Filmanmeldelse: Sin City: A Dame to Kill For – Flot men ujævn to’er rykker ikke rigtigt

Sin City 2

3 Popcorn

Det er ikke for ingenting, at Frank Miller er en af den moderne, amerikanske tegneseries helt store ikoner. Med værker som ”Batman The Dark Knight Returns” og ”Sin City” har han for længst slået sit navn fast, som en af de fornemmeste bidragsydere indenfor neo-noir.

Da han i 2005 filmatiserede ”Sin City” med instruktøren Robert Rodriguez lykkedes det på fornemmeste vis at omsætte tegneserien til en moderne filmklassiker og skabe en filmæstetik, der ikke tidligere var set.

Succes’en var hjemme. Derfor er det også uforståeligt, at der skulle gå hele ni år, inden der kom en efterfølger. Nu er ”Sin City: A Dame to Kill For” her imidlertid. Var den så værd at vente på? Ikke helt desværre.

Lige som forgængeren er filmen bygget op af en række mindre historier, der fletter sig ind i hinanden. Det bliver blandt andet til et gensyn med Mickey Rourke som den store Hulk-lignende, superintimiderende Marv og Jessica Alba som stripperen Nancy. Bruce Willis, der ellers døde godt og grundigt i den første Sin City film, vender tilbage som spøgelse, og sådan har folk det med at blive hængende.

Der er også nye ansigter. Powers Boothe giver den hele armen som den sadistiske og dybt anløbne Senator Roark, Joseph Gordon-Lewitt sætter alt på spil som ungarsk gambler og Clive Owen har overtaget rollen som den desillusionerede privatdetektiv Dwight.

Over dem alle stråler imidlertid Eva Green som filmens femme fatale Ava.  Forførende og dødbringende på samme tid med ravnsort hår, knaldrøde læber, grønne øjne og ikke mindst afklædt.

Der er perioder i filmen, hvor det eneste interessante, der sker, er synet af Eva Greens næsten nøgne krop. Rodriquez og Miller kræser om den som fuldbårne voyeurs og lokker os igen og igen til at attrå hende for i næste øjeblik at fylde os med afsky. Det er som at blive ført rundt i Amsterdams Red Light District af en salvelsesfuld pinseprædikant, der skiftevis fremhæver seværdighederne og brøler sin fordømmelse i vores øre.

Problemet med ”Sin City: A Dame to Kill For” er således ikke, at man har brugt de forkerte ingredienser, men at de ikke rigtig svinger sammen.
Den sikre fornemmelse, som man havde, da man så ”Sin City”, af at se noget unikt, og den stilsikre måde, filmens forskellige dele var vævet sammen til en perfekt enhed indfinder sig aldrig her.

”Sin City: A Dame to Kill For” har vognlæs af brutal, stiliseret vold, tonsvis af sex, ludere i lak og læder, hårdkogte mænd og korrupte politikere – alt sammen serveret i et ultraæstetisk sort/hvidt univers, hvor en farve lejlighedsvis lyser op og effektivt bryder igennem, præcis som i tegneserien.

Men det fænger ikke rigtigt og ender på mange måder som en tung og ucharmerende pastiche på sig selv.

Dog skal der falde en stjerne for filmens brug af 3D, der for en gangs skyld tilføjer en ekstra dimension.

Sin City: A Dame to Kill For – 102 minutter – USA – Instruktør: Frank Miller og Robert Rodriquez – Medvirkende: Mickey Rourke, Jessica Alba, Josh Brolin, Joseph Gordon-Lewitt, Bruce Willis, Eva Green, Powers Boothe m.fl