Filmanmeldelse: Avengers: Infinity War – Den ultimative superheltefilm

Avengers - Infinity War

5 popcorn

– Det er en episk film!

Sådan udtalte min 10½-årige datter med stor overbevisning i stemmen dagen efter, at vi havde set ”Avengers: Infinity War”.

Og hun har ret. Den nye Avenger-film ér episk. Den er actionpakket og tempofyldt, visuelt overdådig og sjov. Den er på mange måder den ultimative superheltefilm.

”Avengers: Infinty War” er kulminationen på 10 års superhelte-franchise, hvor Marvel Studios har sprøjtet den ene superheltefilm ud efter den anden, som perler på en snor.

Det er i den kontekst, man skal nyde filmen. Ved at bygge en franchise op med faste skuespillere i de forskellige roller og begivenheder, der griber ind i hinanden fra film til film, er det lykkedes for Marvel Studios at binde hele deres brogede forsamling af superhelte-fraktioner sammen.

Nu er tiden kommet til at høste frugterne af det store forarbejde, med en historie, der sætter hele universets skæbne på spil. Mindre kan selvfølgelig ikke gøre det.

Truslen kommer fra den hærdehøje-, muskelbrede skurk Thanos (Josh Brolin), som er på en enkel mission: Han vil udrydde halvdelen af alt liv i universet, så der er ressourcer nok til den anden halvdel. Og det skal ske på fuldstændig retfærdig vis uden at skæve til status køn eller alder.

På den måde ser han sig selv som en moderne frelser, der berettiger sit uhyrlige massedrab som en hård, men nødvendig løsning på overforbrug og overbefolkning.

Men det er besværligt at rejse fra sted til sted i universet. Derfor begynder Thanos at lede efter de seks såkaldte infinity stones (uendelighedssten), hvis kræfter binder hele universet sammen.

Ved filmens start har han allerede to, mens yderligere to befinder sig på jorden. Den ene har troldmanden Doctor Strange (Benedict Cumberbatch). Den anden er lejret i panden på androiden Vision (Paul Bettany).

Hvis Thanos skal stoppes må alle de forskellige grupper af superhelte arbejde sammen, og det gør de så. Fra Dr. Strange og Iron Man til Spiderman, Thor, hele holdet fra Guardians of the Galaxy, Captain America, Hulken, Vision, Black Panter og mange flere.
Sjældent har så mange superhelte optrådt i den samme film, og det samme gælder også på skuespilsiden. Vi nævner i flæng: Robert Downey junior, Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Josh Brolin, Scarlett Johansson, Benedict Cumberbatch, Tom Holland, Tom Hiddleston, Elizabeth Olsen, Peter Dinklage, Gwyneth Paltrow, Benicio Del Toro etc.

Med så mange store stjerner på lærredet, kan det ikke undgå at give genlyd. Den humoristiske tone i Marvel Studios superheltefilm blev slået an allerede med ”Iron Man” (2008). Her foldes det ud i et overdådigt festfyrværkeri, og det er en sand nydelse at se de to store egoer Iron Man og Dr. Strange hudflette hinanden verbalt, eller Thor møde Guardians of The Galaxy, hvor synet af hans muskuløse gudekrop får vogterne til at mobbe deres kaptajn Star Lord.

Samtidig er der masser af veludviklede kampscener og ind imellem små eksklusive søer af rørende, følelsesfyldte optrin.

På forunderlig – og imponerende – vis er det lykkedes for de to instruktørbrødre Anthony og Joe Russo at binde det hele sammen til et toogenhalv time langt superhelte-overflødighedshorn.

Og vi er kun halvvejs. ”Avengers: Infinity War” falder nemlig i to dele, så filmen slutter på en kæmpe cliffhanger, der selvfølgelig ikke skal røbes her. Efterfølgeren, der endnu ikke har fået en titel, er foreløbig udset til at skulle have premiere i maj 2019. Det bliver en lang og træls ventetid.

Avengers: Infinity War – 149 minutter – USA – Instruktører: Anthony Russo og Joe Russo – Medvirkende: Robert Downey junior, Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Josh Brolin, Scarlett Johansson, Benedict Cumberbatch, Tom Holland, Tom Hiddleston, Elizabeth Olsen, Peter Dinklage, Gwyneth Paltrow, Benicio Del Toro m.fl.