Filmanmeldelse: The Man Who Saved the World – Den nat verden stod på spil

The Man Who Saved the World

4 popcorn

Kan du huske, hvad du lavede lidt over midnat mandag den 26. september 1983? Selv var jeg 18 år og netop startet i 3G på gymnasiet. Jeg lå sandsynligvis og sov eller læste i en bog og anede intet om, at det kunne have været den allersidste time i mit liv. At alting kunne være stoppet lige der.

For tusind kilometer væk i en bunker lidt uden for Moskva var situationen anderledes dramatisk. Her stod den vagthavende officer pludselig i en situation, hvor han holdt hele verdens skæbne i sine hænder.

Computeren slog nemlig alarm og viste, at først ét og siden hele fem amerikanske interkontinentale misiler var på vej mod Sovjetunionen. Officeren – oberstløjtnant Stanislav Petrov – havde nu ganske få øjeblikke til at beslutte, hvad der skulle gøres. Han kunne vælge at tro på computeren og give hovedkvarteret besked, så de kunne nå at sende sovjetiske gengældelsesmisiler mod USA. Eller han kunne vælge at anse det for falsk alarm.

Heldigvis valgte Petrov det sidste og undgik dermed at kaste verden ud i en altødelæggende atomkrig. Bagefter blev han udsat for diciplinær straf, og da hændelsen blev anset for en militær hemmelighed, kom den først for dagens lys i 1998, da jerntæppet for længst var faldet.

Det er denne historie, som den danske filminstruktør Peter Anthonys dokumentarfilm ”The Man Who Saved the World” handler om. Den følger den nu aldrende Petrov på en hæderstur til New York, hvor han skal holde tale i FN-bygningen i New York. Og samtidig krydsklippes der mellem nutiden og fiktive optagelser af begivenhederne i bunkeren den nat.

Vi starter i Petrovs yderst beskedne og nussede lejlighed i Moskva, hvor han i et anfald af gammelmandssurhed smider et amerikansk TV-hold ud, da de begynder at spørge til hans familieforhold.

Senere er han i New York, hvor han småskændes med sin buttede tolk, der først klager sin nød over telefonen til sin veninde, men siden fascineres af den gamle gnavpot. Og man forstår hende. For der er noget dragende dobbelttydigt over Petrov, der pure nægter at se sig selv som helt, men understreger, at han blot var et helt almindeligt menneske, der var på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt.

Vi følger ham også hilse på Robert de Niro og Matt Damon. Sidstnævnte må lide den sikkert uvante tort ikke at blive genkendt. Matt hvem? Spørger Petrov, og man er næsten misundelig over hans uvidenhed.

Til gengæld ved han udmærket, hvem Kevin Costner er og er tilpas benovet, da han senere i Midtvesten møder filmlegende i en trailer

Det er i disse passager, hvor man følger dette gennemsnitsmenneske med den usædvanlige skæbne, at ”The Man Who Saved the World” for alvor brænder igennem. De fiktive optagelser fra bunkeren og den sørgende Petrov ved sin kræftsyge kones seng, skaber dramatik, men virker trods deres nødvendighed også en anelse påklistrede.

Peter Anthony hamrer i det hele taget sine pointer igennem med syvtommersøm. Der er klip med Ronald Reagan fra midtfirserne, hvor han med vanlig Hollywood-retorik slår fast at ”han hellere vil se sine børnebørn døde end leve i ufrihed under kommunismens åg”. Og vi forstår, at den kolde krig var på et absolut nulpunkt i den periode.

Der er også klip fra missilsiloerne, hvor en guide forklarer, at blot et enkelt af missilerne havde mere sprængkraft end alle de bomber, der tilsammen blev kastet i 2. verdenskrig. Og skulle vi endnu ikke have forstået beskeden, er filmen overstrøet med klip af atombombesprængninger og skove og bygninger der pulveriseres.

Det bliver for meget og for sentimentalt. Men tilbage står en mand, der stod i en ekstrem situation, og som bagefter gik til i smøger og sprut og bitterhed over livet og først sent i livet fik oprejsning.

Jeg forlader biografen rørt og taknemmelig over, at det ikke var mig, men lige netop denne ualmindeligt almindelige mand, der stod i bunkeren den nat for 32 år siden og holdt hovedet koldt, og dermed sikrede mig et nu snart 50-årigt liv med børn, kærlighed, arbejde familie og venner.

The Man Who Saved the World – 110 minutter – Danmark – Instruktør: Peter Anthony – Medvirkende: Stanislav Petrov, Kevin Costner, Walter Cronkite, Robert De Niro, Matt Damon m.fl.