Filmanmeldelse: Red Sparrow – Post-koldkrigsthriller overbeviser ikke rigtig

Red Sparrow

3 Popcorn

Spiondrama, blodig vold og Jennifer Lawrence som russisk forførerske. Det er nogle af de ingredienser, der skal lokke folk i biografen til denne uges blockbuster ”Red Sparrow”.

På papiret og i den tempofyldte trailer virker filmen da også lovende. Den unge primaballerina Dominika Egorova (Jennifer Lawrence) danser foran et festklædt publikum på Bolshoi Balletten, da et grumt uheld under forestillingen sætter en stopper for hendes karriere.

Uheldet – der viser sig ikke at være et uheld – truer hurtigt resten af hendes liv. Lejligheden, som hun deler med sin syge mor, tilhører nemlig balletkompagniet, der også betaler for moderens pleje.

Man da tingene ser sortest ud, dukker hendes onkel Ivan op. Han er vicedirektør i den russiske efterretningstjeneste, og tilbyder at holde mor og datter flydende økonomisk, hvis Dominika vil gøre ham en enkelt tjeneste: Hun sjal forføre en russisk forretningsmand, der mistænkes for at være en fjende mod sit land.

Dominika indvilger modstræbende, men midt under den planlagte forførelse på et elegant hotel tager tingene en uventet, blodig drejning. Hun er nu et besværligt vidne, der kun kan overleve, hvis hun indvilger i at blive statsuddannet lokkedue – også kaldet rød spurv.

Dominika har intet valg og bliver sendt på ”luderskole”, som det så flot kaldes af de russiske kadetter i filmen. En statsligt drevet institution, hvor unge kvinder lærer forførelsens kunst, så de kan manipulere mændene og lokke hemmeligheder ud af dem.

Senere sendes hun til Budapest for at bruge sine nylærte evner over for den amerikanske CIA-agent Nate Nash for at lokke navnet på en højt placeret hemmelig agent i det russiske statsapparat ud af ham.

Og mens Dominika begynder at få ægte følelser for Nash – og omvendt – må hun bruge alle sine talenter for at overbevise sine arbejdsgivere om, at hun kan klare missionen.

Som sagt en lovende historie, men desværre holder den ikke på lærredet. Undervejs i den næsten 140 minutter lange film bliver man i stigende grad utålmodig efter, at der skal ske noget andet og mere, end der gør. Trods de blodige scener undervejs, mangler filmen tempo og kunne sagtens være skåret mindst en halv time ned.

På samme måde er tidsbilledet grumset. ”Red Sparrow” foregår øjensynligt i nutiden, hvor Rusland og hele spionbranchen befinder sig i den moderne post-koldkrigsverden og dens globale markedsplads, hvor alle sælger sig selv. Derfor virker det for eksempel mystisk, da Dominika på et tidspunkt skal downloade vigtige informationer på en diskette.

Det er interessant at se Jennifer Lawrence genforenet med instruktøren Francis Lawrence, der også instruerede tre af de fire Hunger Games film. Med sine slaviske træk virker Lawrence som et godt og troværdigt valg til rollen som russisk lokkedue, og hun bærer da også nærmest ene kvinde filmen på sine skuldre.

Ingen kan heller påstå, at Jennifer Lawrence ikke er en dygtig skuespiller. Her mangler hendes rolle dog lige som alle de andre, den dybde, der gør at man føler, man kommer så langt ind under huden på personerne, at man som tilskuer bliver lukket op og begynder at investere sine egne følelser i dem.

Der er hele vejen igennem noget klichépræget over filmens spionverden, hvor torturscenerne nærmest er som taget ud af en lærebog i fysiske afhøringsmetoder, hvor USA er entydigt gode og russerne tilsvarende onde, og hvor man tror, der øger troværdigheden, hvis personerne taler engelsk med russisk accent. Det gør det ikke skulle jeg hilse og sige.

Omvendt passer ”Red Sparrow” og Jennifer Lawrence’ viljestærke kvindefigur, der selv ikke på luderskolen lader andre bestemme over sin krop, perfekt ind i den aktuelle MeToo-debat. Men om det er troværdigt, at en kvinde i hendes position igennem hele filmen kun har sex af kærlighed og ud fra egne behov, virker som noget af et postulat.

Overordnet må man sige, at ”Red Sparrow” hverken er så god, at man sidder yderst på biografsædet, eller så fornærmende ringe, at man falder i søvn. Den placerer sigt midt i, hvilket gør, at den er næsten lige så hurtigt glemt som set.

Red Sparrow – 139 minutter – USA – Instruktør: Francis Lawrence – Medvirkende: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Matthias Schoenaerts, Jeremy Irons, Charlotte Rampling m.fl.