Filmanmeldelse: Den utrolige historie om den kæmpestore pære – Super flot dansk animation for hele familien

Den utrolige historie om den kæmpestore pære

5 popcorn

Jeg indrømmer med skam, at jeg aldrig har læst Den utrolige historie om den kæmpestore pære af Jakob Martin Strid fra 2012. Det har min 10-årige datter til gengæld, mange gange. Hun elsker den og hendes dom over filmen var klar: ”Den er endnu bedre end bogen!” Så kan en børnefilm vel ikke nå højere hæder?

Solby er en dejlig by, hvor folk er glade og solen altid skinner. Men en dag forsvinder borgmesteren J.B. sporløst. Viceborgmester Kvist er optaget af at ville bygge et meget højt, moderne rådhus og ser i borgmesterens fravær sit snit til straks gå i gang med sit projekt og snart indsætte sig selv som borgmester.

Det ser sort ud, men så finder de to venner Mitcho og Sebastian en dag en flaskepost. I den er der et frø og et brev fra J.B., hvor han skriver, at han er strandet på Den Mystiske Ø.

De to venner planter frøet, der i løbet af natten vokser til en kæmpestor pære, som Kvist straks erklærer ulovlig. De får heldigvis hjælp af professor Glykose fra Atominstituttet, der, ved hjælp af sin atombil, udhuler pæren til en bolig, men ved et uheld kører pæren på en trailer gennem byen i en forrygende biljagt og ryger i vandet med Mitcho, Sebastian og professor Glykose indeni, og da pæren viser sig at kunne flyde, beslutter de sig for at sejle ud for at finde J.B.

Undervejs skal de forbi både De Forfærdelige Pirater, Den Frygtelige Sødrage og Det Natsorte Hav, hvor spøgelser regerer. Da de endelig når frem til Den Mystiske Ø og finder J.B., tegner der sig nye udfordringer, for hvordan når de hjem igen, inden viceborgmester Kvist indsætter sig selv som borgmester?

For at gøre historien filmegnet, er handlingen blæst op, og ifølge min datter er der også skruet op for dramaet. Således er piraterne, som i bogen hjælper Mitcho og Sebastian med proviant, nu blevet mere aggressive og vil skyde pæren i sænk. Ligesådan er Kaptajn Ketjup, der i bogen er entydigt rar, blevet en lidt småskør Kaptajn Nemo-agtig type, der nok er venlig og serverer overdådige måltider, men som også virkelig gerne vil have, at de bliver og holder ham med selskab i hans undervandsdrage – for evigt. I Det Natsorte Hav er der også skruet op for spøgelserne, og sådan er mange elementer forstørret. Men rigtig uhyggeligt bliver det nu aldrig, for konflikterne forløses hurtigt, og Strids figurer er mere sjove end skræmmende.

Min datters eneste anke var, at scenen, hvor Mitcho og Sebastian sælger kager og saft, som de har lavet af pærekødet, er udeladt. Det er ellers hendes yndlingsscene i bogen.

Jakob Martin Strid har i mange år leveret nyklassikere til børn, blandt andet Mustafas Kiosk, Min mormors gebis og Lille frø; alle kendetegnet ved deres fabulerende humor og originalitet.

Den utrolige historie om den kæmpestore pære er hans hidtil største succes, og filmen gør hans arbejde ære. Det er en virkelig veloplagt og meget flot dansk animationsfilm. Og det hjælper, at Strids figurer er både fantasifulde og elskelige og egner sig godt til 3D-animation.

Alt i alt er Den utrolige historie om den kæmpestore pære en animationsfilm i verdensklasse, der snildt kan underholde hele familien. Klart værd at se i efterårsferien.

Den utrolige historie om den kæmpestore pære – 78 minutter – Danmark – Instruktør: Amalie Næsby Fick, Jørgen Lerdam, Philip Einstein Lipski – Medvirkende (stemmer): Alfred Bjerre Larsen, Liva Elvira Magnusen, Peter Frödin, Henrik Kofoed, Peter Plaugborg, Jakob Oftebro, Bjarne Henriksen m.fl.