SERIE: The Mandalorian – Liflig smag af ægte Star Wars

SDer er to gode grunde til at bruge 59 kroner om måneden på at købe sig adgang til Disney-koncernens nye streamingkanal Disney+, der officielt blev lanceret i Danmark den 15. september.

Den første er, at man får adgang til Disneys enorme bagkatalog af film og serier fra ”Snehvide” til ”Phineas & Ferb. En veritabel guldgrube af underholdning for børn og voksne.

Den anden er ”The Mandalorian”. Disneys megadyre seriesatsning, der blev lavet til Disney+ kanalen og siden har fungeret som den perfekte lokkemad.

”The Mandalorian” er den første live-serie i Star Wars franchisen. Og for alle hardcore Star Wars fans vil jeg blot sige: Bare rolig. Serien holder fuldstændig. Ikke blot er den et kærkomment gensyn med Star Wars universet, Den har også fanget den magiske friskhed og førstegangsstemning fra de oprindelige tre Star Wars film (nu franchisens nummer 4-6).

Handlingen foregår fem år efter dødsstjernens ødelæggelse og Imperiets fald i ”Return of the Jedi (1983). Hovedpersonen er den hårdkogte, ansigtsløse dusørjæger ”Mando” – en Mandalorian som lever efter mandolorianernes strenge kodeks, der blandt andet betyder, at de aldrig må tage deres hjelm af foran et levende væsen.

En opgave for en klient fører til, at Mando møder et baby-Yoda væsen, som han beslutter sig at beholde og beskytte. Det betyder ikke blot, at han bliver stødt ud af dusørjægernes intergalaktiske lav, men også at han og baby-Yoda’en bliver jaget gennem hele universet.

Skumle Imperium-relaterede kræfter forsøger således af al magt at få fat i barnet, der lige som den berømte jedi har en direkte forbindelse med kraften.

Den store rammehistorie afdækkes kun langsomt. De enkelte afsnit har hver deres historie, hvor Mando skal redde sig – og ofte også baby-Yoda’en – ud af en ny knibe.

På den måde minder ”The Mandalorian” om en westernserie, bortset fra, at den foregår i rummet blandt alskens fremmede væsner og planeter.

Samtidig er det imponerende, hvordan en hovedperson stort set uden ansigt – og dermed uden alle de ansigtstræk man normalt bruger til at aflæse en person med – alligevel formår at fremstå så nuanceret.

Seriens største scoop er dog den lille baby-Yoda Grogu på ”kun” 50 år, der skamløst udnytter nuttethedsfaktoren i hver eneste scene, den er med i. Den gælder hvad end den fascineret rækker ud efter den sølvskinnende knop på et styregrejerne i Mandos rumskib, spiser alien-æg eller bare blinker med øjnene. Alt fremkalder et henåndet ”åhhhhh” fra de kvindelige medlemmer i CineMadsen-familien.
Og samtidig bliver det hurtigt klart, at Grogu besidder store kræfter, som han dels viger tilbage for at bruge, dels udmatter ham, når han alligevel med mellemrum gør det.

Som sagt emmer ”The Mandalorian” af ægte Star Wars glæde og kreativitet. Der er dømt rent rum-eventyr foran fjernsynsskærmen og computeren, og dertil kommer en god portion Star Wars humor, hvor serien ikke er bange for at rette grinet mod sig selv. For eksempel er det en gennemgående vittighed at seriens mange Storm Troopers aldrig rammer noget af det, de skyder på – noget enhver hardcore Star Wars fans altid har vist.

Foreløbig er der produceret to sæsoner af ”The Mandalorian” på hver otte afsnit, mens en tredje sæson ventes at få premiere i slutningen af 2021. Så er du træt af corona og nedlukning er her et bud på en top-underholdende december for hele familien.

The Mandalorian – Sæson 1+ 2 cirka 10 timer – USA – Instruktør: Rick Famuyiwa – Medvirkende: Pedro Pascal, Gina Carano, Carl Weathers, Giancarlo Esposito m.fl.