Filmanmeldelse: Book Club – Tandløse amerikanske bonerterier

Book Club

3 Popcorn

Hvad er det med amerikanere og sex?

Man spørger sig selv efter at have set ”Book Club”, hvor fire modne kvinder i midten af 60’erne pludselig tvinges til at tage deres liv op til revision.

De fire kvinder, der har kendt hinanden, siden de var unge, mødes en gang om måneden i deres læsekreds, hvor de på skift vælger hvilken bog, der skal læses.

Gruppen består af Diane (Diane Keaton), der for nylig er blevet enke, og hvis voksne døtre plager hende om at flytte til Arizona, så hun kan passe børnebørnene; Distriktsdommeren Sharon (Candice Bergen), der har skyet al kærlighed og sex, siden hun 20 år tidligere blev skilt fra manden Tom, der nu skal giftes med en ung kvinde; Carol (Mary Steenburgen), der driver sin egen restaurant og som stadig er lykkelig gift med Bruce. Der sker bare ikke så meget i ægtesengen længere; Og så er der den frigjorte Vivian (Jane Fonda), der ejer et stort hotel, og som har dyrket sex uden følelser hele sit liv, fordi hun ikke ønsker at blive forelsket.

Fire kvinder med gode, velbjærgede tilværelser, som egentlig er fuldt tilfredse med deres liv, men alligevel mangler passionen. Det bliver der rystet op i, da Vivian (selvfølgelig må det være hende) vælger ”Fifty Shades of Grey” som månedens bog for at ruske op i sine veninder.

Derefter oplever kvinderne hver deres lille kærlighedseventyr (selvfølgelig gør de det), og her er det så, at man tager sig til hovedet, mens tæerne krummes i den anden ende, og tænker: Hvad er det med de amerikanere og sex?

I stedet for at gå linen ud og vise, at kvinder også kan vise begær og have svedig sex, selv om de er i 60’erne, får man en omgang tamt og tandløst, amerikaner-bonert ikke-sex, hvor vi skal more os over fire kvinder, hvis tunger nærmest slår knuder, når de udtaler ordet sex for ikke at tale om ordet vagina.

I Chile ved de, hvordan den slags skal gøres. Hvem husker ikke filmen Gloria (2013), hvor Paulina Garcia smed kludene og viste, at modne kvinder sagtens kan dyrke dampende sex og stønne deres orgasmer ud.

Amerikanerne er derimod anderledes hæmmede og berøringsangste. Alt serveres så sødt og tamt og aldeles ufarligt, at ”Book Club” nærmest kunne lanceres som familiefilm. For vi skulle jo helst ikke tro, at kvinder i den alder stadig tænker på den slags. Det ville jo nærmest være, som hvis vi afslørede vores egne forældre i stadig at dyrke sex.

”Book Club” gør skamløst reklame for ”Fifty Shades of Grey”, ja jeg har svært ved at huske, hvornår jeg sidste gang har set en mere bastant form for product-placement end her. Men faktisk er bogen velvalgt, fordi den udtrykker præcis det samme, som filmen.

Fifty Shades of Grey slog sig op på at være vovet, fordi den handler om seksualitetens mørkere sider og derfor fik husmødre over hele verden til at drømme om pisk og bondage. Men i virkeligheden er bogen en omgang blegt soft-porn, der mere handler om kærlighed end om sex, og som mere minder om en lægeroman end et ægte stykke erotisk litteratur.

Det forhindrer dog ikke de fire hovedpersoner i ”Book Club” i at spærre øjnene op og gispe henåndet, mens de vantro hvisker til hinanden ”Dyrker folk virkelig sex på den måde?”.

Nej det gør de på ingen måde i ”Book Club”, hvor det mest vovede er et kluntet knald på bagsædet af en bil – selvfølgelig med alt tøjet på og udført mere komisk end hedt.

Det eneste seværdige ved denne film er, at de fire hovedrolleindehavere er så gode skuespillere, som de faktisk er, og at de trods det cheasy manuskript formår at få deres figurer til at fremstå som ægte. levende personer, ja endda få en til at trække på smilebåndet ind imellem.

Book Club – 104 minutter – USA – Instruktør: Bill Holderman – Medvirkende: Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen, Mary Steenburgen, Andy Garcia, Craig T. Nelson, Don Johnson m.fl.