CPH:DOX 2019: School Of Seduction – Når russiske kvinder lærer at forføre, er det ikke af kærlighed

Russiske kvinder der undervises i at forføre mænd. Det er noget, vi både har hørt om og set før – også på film. Hvem husker for eksempel ikke Jennifer Lawrence i den blodige spionthriller ”Red Sparrow” (2018).

Men hovedpersonerne i den russiske instruktør Alina Rudnitskayas dokumentar ”School of Seduction – Three Stories From Russia”er hverken spioner eller lokkeduer, de er bare sig selv. Ganske almindelige kvinder, der ønsker noget andet og bedre for sig selv: Flere penge. Mere tryghed. Et liv, hvor de ikke behøver at arbejde.

Vejen til dette går via en mand, men ikke nødvendigvis via hjertet for disse russiske kvinder. Ja, faktisk står kærlighed ikke på førstepladsen hos nogen af de kvinder, man følger i filmen.

Dermed bliver filmen også et spark i mellemgulvet, når man kommer fra en dansk kontekst. Herhjemme er både mænd og kvinder blevet flasket op med ligestilling, barsel til mænd, deling af husarbejdet og børnepasningen og en massiv feminismedebat. Og selv om der stadig ikke er fuldstændig ligeløn, behøver ingen kvinde i Danmark en mand til at forsørge sig. Kvinder både kan og forventes at kunne stå selv.

Ind fra højre kommer så denne film, der viser et helt andet ligestillingsbillede. En verden, hvor kvinder er nødt til at gifte sig for at overleve økonomisk. Og hvor man som kvinde ikke drømmer om en god uddannelse og et godt job, men om en mand med penge og bolig. Velkommen til Rusland anno 2019. Kurset følger tre forskellige kvinder i Sankt Petersborg over en periode på syv år, hvilket giver rig lejlighed til at folde historien ud.

Den første en den rapkæftede og skarpe Lida, som ikke går af vejen for at skose sin mor, da hun fortæller, at hun aldrig ville kunne leve uden sin mands indtægt.

”Så giftede du dig med den forkerte mand, gjorde du ikke”, lyder Lidas nådesløse svar.

Selv bor hun stadig hjemme og er forelsket i en gift mand. Hendes mål med kurset er derfor, hvordan hun kan forføre ham til at forlade sin kone. Og da det endelig lykkes, er hun ikke sen til at vælge rollen som hjemmegående husmor.

Vida, der driver en butik med sin mand, er derimod ulykkelig i sit ægteskab. Hun deltager i kurset for at prøve at redde forholdet til sin mand – ikke af kærlighed, men fordi hun frygter at miste sin økonomiske sikkerhed.

Og så er der alenemoderen Diana, som på nogle måder er den mest skrupelsløse af de tre. Hun er smuk og ambitiøs og har meldt sig til kurset, fordi hun gerne vil øge sine chancer for at kapre en rig mand. Første stop er at gifte sig og flytte sammen med en universitetslektor, men Diana vil tydeligvis mere end det: Hun tager på kursus i manerer og elegance på den prestigefyldte Austrian Higher School of Etiquette i Sankt Petersborg, blander sig med de rige og smukke og tager til funklende baller i dyre kjoler, der afspejler et helt andet liv end parrets lejlighed. Tøjet har hendes naive, hengivne ægtemand betalt, fordi han godt vil gøre hende glad.

”School of Seduction – Three Stories From Russia” er et både komisk, tragisk og tankevækkende portræt af kønsroller og kvindelighed i Putins Rusland. Romantiske sjæle bør helt klart holde sig væk, for her må kærligheden vige for en pragmatisk jagt på tryghed – en jagt som bærer klart præg af manipulation, uanset, at den er forståelig nok.

Mindre romantiske sjæle kan til gengæld lade sig fascinere af en film, der føles som at træde ind i en verden, hvor ligestillingen er sparket 50 år tilbage.

Filmen vises en sidste gang på CPH:DOX i Palads søndag eftermiddag. Med disse ord siger CineMadsen farvel til verdens næststørste dokumentarfilmfestival for i år.

School of Seduction – Three Stories From Russia – 94 minutter – Danmark – Instruktør: Alina Rudnitskayas – Medvirkende: Lida, Vida, Diana m.fl.