køen over i forhold til sin egen udvikling. Det er stadig kun min debutfilm, selv om det er flot. Jeg ved ikke, hvor mange afgangsfilm fra filmskolen, der ender i så fint selskab.

– Samtidig er det måske også et billede på, at man generelt bruger for lang tid på at gå rundt og lave kortfilm på filmskolen. At det godt kan lade sig gøre at kaste sig over et langt forløb, selv om man stadig er på skolen og ikke har nogen penge til projektet.

– Hvem skal med til Berlin?

– Det skal blandt andet de tre hovedrolleindehavere (Jonas Lindegaard Jacobsen, Jacob Skyggebjerg og Frederikke Dahl Hansen). Det har været vigtig for mig at få dem med derned. De har lavet ”Danmark” i kærlighed til projektet stort set uden at få penge for det, så det her er også en slags belønning.

– Hvad er dit drømmescenenarie dernede?

– Ha ha, at vi vinder krystalbjørnen og at filmen bliver solgt til en masse lande.

– Og hvad så bagefter? Hvad er du i gang med nu?

– Vi er stadig i gang med at udvikle en TV-serie og skrive afsnittene til den. Den bliver i otte afsnit og kommer til at handle om en ung kunstners møde med det mørke Jylland. Vi ved endnu ikke helt, om vi får lov til at producere den, men hvis vi gør, får den måske allerede premiere i 2019.

– Samtidig er jeg ved at kigge på et treatment (et cirka 30 siders skriv om, hvad der sker i en film) skrevet af Jacob Skyggebjerg over bogen ”Jalousi”.

– Jeg er også i gang med at lave research til en meget meget lang spillefilm. Den skal være syv timer lang og handle om konsekvenserne af, at værdierne er ved at forsvinde ud af den vestlige verden. De religiøse, de politiske og de åndelige.

– Endelig er jeg i dialog med TV3 om at lave noget om unges stofmisbrug i Danmark. Vi har endnu ikke snakket om formatet.

– Sikke en masse, held og lykke med det hele.

– Tak