Filmanmeldelse: Hjerter dame – Spændende portræt af LO’s første kvindelige formand

Hjerter dame

4 popcorn

Det kræver en kvinde af en helt bestemt slidstærk støbning, at være formand i LO og efter at have set ”Hjerter dame” er jeg ikke i tvivl om, at Lizette Risgaard er sådan en kvinde. Ellers ville hun ikke have holdt længe i en mandeverden og en organisation, der ellers har haft lutter mandlige formænd de sidste 117 år.

Det er to kvindelige instruktører – Louise Detlefsen og Mette-Ann Schepelern – der har valgt at portrættere Lizette Risgaard. Og kameraet følger hende, fra hun i efteråret 2015 med et bragende flertal bliver valgt som LO-formand efter otte år som forbundets næstformand, til hun maj 2017 holder tale til 1. maj i Fælledparken efter de konfliktfyldte overenskomstforhandlinger.

Den 57-årige Risgaard fortæller om sin opvækst på Nørrebro i København, og hvordan hun målrettet har kæmpet sig frem til sin nuværende position allerede fra en tidlig alder.

Som altid er det dog sprækkerne, der er de mest interessante, hvilket blandt andet kommer frem i hendes beskrivelse af LOs tidligere formand Harald Børsting, der ifølge Lizette Risgaard ikke havde til hensigt at give hende særlig meget indflydelse, da han valgte hende som næsteformand i 2007. Hun skulle blot styrke hans eget kandidatur ved at tilgodese den kvindelige side i den mandedominerede LO-verden.

Det agtede hun ikke at lade sig nøje med, og der er ingen tvivl om, at Lizette Risgaard kunne stå distancen. Det ser man i de strabadserende overenskomstforhandlinger med Dansk Arbejdsgiverforening i 2017 – forhandlinger der kører over tre døgn uden meget søvn til nogen af parterne.

Man ser det også, når hun efterfølgende afbrydes af vrede 3F-aktivister ved sin 1. maj tale i Fælledparken og i stedet trodser alle spindoktorråd og træder ned blandt de utilfredse for at gå i dialog. Jo den kvinde har ”nosser”.

Det er spændende stof, lige som det har været oplagt at skildre historien om denne stærke kvindekæmper. Men til trods for de mange glimt og til trods for, at Lizette Risgaard stort set unafægtet får lov til at fortælle sin historie, komme man aldrig rigtig tæt på LO-formanden.

Og her er det så, at ”Hjerter dame” for alvor begynder at give stof til eftertanke, for hvorfor denne trang til at komme bag om personen og ind til hendes personlige, følsomme sider? Ville man have haft samme trang, hvis det havde drejet sig om en mand? Sikkert ikke – her ville historien om den ensomme ulv, der har et mål, have været fuldt tilstrækkeligt.

Men når ulven er en ulvinde, mødes den pludselig af en helt anderledes nyfigenhed, lige som man lægger mærke til Lizette Risgaards røde tøj. Igen noget, man aldrig ville have skænket en tanke, hvis det havde været en mand.

Som sagt tankevækkende betragtninger, hvor man hurtigt konfronteres med sine egne fastlåste forventninger og fordomme. Men uanset hvad, forbliver Lizette Risgaard professionel og stærk, også når hun en sjælden gang lader usikkerheden skinne igennem og fortæller om sin tvivl med hensyn til at slå til.

”Hjerter dame” ender derfor som et interessant portræt om en kvindelig ener, som der er alt for få af.

Hjerter dame – 75 minutter – Danmark – Instruktører: Louise Detlefsen og Mette-Ann Schepelern – Medvirkende: Lizette Risgaard m.fl.