CPH:PIX 2014: Jack – Når en mor bare ikke er god nok

Jack 02

5 popcorn

Det er ikke nemt at være den 10-årige Jack. Han bor med sin mor og sin lillebror Manuel i Berlin. Men om dagen er moderen væk på arbejde, og om aftenen er hun ude med vennerne. Derfor er det Jack, der må være den voksne og tage sig af Manuel.

En dag går det imidlertid galt. Manuel bliver skoldet, da han skal i bad, og kommunen beslutter, at Jack skal på børnehjem. Her vantrives han imidlertid og mobbes groft af nogle af de større børn, og ender derfor med at stikke af.

Men da han kommer hjem, er moderen igen væk, og Manuel er blevet parkeret hos en veninde. Den altid handlekraftige Jack får hentet sin lillebror, som veninden hellere end gerne udleverer, og nu begynder en vandring gennem byens gader for at finde den forsvundne mor.

Edward Bergers film ”Jack” er en af den slags film, der går lige i hjertet. For det er altid hjerteskærende at se børn blive svigtet. Og i Jack og Manuels tilfælde er det ikke bare moderen, der svigter – selv om hendes svigt er det største – men alle deres omgivelser lige fra moderens venner til de de sociale myndigheder og ansatte på børnehjemmet. Alle har de en del af ansvaret for, at de to børn går for lud og koldt vand.

”Jack” fik mange roser med på vejen på dette års Berlinale og kan nu opleves på CPH:PIX. Filmen minder om den franske ”Drengen fra bjerget”, der blev vist på Berlinalen for to år siden. Begge handler om drenge der drevet af omstændighederne har påtaget sig det urimelige og alt for store ansvar at få familien til at hænge sammen.

Den næsten lige så unge Ivo Pietzcker spiller Jack med total indlevelse og formidler på forbilledlig og meget gribende vis drengens splittelse: På den ene siden særdeles kapabel i forhold til at klare ærterne for både sig selv og sin lillebror. En lille voksen, der i kraft af sit ansvar har påtaget sig manderollen i familien, endda i en grad, så han bliver jaloux på de mænd, som moderen lejlighedsvist slæber med hjem. På den anden side bare et lille barn, der allerhelst vil slippe ansvaret og i stedet lade sig beskytte af de voksne, som det sig høre og bør.

Samtidig gennemgår Jack i løbet af filmen sin egen udvikling, hvor han langsomt må erkender, at nok elsker hans mor ham og Manuel, men at hun dybest set ikke formår at tage sig af dem.

”Jack” er hele vejen båret af super realisme. Stilistisk udformer filmen sig som en form for roadmovie og panorama gennem Berlin. Ikke det Berlin, som turisterne kender, men dagligdagens Berlin med dens supermarkeder, slidte opgange og boulevarder.

Og selv om man er træt af, når ens egne forkælede børn råber, at de vil have noget at spise, og egentlig hellere ville have, at de var lidt mere handlekraftige og selvkørende som Jack, så får man allermest lyst til at give hovedpersonen et kæmpemæssigt knus. Det fortjener han.

Jack  – 103 minutter – Tyskland – Instruktør: Edward Berger – Medvirkende: Ivo Pietzcker, Georg Arms, Johann Fohl, Luise Heyer, Odine Johne, Johannes Langer, Jacob Matschenz, Vincent Redetzki m.fl.